Доступність посилання

ТОП новини

Хто ж звільнить Тимошенко? (європейська преса)


У Польщі у владних кола сваряться стосовно Юлії Тимошенко
У Польщі у владних кола сваряться стосовно Юлії Тимошенко
Прага – На сторінки газет потрапили подробиці своєрідної офіційної політичної дискусії між віце-спікером польського сейму Вандою Новіцькою та Міністерством закордонних справ Польщі. Ванда Новіцька вважає, що польське МЗС в особі Радослава Сікорського майже нічого конкретного не робить «у справі звільнення з ув’язнення колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко». Оглядачі також губляться в прогнозах щодо очікуваного рішення у справі Юлії Тимошенко з боку Вищого спеціалізованого суду Києва у касаційних справах стосовно вже ухвалених вироків судів. Однак, на думку експертів, останнім у цій справі буде, ймовірно, Європейський суд з прав людини у Страсбурзі. В Європі також сумніваються щодо об’єктивності української статистики безробіття.

Польська Rzeczpospolita інформує, що у Польщі все більше переймаються тим, яку роль відіграє польська влада у вирішенні долі колишнього українського Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Газета публікує матеріали офіційної політичної дискусії між віце-спікером польського сейму Вандою Новіцькою та Міністерством закордонних справ Польщі в особі міністра Радослава Сікорського. У листі до Сікорського в січні цього року Новіцька наголосила на бездіяльності уряду в особі МЗС Польщі, яке не здійснило належних кроків у зв’язку з тим, що колишній прем’єр України Юлія Тимошенко була, на її думку, незаконно ув’язнена за скандальним рішенням суду в Києві. Ванда Новіцька вважає, що відсутність рішучої позиції польського уряду в цьому питанні «підриває нашу активну участь у демократизації України». Тут же віце-спікер сейму висловлює сподівання, що польський уряд надалі активізує свою роль у вирішенні долі Юлії Тимошенко.

Московська «Нєзависимая газета» оптимістично починає свій матеріал під назвою «Зі в’язниці – на вибори», де стверджує, що «заплутана ситуація з кримінальним переслідуванням колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко наближається до своєї розв’язки». Допущення німецьких та канадських медиків до обстеження Тимошенко та підготовка Вищого спеціалізованого суду у Києві до розгляду касації у справі ув’язнення лідера української опозиції можуть свідчити «про підготовку влади до звільнення колишнього Прем’єр-міністра». Наростання міжнародного і внутрішнього напруження довкола ув’язненої Тимошенко нічого доброго владі Президента Януковича не несе, соціологи реєструють загострення бунтівних настроїв серед українців. Деякі соціологи навіть підказують, що звільнення Тимошенко перед парламентськими виборами навіть дещо підніме рейтинг влади. Можливо, такий сценарій і готується, гадають експерти. Та все ж стаття ця закінчується сподіванням політичних прогнозистів, що лише Європейський суд з прав людини здатний винести рішення на користь Юлії Тимошенко.

Австрійська Der Standard дивується з особливостей української статистики безробіття, коли від початку цього року коефіцієнт зареєстрованих безробітних в Україні підвищився, за даними Києва, лише на 0,1 відсотка і склав у цілому близько двох відсотків, тоді як у єврозоні (17 країн) число безробітних становило понад 10 відсотків. У той час, як у ЄС кількість безробітних нині сягає близько 24 мільйонів, в Україні таких лише понад півмільйона. Навіть у порівнянні з Австрією, де безробіття найменше в Європі (дещо більше ніж 4 відсотки), в Україні ця кількість удвічі менша. Тобто, статистика української влади стверджує: в Україні коефіцієнт безробіття найнижчий у Європі. Експерти кажуть, що вся проблема у способах визначення такого коефіцієнту. Так, за методикою Міжнародної організації праці слід визначати коефіцієнт безробіття як частку безробітних у працездатному населенні від 15 до 70 років. Якщо рахувати так, то тоді в Україні щонайменше 2 мільйони безробітних або ж близько 8 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG