Доступність посилання

ТОП новини

Європі бракує газу. Росія звинувачує Україну


Київ – Україна недоотримує російський газ із настанням морозів, кажуть українські урядовці. Тоді як представники російського «Газпрому» звинувачують Україну в надмірному використанні газу і в тому, що через це його не вистачає Західній Європі. Експерти ж таку «війну заяв» пояснюють нездатністю російського газового оператора задовольнити попит усіх клієнтів узимку, коли витрати енергоресурсів зростають в усіх країнах Європи.

Днями з низки європейських країн заявили, що недоотримують російський газ, за який вже заплатили, і жодних пояснень від російського «Газпрому» щодо цього не чують. Зокрема, Італія отримує на 20% менше палива на добу, аніж просила від «Газпрому» у своїй заявці. Україна, яка і споживає, і постачає російський газ до Європи, відчула зменшення потоку російського блакитного палива на 15%, говорить міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

«У зв’язку з різким похолоданням у Росії в нас різко зменшилося надходження газу до країни. За технічної угоди на 490 мільйонів кубометрів на добу нам фактично постачають – 415. Ми відбираємо у суворій відповідності із контрактом те, що нам належить, але через те, що газ не доходить з Російської Федерації, він не доходить і до Європи», – пояснює міністр.

Україна у морози бере газ зі сховищ – «Нафтогаз»

За офіційною інформацією «Нафтогазу», із цього обсягу на власні потреби Україна забирає лише близько 120 мільйонів кубів блакитного палива на добу, тоді як за чинним контрактом може взяти 50 мільярдів на рік – це близько 140 мільйонів на день.

Сьогодні ж Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що за останні три дні Україна спалила майже мільярд кубометрів. На сайті «Нафтогазу» пояснюють, що таке збільшення споживання компенсують не з імпорту, а з запасів, накопичених за літо у газосховищах.

Зі свого боку, генеральний директор «Газпром-експорту» Олександр Медведєв сказав, що здивований останніми заявами української сторони про зменшення поставок.

«Росія збільшила розміри поставок блакитного палива. Україна, сидячи на транзитній трубі, забирає газ зараз на рівні річного обсягу – 60 мільярдів кубометрів, тобто більше, аніж за контрактом», – стверджує Медведєв.

Цікаво те, що на початку року все було навпаки: українські урядовці заявляли про намір скоротити закупівлю російського газу майже вдвічі відносно контракту, а керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер відповідав, що Україна про це не попередила завчасно, а відтак має платити за повний обсяг газу.

Росія хоче зігріти Європу за рахунок України – експерти

В українсько-російських газових угодах визначені лише квартальні обсяги постачання блакитного палива, щоденні обсяги узгоджуються лише у разі потреби, у технічних домовленостях. Але ні щоквартального, ні щоденного обсягу Україна не перевищила, вважає енергетичний експерт Геннадій Рябцев. «Газпром» просто не може забезпечити усіх своїх споживачів газом під час пікового споживання, так пояснює ситуацію Геннадій Рябцев.

«Росія ввімкнула стару мелодію для труби з оркестром, – каже він. – У 2009-му українську сторону теж звинувачували у несанкціонованому відборі газу. Пізніше російська ж рахункова палата цю інформацію спростувала, але її заяви вже нікого не цікавили. Всім зрозуміло, що за умови низьких температур російський «Газпром» не може забезпечити своїх споживачів газом у потрібних обсягах. Тому в Москві почали пошук винних у цьому».

Інший експерт, Валентин Землянський, пояснює такий перебіг подій тим, що Росія намагається компенсувати брак газу для Європи за рахунок України.

Тим часом, «Газпром» виставив Україні рахунок за січень, у якому вимагає сплатити за 3 мільярди кубометрів палива. І при цьому не дозволяє відібрати невикористану частину оплаченого газу впродовж лютого.

Загалом експерти очікують, що взаємні «газові обвинувачення» української та російської сторін припиняться із закінченням холодного сезону. А синоптики попереджають, що морози протримаються ще до середини лютого.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG