Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах зелені активісти готові прив’язатися до дерев, щоб їх не зрубали


Мешканці міста активно обговорюють пропозицію мера про реконструкцію бульвару імені Тараса Шевченка
Мешканці міста активно обговорюють пропозицію мера про реконструкцію бульвару імені Тараса Шевченка
Черкаси – Жителі Черкас активно обговорюють пропозицію міського голови про реконструкцію бульвару імені Тараса Шевченка. «Яблуком розбрату» стала ідея викорчувати каштани на центральній міській алеї та повністю замостити вулиці і тротуари. «Зелені» активісти обіцяють прив’язати себе до дерев, щоб їх не зрубали.

На думку очільника Черкас Сергія Одарича, на головній вулиці міста – бульварі Шевченка – не зручно ні гуляти, ні відпочивати, оскільки через кожні 200 метрів вона переривається проїжджою частиною. Там немає ні велосипедних доріжок, ані зручних зон для переміщення інвалідів у візках та мам із колясками. А найголовніше, каже міський голова, бульвар не є окрасою міста, адже кожен квартал сконструйовано по-різному.

«Запропоновано варіант прогулянкової, променадної зони, переміщення її до непарної частини бульвару Шевченка, облаштування у два ряди по всій довжині бульвару – висадки нових дерев. Це дасть можливість зробити хорошу алею, де буде можливість пішоходам та велосипедистам безпечно перетинати перпендикулярні вулиці», – пояснює Сергій Одарич.

Черкаські екологи проти вирубки каштанової алеї

Висадка молодих дерев, рівноцінна кількості зрубаних каштанів, нові кущі й квіти лише покращать ситуацію, що виникає у зв’язку із загазованістю, обіцяє міська влада.

Але черкаська екологічна спільнота б’є на сполох. Зокрема, активісти Союзу громадських природоохоронних організацій написали численні листи до Міністерства екології України і до керівників області з проханням зберегти дерева. Представниця політичної ради партії «Зелених» Людмила Ткаченко побоюється: скільки листів не писали, але вже пролунали заяви про знищення каштанової алеї, отже, незабаром можливий початок їхнього втілення.

«Вже сьогодні є десятки охочих прив’язати себе до дерев, щоб тільки їх не рубали. Прикро, що вирубка дерев різного віку та різних порід у місті давно стала головною тенденцією господарювання влади на міській землі та нездоровим масовим явищем. А ось чим нам дихати зараз? Хто вироблятиме для нас кисень у центрі міста, який затьмарили викиди від автотранспорту? Можливо, міські чиновники?» –обурюється Людмила Ткаченко.

Спочатку пробний квартал, потім – референдум

Міська влада планує вже навесні цього року зробити пробний квартал без переміщення проїжджої частини. Сергій Одарич переконаний, що це допоможе зрозуміти черкасцям, наскільки це комфортна зміна. Очільник Черкас заявляє про готовність при потребі винести питання реконструкції бульвару Шевченка на референдум, який можна буде провести у жовтні цього року, разом із парламентськими виборами.

Але жителі міста побоюються, що це лише слова. На думку черкаського архітектора Федора Гонци, можливе повторення ситуацій, що були довкола реконструкції центральних площ Черкас – більшості містян не сподобається, але вже буде пізно щось вирішувати.

«Я бачу активно іде поширення тієї думки, що начебто люди в Черкасах не розуміють те, що їм потрібне покращення. І те покращення міська влада сама вирішує надати людям. Навіть, так би мовити, через спротив громадськості. Такі приклади у нас уже є», – каже Федір Гонца.

Зі свого боку, зелені закликають жителів Черкас публічно заявити про свою думку: не на форумах та в соціальних мережах, а на громадських слуханнях.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG