Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат Зузана Ройтова збирає незалежну команду лікарів для обстеження Юлії Тимошенко


Надпис на футболці «Звільніть Юлю», приміщення Європарламенту у Страсбурзі
Надпис на футболці «Звільніть Юлю», приміщення Європарламенту у Страсбурзі
Прага – Олександр Тимошенко – чоловік колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко звернувся до депутата Європейського Парламенту від Чеської Республіки Зузани Ройтової з проханням очолити міжнародну незалежну групу лікарів для обстеження в ув’язненні стану здоров’я Юлії Тимошенко. Зузана Ройтова погодилась взяти на себе таку місію. Це вона підтвердила в ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода. Вона також наголосила, що на думку західних політиків, процес над Юлією Тимошенко є політично заангажованим.

– Минулого тижня Ви зустрічались з паном Олександром Тимошенком – чоловіком колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко, який до Вас звернувся з проханням очолити групу незалежних лікарів для обстеження стану здоров’я його дружини. Чи Ви погодились цим зайнятись?
Це мають бути лікарі, яким довіряє її родина

– Я вчора отримала листа від пана Тимошенка з цим проханням. Звичайно, що в цьому проханні я не можу відмовити. Буду старатись зібрати команду лікарів, які будуть охочі й намагатимуться обстежити пані Тимошенко незалежно та об’єктивно. Також це мають бути лікарі, яким довіряє її родина.

– За професією Ви лікар, ви були також міністром охорони здоров’я Чеської Республіки. Як Ви маєте намір організувати роботу, коли приїдете в Україну?
Я охоче приїду в Україну

– Я вже звернулась до деяких фахівців і маю з ними зустрітись. Я б хотіла, щоб на зустрічі був і пан Тимошенко. На цій зустрічі ми розглянемо всі можливі сценарії й варіанти. Сама я охоче приїду в Україну.

– Якою, на Ваш погляд, має бути група незалежних лікарів, котру Ви збиратимете, це має бути міжнародна команда фахівців?
Зузана Ройтова
Зузана Ройтова

– Зараз я намагаюсь зібрати чеських фахівців для того, щоб ми обдумали всю ситуацію. Участь закордонних лікарів також є можливою, поки що це відкрите питання. Важливо, яку мету ми ставимо перед собою. Я б також хотіла сконтактуватись з колегами в Німеччини, які за посередництва посла Німеччини в Україні також намагаються зібрати відповідну групу фахівців. Думаю, що ці сили потрібно об’єднати.

– Думаєте, ця праця забере у вас багато часу?

– Зараз я цього не знаю, тому що лише минулої п’ятниці мене про це попросив пан Олександр Тимошенко, а вчора я отримала про це офіційного листа. Тобто я на самому початку.

– Низка українських опозиційних політиків просить Європейський Союз вжити санкції проти представників нинішньої влади, наприклад, відмовити їм у в’їзних візах. Як Ви до цього ставитесь?
Блокада віз є одним із політичних інструментів, якими володіє Європейський Союз

– Звичайно, це одна з можливостей, як підвищити політичний тиск, який, на мій погляд, Євросоюз мав би вжити. Адже не може бути, щоб країна, яка прагне розпочати переговори щодо вступу до Європейського Союзу і яка повинна після підписання Договору про асоціацію дотримуватись демократичних критеріїв, тобто бути справді демократичною країною, не може бути, щоб у такій країні діялись речі, які зараз відбуваються. Блокада віз є одним із політичних інструментів, якими володіє Європейський Союз. Інша справа, до якої міри цей захід вплине на звичайних громадян – з одного боку, і до якої міри такий крок погіршить торговельні відносини з Європейським Союзом та Україною – з іншого, також до якої міри ці дії стануть на перешкоді нинішньому режиму. Завжди що стосується таких санкцій, які ЄС запроваджує стосовно авторитарним чи тоталітарних режимів, наприклад, в Африці чи десь на Сході, там ми націлюємось саме на естеблішмент, тобто на владу, яка є причиною тих проблем, саме в цьому напрямку ми намагаємось направляти наші санкції.

– Пані Юлію Тимошенко засуджено на 7 років ув’язнення, зараз проти неї розпочате нове слідство за справою майже 20-літньої давнини. Чи мав би Європейський Союз якось реагувати на такий розвиток подій?
Політичні розправи перед виборами мають на меті остаточно усунути опозицію в Україні

– Європейський Союз не має можливості відкривати своє розслідування. Тому що це є, звичайно, суверенною компетенцією України. Але те, чого не можна не помітити і те, стосовно чого Європейський Союз повинен чітко висловитись, що він, зрештою, і робить, це захищати право на справедливий процес.

Щодо того першого процесу, на основі якого була пані Юлія Тимошенко засуджена і тепер перебуває в тюрмі за неймовірних умов, а це постійне спостереження камерою і світло, яке на неї постійно світить, і їй,очевидно, не надається відповідна медична допомога, тобто той перший суд ніс однозначно риси політичного суду. По суті, такі політичні розправи перед виборами мають на меті остаточно усунути опозицію в Україні.

Ми можемо мати різні погляди на будь-що, однак демократія базується на змаганні політичних поглядів. Не можна позбуватись політичних противників такими методами, не можна зловживати правом влади і судочинством для того, щоб позбутися політичних противників.

– Чи вважаєте Ви пані Юлію Тимошенко політичним в’язнем?
Я не знаю людини, яка б сумнівалась у тому, що йдеться про політично мотивований процес

– Наскільки я ознайомлена з цією ситуацією і з поглядами своїх колег тут, у Європейському Парламенті, то я не знаю людини, яка б сумнівалась у тому, що йдеться про політично мотивований процес.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG