Доступність посилання

ТОП новини

Юлію Тимошенко обстежать канадці українського походження


Юлію Тимошенко в Качанівський колонії будуть обстежувати п’ятеро канадських та двоє німецьких лікарів. Такі подробиці про склад міжнародної медичної комісії оприлюднили у п’ятницю соратники колишнього прем’єра. За даними Генеральної прокуратури України, комісія збереться у понеділок, 13 лютого. Про те, яку роль у підготовці до міжнародного обстеження відіграла українська громада Канади, Радіо Свобода розповів виконавчий директор Конгресу українців Канади Тарас Залуський.
Тарас Залуський
Тарас Залуський

– Українська громада Канади восени минулого року звернулася до канадського уряду з проханням надіслати групу незалежних канадських фахівців, щоб обстежити Юлії Тимошенко з огляду на повідомлення про те, що стан її здоров’я погіршується. Тоді наш міністр закордонних справ Джон Берд оголосив у парламенті, що Канада у цьому зацікавлена. Після цього канадський уряд звернувся й отримав необхідні дозволи від українського уряду, а також з боку Юлії Тимошенко.

– Чи Ви можете назвати прізвища лікарів із Канади, які будуть обстежувати Юлію Тимошенко, і чи хтось із них є представником української громади?

– Лікарі попросили не оприлюднювати їхніх імен, тому я не можу цього зробити. Канадський уряд просив Конгрес українців Канади визначити фахівців, які добре говорять українською мовою, і ми надіслали їм такі дні.

– Тобто, всі є канадськими українцями. Ви не називаєте їхніх імен, чи можете назвати медичну спеціалізацію, якщо це будуть фахівці вужчого профілю?

– Лікарі з Німеччини – це невролог і фахівець, що спеціалізується про проблемах спини і дисків. Із канадського боку, це керівник відділу швидкої допомоги однієї з наших лікарень, дуже добрий діагностик, кардіолог, лікар, який спеціалізується на акушерстві-гінекології і, нарешті, терапевт, який має також практичний досвід у токсикології.

– Дехто з соратників Тимошенко висловлює побоювання, що комісія не зможе зібратися у понеділок, що обстеження доведеться перенести на березень. Що Вам про це відомо, чи вже виїхали в Україну канадські медики?

– Канадські фахівці мають поїхати в Україну в ці вихідні. Щодо дати, то, як я розумію, вона має бути остаточно узгоджена між посольством Канади, лікарями і пацієнтом.

– За Вашою оцінкою, чи чинив український уряд якісь перешкоди для проведення такого обстеження?

– З українського боку було бажання включити до комісії українських фахівців. Зрештою, до комісії увійдуть медики, які є прийнятними для пані Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG