Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо митцю політика?


Київ – Чи місце митцю в політиці – це питання жваво обговорюється щоразу під час важливих політичних подій. Наприклад, у Росії майже не залишилось митців, яких не турбували б такі процеси. Скажімо, кінорежисер Станіслав Говорухін очолив виборчий штаб Володимира Путіна, а рок-співак Юрій Шевчук не один рік гостро критикує владу. А в українських митців така активність зараз є скромнішою. Хоча на словах вони не хочуть залишатися осторонь політики.

Соліст гурту «ДДТ» Юрій Шевчук, який приїхав до Києва з концертом, розповів не лише про музику, а й про роль митця у політичних процесах. На думку Шевчука, залишатися осторонь політики йому не варто.

Юрій Шевчук
Юрій Шевчук
«Я – громадянин своєї країни і завжди відверто говорю про те, що відбувається. Підтримую рухи, які на мій погляд, ведуть суспільство до чогось кращого, світлого. Те, що я беру участь в акціях – це нормально, в мене наболіло, як у простого народу»,– переконує Юрій Шевчук.

Зараз не лише в Росії гостро стоїть питання ролі митця в політиці. Якщо у сусідній державі у березні цього року обиратимуть Президента, в Україні у жовтні відбудуться парламентські вибори. І кожен відомий музикант, письменник, художник, актор сам вирішує – брати участь у політиці чи бути поза цією «брудною» справою.

Залежить від музиканта

Соліст гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин впевнений, що в Україні співаку не вдасться дотриматися принципу «моя хата – з краю».

«Залежить від музиканта і залежить від того, чи хочеш ти цікавитись політикою. Інша справа – в якій державі ти живеш. Якщо ти живеш в Україні, то ти просто змушений цікавитись громадським життям України. Те, що відбувається в державі зараз, мене особисто стосується. Я змушений брати активну участь, борючись за своє. На моє приватне життя, мою приватну власність посягнула держава. Раніше такого не було»,– зазначив співак.

Якщо митець стверджує, що він поза політикою, ця людина просто байдужа до майбутнього своєї держави, впевнений музичний критик Юрко Зелений.

«Поняття політика у нас в Україні дуже перекручене. Є думка, що політика стосується депутатів, працівників Кабміну або партійних функціонерів. Політика стосується всього суспільства і в тому й біда, що в нас люди байдужі до того. А митці – повноправні члени суспільства, то чому вони мають бути поза політикою?» – каже Юрко Зелений.

Під час попередніх виборчих кампаній чимало відомих українських митців не залишалися осторонь політики. Зокрема, Олександр Пономарьов, Марія Бурмака, Олег Скрипка стояли на «Майдані». Натомість Таїсія Повалій або Кузьма підтримали тоді Віктора Януковича. Ніна Матвієнко у 1999 році закликала голосувати за Президента Леоніда Кучму, а кілька років тому за Президента Юлію Тимошенко, якій, щоправда, не пощастило бути обраною. Наталія Могилевська підтримувала свого часу Кучму, потім — Віктора Януковича, і зрештою – Юлію Тимошенко. Софія Ротару 1999 року закликала голосувати за Кучму, а під час однієї із парламентських кампаній – за Володимира Литвина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG