Доступність посилання

ТОП новини

У Конгресі США стурбовані справою Тимошенко


Мітинг біля Качанівської колонії під час приїзду медкомісії, Харків, 14 лютого 2012 року
Мітинг біля Качанівської колонії під час приїзду медкомісії, Харків, 14 лютого 2012 року
Нью-Йорк – Як ставляться в американському Конгресі до переслідувань політичної опозиції в Україні, зокрема, до справи колишнього прем’єра Юлії Тимошенко? І чи може Вашингтон вплинути на Київ? Із такими запитаннями Радіо Свобода звернулося до Ореста Дейчаківського, радника Гельсінської комісії при Конгресі США. Варто зауважити, що пан Дейчаківський є активним діячем української громади в Америці і практично бездоганно володіє українською.

«У Вашингтоні існує велике зацікавлення не тільки справою Тимошенко, а й справами інших: наприклад, Луценка, Іващенка – тих, що зазнають переслідувань з політичних мотивів за опозиційну діяльність», – каже радник Гельсінської комісії.
Багато занепокоєння спричинено враженням, що Україна рухається у бік авторитаризму
Орест Дейчаківський

«Я б сказав, – продовжує він, – що ті, хто займається цими проблемами у Палаті представників ( і не тільки вони – в Сенаті теж, і в Гельсінській комісії, яка складається і з сенаторів, і з членів Палати представників), усі вельми стурбовані. Усі бачать, що ці переслідування суперечать меті просування України до демократії. Занепокоєння спричинене враженням, що Україна рухається у бік авторитаризму, тож переслідування є частиною тієї тенденції».

Чи буде результативним політичний і моральний тиск?

Орест Дейчаківський зауважує, що минулого тижня у Конгресі США на засіданні Гельсінської комісії виступав представник Ірландії. Ця країна нині головує в Організації з питань безпеки й співробітництва у Європі (ОБСЄ). На цих слуханнях серед інших питань також обговорювали справу Юлії Тимошенко.

«До речі, – каже радник, – наступного року головування в ОБСЄ перебирає Україна. Взагалі, американський уряд зробив чимало заяв щодо справи Тимошенко та інших переслідуваних із політичних мотивів. Минулого тижня високопоставлений чиновник Державного департаменту відвідав Київ і там обговорював цю проблему. Наступними місяцями ми плануємо провести засідання Гельсінської комісії, де будемо обговорювати не лише справу Тимошенко, а й перспективу наступних виборів в Україні. Вибори мають відбутися у жовтні, ми хочемо бути певними, що вибори будуть справді демократичними, що вони відповідатимуть демократичним стандартам».

Заява конгресмена Марсі Каптур

Глибоке занепокоєння долею Юлії Тимошенко висловила також конгресмен Марсі Каптур. Вона є співголовою двопартійного Українського кокусу (об’єднання) в Конгресі.

Марсі Каптур зустрілася з дочкою Юлії Тимошенко Євгенією Тимошенко, яка виступила зі свідченнями на слуханнях сенатської комісії із закордонних справ.
Останні дії українського уряду є відступом від принципів демократії та прав людини
Марсі Каптур

«Останні дії українського уряду є відступом від принципів демократії та прав людини, – каже Каптур. – Упродовж десятиліть я працювала для зміцнення зв’язків між США та Україною, але дії (українського уряду) погіршують відносини України зі Сполученими Штатами і міжнародною спільнотою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG