Доступність посилання

ТОП новини

Справу Луценка хочуть швидше скінчити – адвокати


Ніхто зі свідків не згадав нічого незаконного в діях колишнього міністра
Ніхто зі свідків не згадав нічого незаконного в діях колишнього міністра
Київ – Суд над колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, якого звинувачують у зловживанні посадою, намагаються завершити якнайшвидше, щоб випередити рішення Європейського суду з прав людини щодо нього, вважають захисники та родичі Луценка. Представники ж обвинувачення, навпаки, звинувачують захист у спробах затягнути процес і заплутати суддів. 17 січня в Печерському районному суді Києва допитали 8 свідків і мають намір слухати справу колишнього міністра без денних перерв, як раніше.

Сергій Вовк
Сергій Вовк
Сьогоднішній розгляд справи Юрія Луценка розпочався з конфлікту. Головуючий у справі суддя Сергій Вовк вирішив зачитати показання свідка Василя Шелудька, який сьогодні не з’явився на допит. У відповідь двокат екс-міністра Олексій Баганець оголосив головуючому відвід. Адвокат наголосив, що Шелудька вже допитували на досудовому слідстві, а відтак повторне озвучування його показань зашкодить принципові рівності та змагальності судочинства. Суд відвід відхилив.

Із восьми свідків, яких встигли допитати сьогодні, більшість розповідали про подробиці організації відзначення Дня міліції 2008 та 2009 року. Це один із епізодів, за яким колишньому міністрові інкримінують нецільове використання бюджетних коштів.

Зокрема, колишній заступник начальника департаменту по роботі з персоналом МВС Микола Легенький у своїх свідченнях заявив, що Юрій Луценко на посаді міністра безпосередньо не втручався у святкування Дня міліції. Легенький, який відповідав за підготовку урочистостей, розповів, що МВС, готуючись до свята, витратило кошти лише на оренду залу в палаці «Україна», який це відомство винаймає щорічно від 1994 року. Свідок також зауважив, що на виконання урядових постанов міністерство таки зекономило кошти на святі, відмовившись від фуршету та урочистого прийняття і отримавши знижку за оренду приміщення.

Окрім того, Микола Легенький не виключив, що прокуратура намагалася тиснути на нього під час слідства. Він дослівно процитував те, що сказав йому на допиті слідчий Сергій Войченко.

«Ось я не розумію, чому Ви Луценка захищаєте. Розумієте, мені ж теж треба щодо Вас 6, пункт 2 вивести (йдеться про те, що в даному разі за статтею 6 пункт 2 Кримінально-процесуального кодексу проти свідка не можна порушити кримінальну справу за відсутністю складу злочину – ред.)», – пригадав колишній заступник начальника департаменту по роботі з персоналом МВС.
Я не знаю, тиск це був чи не тиск
Микола Легенький

«Я не знаю, тиск це був чи не тиск, але я ці слова запам’ятав», – зазначив Микола Легенький.

Ніхто зі свідків не згадав нічого незаконного в діях Луценка

Всі вісім свідків, зокрема тодішній і нинішній помічник міністра Олександр Гаєвський та працівник фінансового департаменту МВС Михайло Цимбалюк, однозначно заявляли, що Юрій Луценко не давав незаконних вказівок ні щодо Дня міліції, ні щодо свого водія Леоніда Приступлюка, коли той отримував тимчасове житло у Києві.

Між тим деякі свідки і самі не уявляли, яким чином вони пов’язані зі справою Луценка. Серед них – пенсіонер міліції, чорнобилець Володимир Бабенюк, який сказав, що до цього знав колишнього міністра внутрішніх справ лише як державного діяча й політика, і, виходячи із засідання, потиснув йому руку крізь ґрати.

Поспішають, щоб випередити рішення Страсбурзького суду?

Справу Юрія Луценка почали розглядати поспіхом, через те що українська влада хоче випередити майбутнє рішення Європейського суду з прав людини про звільнення Луценка, заявив його брат, виконувач обов’язків керівника партії «Народна самооборона» Сергій Луценко.
Коли оголосять вирок, рішення про звільнення з-під варти неможливо буде виконати
Сергій Луценко

«По-перше, вони поспішають, бо хочуть діяти за сценарієм справи Юлії Тимошенко, яку позбавили волі на найближче майбутнє, і Європа не змогла на це вплинути. По-друге, вони побоюються рішення Європейського суду (з прав людини). Коли оголосять вирок, рішення про звільнення з-під варти неможливо буде виконати», – сказав брат підсудного.

Адвокат Луценка Ігор Фомін припускає, що рішення Страсбурзького суду, якого побоюється українська влада, можна чекати з дня на день. Утім, він не виключає, що справу буде виграно і в Україні, бо переважна більшість свідків говорить про невинуватість екс–міністра.
Рішення у справі може бути й політичним
Ігор Фомін

«Якщо рішення буде правовим – то, найбільш імовірно, обвинувачення знімуть. Рішення у справі може бути й політичним, але й тоді не виключено, що воно буде зваженим і далекоглядним», – сказав адвокат.

У той час як захист говорить про поспіх суддів, обвинувачення говорить про спроби затягнути й заплутати процес.

«Незважаючи на активний спротив захисту, буде допитано чимало свідків, які підтвердили обставини, що мають значення для вини підсудного. Зазначу, що спроба захисту вчинити тиск на суддів необґрунтованою заявою про відвід не вплинула на перебіг процесу», – заявив прокурор Віктор Клименко.

Незважаючи на прохання адвокатів колишнього міністра, суд постановив розглядати справу Луценка щодня. Тож наступне засідання розпочнеться 18 січня, о дев’ятій ранку.

Юрій Луценко перебуває під вартою в Лук’янівському СІЗО від 26 грудня 2010 року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG