Доступність посилання

ТОП новини

Єжи Бузека змінив новий голова Європарламенту Мартін Шульц


Від німецького соціал-демократа очікують посилення ролі Європарламенту
Від німецького соціал-демократа очікують посилення ролі Європарламенту
Страсбург – Європейський парламент очолив новий президент. Німецький соціал-демократ Мартін Шульц зайняв цю посаду, змінивши польського консерватора Єжи Бузека. До кінця мандату, тобто до 2014 року, від Мартіна Шульца очікують посилення ролі Європарламенту та повернення віри громадян у об’єднану Європу. Тим часом, парламентарі ще закликали свого нового лідера не залишатися байдужим до подій за межами співдружності. Зокрема, в Україні.

«Пан Мартін Шульц отримав переважну більшість голосів та обраний головою Європейського парламенту. Вітаю»! – оголосив у Страсбурзі підсумок виборів свого наступника поляк Єжи Бузек, голова Європарламенту, чия каденція щойно підійшла до кінця.

Соціал-демократ від Німеччини Мартін Шульц керуватиме головною законодавчою установою Євросоюзу до 2014 року. Як кажуть деякі європейські аналітики, ця зміна може означати посилення влади Європарламенту, який нерідко програє Єврокомісії та Європейській раді у відстоюванні своїх позицій. Від 56-річного Шульца, який отримав 387 голосів з-поміж майже семи сотень учасників виборів, чекають енергійного та об’єднавчого керівництва.

Голова депутатської фракції Європейських лібералів та демократів Ґі Верховстат у напутніх побажаннях висловив зауваження, яке поділяють більшість парламентарів, крім, звичайно, фракцій євроскептиків.

«Я не хочу, щоб Ви були нейтральним, безстатевим президентом, який не має своєї думки. Навпаки, я хочу президента, який представляє Європейський парламент і який непохитно представляє європейські інтереси, що відрізняються від інтересів окремих країн-членів та Європейської ради», – зауважив європарламентар.

Надішліть сигнал Україні – Жозеф Доль

Жозеф Доль, голова найбільшої політичної сили парламенту – Європейської народної партії – зі свого боку закликав Мартіна Шульца відстоювати та берегти європейський дух і методи роботи. «Водночас, – каже Жозеф Доль, – не можна залишатися байдужими щодо того, що діється по-сусідству, бо там теж слід відстоювати європейські цінності».

«Ми вас закликаємо донести цей сигнал до таких держав, як Україна, де поводяться неприпустимим чином із Юлією Тимошенко, – заявив євродепутат. – Чи до Сирії, де обурливими методами придушують волю населення до змін».

Тим часом, сам Мартін Шульц запевняє, що «буде президентом, який зробить все можливе, щоб повернути втрачену громадянами віру в європейське возз’єднання. «Для цього треба представляти парламент Євросоюзу в оптимістичному світлі», – вважає новий президент вищої законодавчої гілки європейської влади.

Червоніти не будете – новий президент Європарламенту

«Єврокомісія та Європейська рада мають тенденцію применшувати значення Європарламенту. Я з цим не погоджуюся, бо хочу наблизити роботу парламенту та Єврокомісії, щоб разом боротися за інституцію, якою є Європейський Союз, та охороняти його від небезпечних тенденцій сучасної ренаціоналізації», – заявив Шульц.

При цьому, Мартін Шульц обіцяє виконувати функції керівника Європарламенту таким способом, що «ті, хто віддав за мене свої голоси – не будуть червоніти, а ті, що голосували проти – приємно здивуються».

Слід зазначити, що обрання Мартіна Шульца президентом не було несподіванкою. Два з половиною роки тому, дві найбільші політичні сили Європарламенту – консервативна ЄНП та Прогресивний альянс соціалістів та демократів – домовилися розділити головування між своїми представниками. Проте, на найвищу посаду все ж претендували двоє британців: Діана Уолліс від Альянсу лібералів та демократів за Європу та Нірдж Дева від фракції Європейські консерватори та реформісти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG