Доступність посилання

ТОП новини

Карпачова ще не визначилася, чи висуватиметься знову


Ніна Карпачова, уповноважена Верховної Ради України з прав людини
Ніна Карпачова, уповноважена Верховної Ради України з прав людини
Київ – Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова ще не визначилася, чи висуватиме вона знову свою кандидатуру на цю посаду. Про це Ніна Карпачова заявила в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода. 7 лютого вона звітує перед парламентом про свою діяльність.

Повноваження Ніни Карпачової закінчуються 8 лютого, і у Верховної Ради є 20 днів для внесення кандидатури на уповноваженого з прав людини. Це мають право зробити мінімум 113 народних депутатів і впродовж 20 днів вони можуть подати кандидатури. Президент також має змогу написати заяву про перевірку представлених кандидатур. Тому в депутатів є 40 днів із 9 лютого, щоб обрати уповноваженого.

– Розкажіть докладніше про звіт, який надасте у вівторок народним депутатам.


– Як омбудсмен України я представлятиму моніторингову щорічну доповідь за 2011 рік про стан дотримання і захист прав та свобод людини в Україні. І, безперечно, я сподіваюся на те, що парламент із часом ухвалить постанову, як це передбачено законом про уповноваженого з прав людини. І після цього рекомендації омбудсмена (а він має право саме надавати рекомендації) матимуть характер обов’язків для органів влади і органів місцевого самоврядування. Тобто це процес взаємний. Це співпраця омбудсмена із Верховною Радою.

– Чи йтиметься у Вашому звіті про резонансні кримінальні справи, які розслідують зараз в Україні?

– Безперечно, я говоритиму в тому числі й про резонансні справи. Фактично на кожне питання можна буде знайти відповідь як у матеріалах письмової доповіді, так і під час її представлення безпосередньо у Верховній Раді.

– Чи відразу після Вашої доповіді народні депутати поставлять питання про заміну уповноваженого Верховної Ради з прав людини?

– По-перше, 7 лютого розглядається питання одне: представлення щорічної доповіді уповноваженого з прав людини за минулий омбудсменівський рік. По-друге, в омбудсмена 8 лютого завершується п’ятирічна каденція. І з восьмого числа вже можна висувати кандидатів на цю посаду.

– Про кандидатів преса уже повідомляла. Наводять, зокрема, прізвище колишнього Генерального прокурора України, нині народного депутата від Партії регіонів Геннадія Васильєва. А Ви збираєтеся балотуватися знову на посаду уповноваженого з прав людини?

Я маю вже багато пропозицій продовжувати працювати на цьому напрямку

– Я можу сказати про те, що питання перспективи буде мною розглядатися. Я маю вже багато пропозицій продовжувати працювати на цьому напрямку. Але я розглядатиму це питання лише після того, як представлю моніторингову доповідь і настане час для висування нових кандидатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG