Доступність посилання

ТОП новини

Перед послом Франції закрили двері колонії


Французький посол з прав людини Франсуа Зімере, Харків, 18 січня 2012 року
Французький посол з прав людини Франсуа Зімере, Харків, 18 січня 2012 року
Київ – Слідчі дії СБУ стали на заваді зустрічі посла Франції з питань прав людини Франсуа Зімере зі слідчо-арештованою Юлією Тимошенко в харківській Качанівській колонії. За словами посла, свою відмову у зустрічі з Тимошенко пенітенціарна служба України аргументувала проведенням у цей час допитів. Разом з тим, адвоката Тимошенко Сергія Власенко слідчі не попередили про призначений допит.

Зустріч із українською пресою французький посол з прав людини Франсуа Зімере проводив біля своєї машини. Йому так і не вдалось зайти до жіночої виправної колонії номер 54 де вже третій тиждень перебуває Юлія Тимошенко. Європейський правозахисник висловив здивування, що слідчі СБУ не повідомили адвокатів лідера БЮТ про проведення допиту Юлії Тимошенко.

Як розповів Франсуа Зімере, французьке посольство в Україні надіслало офіційне прохання щодо сприяння у організації зустрічі з опозиціонеркою до слідчих в СБУ, державної пенітенціарної служби та усіх відповідальних органів. Як каже Франсуа Зімере, він не збирався давати якісь поради правоохоронним органам, у нього не було в планах вчити українську владу – він мав бажання лише ознайомитися з умовами утримання Юлії Тимошенко.

«Я сподівався на зустріч з нею, я хотів особисто ознайомитися зі станом здоров’я Юлії Тимошенко. Мав наміри з’ясувати, які саме порушуються права Тимошенко. Я розчарований. Я занепокоєний цією відмовою», ­– зауважив європейський правозахисник. Французький посол припустив, що ця відмова слідчих – остаточна.

«Якщо Україна прагне до Європи, то важливо нагадати, що критерієм номер один є дотримання прав людини», – наголосив Франсуа Зімере.

Адвокат Тимошенко Сергій Власенко в інтерв’ю кореспонденту Радіо Свобода розповів, що представники слідчої групи СБУ з якихось причин не повідомляють про час і день проведення допитів, як це сталося у вівторок та середу. Власенко письмово проінформував СБУ про дводенне відрядження і про те, що у вівторок та середу не зможе брати участь в будь-яких слідчих діях, навіть якщо вони призначені, а отже захисник колишнього прем’єр-міністра просив перенести на інші дні допити Тимошенко.

За словами Сергія Власенка, неодноразово Юлія Тимошенко наполягала в усній та письмовій формі на обов’язковій присутність під час слідчих дій захисника. Адвокат в таких діях слідчих СБУ вбачає порушення кримінально-процесуального кодексу України.

Пізніше, коментуючи рішення про відмову у зустрічі Тимошенко з французьким правозахисником, начальник слідчого відділу СБУ в Харківській області Микола Грабік заявив: «Сьогодні проводився не допит – були інші слідчі дії, для проведення яких присутність адвоката необов’язкова».

«Все усупереч закону та поза правилами», – такою була реакція співголови харківської правозахисної групи Євгена Захарова, коли він почув слова французького колеги про скасування слідчими СБУ візиту до камери Тимошенко. «На мій погляд, це робиться з однією метою – аби її принизити. Це гидко, інакших слів я не можу підібрати», – сказав Євген Захаров.

У четвер правозахисник з Франції сподівається зустрітися з двома колишніми міністрами з уряду Тимошенко, які зараз перебувають в ув’язненні – з колишнім головою МВС Юрієм Луценко та з Валерієм Іващенком, колишнім виконувачем обов’язків міністра оборони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG