Доступність посилання

ТОП новини

Росія б’є сиром


Заборона на ввезення українського сиру є політично вмотивована – фахівці
Заборона на ввезення українського сиру є політично вмотивована – фахівці
Київ – Росія заборонила ввезення на свою територію сирів трьох українських виробників. А продукція, яка вже потрапила на прилавки магазинів, має бути вилучена. Документ про це підписав керівник «Росспоживнагляду» Геннадій Оніщенко. Наразі українській делегації, яка перебувала у Москві, не вдалося знайти шляхів залагодження цієї ситуації. Тим часом однин із заводів, який потратив до російського «чорного списку», з 9 лютого зупиняє виробництво.

Від 9 лютого виробництво на «Пирятинському сирзаводі» має бути тимчасово зупинене. Про це йдеться у повідомленні холдингу «Молочний альянс», до складу якого входить цей сирзавод.

«Закриті для експорту три найбільші в Україні сироварні заводи. А українському ринку такі обсяги сиру не потрібні», – наголошують в «Альянсі». У повідомленні також мовиться, що «Пирятинський сирзавод ніколи не випускав сирного продукту, оскільки на цьому підприємстві відсутнє обладнання, за допомогою якого можна було б вносити рослинні жири у суміш для варки сиру».

На долю ПП «Прометей», «Пирятинського сирзаводу» та «Гадячсиру», продукція яких відтепер заборонена для ввезення до Росії, припадало 90% російського експорту.

За словами керівника «Росспоживстандарту» Геннадія Оніщенка, українська продукція «не відповідає встановленим вимогам Федерального закону за вмістом рослинних жирів і без вказівки їх на етикетці продукту». Попри січневі домовленості, українська сторона так і не вжила ніяких заходів для виправлення ситуації, заявляє Оніщенко.

Документів про відхилення від стандартів немає

У вівторок українська делегація на чолі з міністром аграрної політики Миколою Присяжнюком була у Москві для обговорення цього питання. Але, як повідомив Радіо Свобода голова Українського союзу промисловців і підприємців, депутат-регіонал Анатолій Кінах, вона вже відбула до Києва – переговори завершилися безрезультатно. Наразі, за словами Кінаха, українська сторона пропонує Росії створити спільну експертну групу, яка б перевірила якість продукції українських сироварних підприємств.

«У разі виявлення порушень стандартів однозначно ніхто не буде сперечатися щодо обмеження доступу такої продукції на ринки, – говорить регіонал. – На жаль, такий механізм до сьогодні так і не створений. Більше того, російська сторона так і не представила нам документальних підтверджень відхилення від стандартів сирів українського виробництва з прив’язкою до конкретного виробника».

Анатолій Кінах наголошує, що російський ринок є надзвичайно важливим для української сирної продукції. Минулого року обсяг експорту становив близько 67 тисяч тонн, що є еквівалентом 500 мільйонів доларів.

Росія відкрила очі?

Голова ж «Держветфітослужби» Іван Бісюк в інтерв’ю «Ліга. Бізнес» заявив, що Україна моніторить наявність рослинних жирів у сирах, і українська продукція однозначно не гірша від російської.

Більшість фахівців вважають нинішні дії Росії політично вмотивованими. Разом з тим вони не виключають, що в українських сирах справді містилися рослинні жири, інформації про які не було на етикетках.

«Ні для кого не є таємницею, що великі виробники використовують у своєму виробництві рослинні жири. Раніше на це російські лабораторії заплющували очі, а зараз це стало принциповим. Очевидно, їм було дано завдання, і вони, мотивуючи цими рослинними жирами, обмежили експорт сиру на територію Росії», – сказав Радіо Свобода директор вінницької сироварної фірми «Аверса-Україна» Володимир Оніщук.

Лукашенко думає, чи повторювати за Москвою

Між тим, слідом за Росією заборону на імпорт українських сирів може накласти і Білорусь. Як повідомила перший заступник міністра сільського господарства Білорусі Надія Котковець, найближчим часом відбудеться нарада білоруських ветеринарних служб, де мають обговорити питання українського сиру.

Раніше урядовий уповноважений з питань євроінтеграції України Валерій П’ятницький заявляв, що український сир матиме хорошу перспективу на європейському ринку після підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

На думку ж експертів, такі перспективи в українських виробників є, проте для цього Україні потрібно привести свої санітарні стандарти у відповідність до європейських.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG