Доступність посилання

ТОП новини

Зміна статусу Почаївської і Києво-Печерської лавр може спричинити протести


Запропоновані регіоналами і комуністами зміни до законів викликали широкий резонанс
Запропоновані регіоналами і комуністами зміни до законів викликали широкий резонанс
Львів – Львівська обласна рада на найближчій сесії ухвалить звернення до центральної влади про неприпустимість передачі у власність однієї релігійної конфесії Почаївської та Києво-Печерської лавр і Свято-Богоявленського монастиря у Кременці. Про це Радіо Свобода повідомили депутати з фракцій «Свобода» і «Фронту змін», які становлять більшість в обласній раді. З подібним закликом виступив у вівторок і патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, який попереджає про «серйозне погіршення» міжконфесійних відносин».

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет ставить в одну низку «приватизацію» українських святинь із бажанням Кремля «отримати контроль над українською газотранспортною системою і боротьбою проти українського сиру».

Філарет оприлюднив у вівторок листа до керівників держави, в якому попереджає, що депутати можуть спровокувати міжконфесійне протистояння.

Законопроект викликав широкий розголос

Торік уже було намагання групи депутатів просунути законопроект, який би дозволив передачу низки українських храмів одній релігійній громаді, а саме Українській православній церкві (Московського патріархату). Але намірам політиків перешкодила позиція громадськості. Понад 100 тисяч підписів зібрали в областях під зверненням до центральної влади з вимогою відкликати «антиукраїнський» законопроект.

Втім, схожий документ про зміни до законів «Про свободу совісті та релігійні організації» і «Про охорону культурної спадщини» кілька тижнів тому зареєстрували представники Партії регіонів і Компартії. Він передбачає вилучення з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, понад сотні об’єктів історико-культурного надбання держави, зокрема комплексів Києво-Печерської та Почаївської лавр, Кременецького жіночого монастиря.

Ініціатор законопроекту, колишній голова Львівської обласної державної адміністрації, регіонал Василь Горбаль висловив переконання, що зміни до законів «відновили б справедливість, права релігійних громад на майно».

Василь Горбаль каже, що де-факто три об’єкти вже перебувають у користуванні УПЦ (МП).

У лаврах руйнують автентичність святинь

Але застереження лунають і під час громадського обговорення, яке триває в різних українських містах. Зокрема, учасники слухань у Тернополі надіслали листа до керівників України, в якому обурюються «наступом» на українське православ’я і намаганнями русифікації за допомогою так званої «московської церкви».

Стурбовані і деякі львівські експерти. Завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка», професор Микола Бевз вважає, що не можна допустити, щоб лаври перейшли у приватну власність.

«Якщо є об’єкт, якась частина спадщини в музеях, вона є доступна, над нею працюють науковці. Якщо це заховано у приватну колекцію, очевидно, це вже залежить від волі та інтелекту приватного власника. Ми втратимо ці скарби», – каже Микола Бевз.

Києво-Печерська і Почаївська лаври, якими користується Московський патріархат, уже сьогодні у тяжкому стані, наголосив Радіо Свобода науковець Інституту «Укрзахідпроектреставрація» Василь Слободян.

«Церква, яка має великі гроші і допомогу з боку іншої держави, робить там, що хоче. У Почаївській лаврі розпочали будівництво величезного храму, який практично «задавить» стару лавру, яка є пам’яткою не тільки російського православ’я, а й греко-католицизму. Така ж ситуація з Києво-Печерської лаврою, де монастир будує все, що тільки може», – зазначив науковець.

Громадськість має знати про наміри настоятелів лавр

Голова відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП), архієпископ Олександр Драбинко зауважив, що хотів би, щоб до вірних усіх конфесій було б толерантне ставлення у Києво-Печерській і Почаївській лаврах, коли вони будуть передані у власність церкви. Адже ставлення до православних Московського патріархату з боку інших релігійних конфесій толерантне.

«Намісники Києво-Печерської і Почаївської лавр мали б дати оцінку своїм діям, відповісти на ті запитання, які обговорюються в суспільстві, мали б сказати, що вони обіцяють громадянам, як поводитимуться з духовними об’єктами, коли ті перейдуть їм у власність. Може, варто було б обумовити у контракті при передачі певні зобов’язання релігійної громади, яка перейматиме у власність святині, стосовно інших людей. Хотілося б, щоб це мало європейський підхід і шанувались цінності кожної людини», – зауважив у розмові отець Олександр Драбинко.

Звернення до центральної влади з приводу передачі духовних і культурних святинь збираються ухвалити й депутати Львівської облради. Вони сподіваються, що й інші місцеві органи влади продемонструють керівництву держави позицію громад. Але, якщо парламентська більшість таки ухвалить цей документ, то наступний склад Верховної Ради може це рішення скасувати. Звісно, якщо буде на те політична воля.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG