Доступність посилання

ТОП новини

Канада дає відсіч за своїх лікарів для Тимошенко


Після сумнівів у Києві Міністерство закордонних справ Канади підтвердило кваліфікацію канадських лікарів, які обстежували Юлію Тимошенко в колонії. Про свій подив та обурення також заявив Конгрес українців Канади, який вважає, що заяви українських дипломатів заполітизовані та суперечать етичним, фаховим і правовим міжнародним нормам.

Троє членів медичної комісії, яка обстежувала в харківській колонії колишнього Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко, це досвідчені, висококваліфіковані і досвідчені лікарі-практики, наголосив у п’ятницю Радіо Свобода речник міністра закордонних справ Канади Джона Берда Жозеф Лявуа.

За його словами, ці лікарі провели своє обстеження колишнього прем’єра за найвищими медичними стандартами, особливо ж стосовно їхньої об’єктивності й етики.

Галузі, в яких спеціалізуються ці канадські лікарі, доповнюють спеціалізацію німецьких терапевтів-членів комісії, додав речник. Крім того, він звернув увагу, що висновки канадської групи лікарів є результатом незалежної оцінки, і з ними ознайомили всіх членів медичної комісії з дозволу самої Тимошенко.

За жодних обставин на ці висновки не вплинули ніякі зовнішні чинники, запевнив речник міністра закордонних справ Канади.

У четвер Міністерство закордонних справ України у своїй заяві звернуло увагу, що коли Німеччина відрядила до складу спільної комісії «відомих профільних фахівців із репутацією, яка не викликає сумнівів, та професорськими ступенями», і такого ж рівня фахівців ввело до складу комісії і Міністерство охорони здоров’я України, то канадська частина комісії «формувалася за ініціативою української громади в цій країні і в результаті була організована з двох сімейних лікарів та одного гінеколога».

Ще різкіше висловився народний депутат з Партії регіонів Вадим Колесніченко, який вважає, що Канада вислала на обстеження Тимошенко дільничних лікарів.

В Оттаві радять порівняти кваліфікацію Держко та Богатирьової

У відповідь Конгрес українців Канади висловив подив і обурення такими заявами. Радіо Свобода отримало письмовий коментар від представників громади. Конгрес назвав заяви МЗС України швидше політичними, що «суперечать як етичним, фаховим, так і правовим міжнародним нормам, та мають дуже мале відношення до медицини та до захисту здоров’я пацієнтів».

Так само як і канадська влада, Конгрес захищає кваліфікацію лікарів. Так, зокрема, «акушер-гінеколог», яка згадується в звіті українського міністерства, це доктор Христина Держко, що є професором Торонтонського університету. Як наголошують представники громади, найкращі університети та медичні навчальні заклади України, на жаль, і близько не наближаються до його рівня. Держко є автором понад сімдесяти наукових праць, які отримали не тільки канадське, але й широке світове визнання в галузі гінекології, акушерства та ендокринології. Багато років доктор Держко є постійним урядовим консультантом при Міністерстві охорони здоров’я Канади, членом багатьох міжнародних медичних та освітніх організацій. Доктор має багато нагород, серед яких премія Колін Волф (Colin Woolf Award) за досягнення у області ракової медицини у гінекології, в 2004 році визнана найкращим викладачем медицини в міжнародній IMG Program. У 1994 році професор Держко була запрошена до Києва для навчання українських фахівців, наголошує Конгрес українців Канади.

Автори заяви зазначають, що можна ще додати широкий список досягнень доктора Держко, які «легко можна порівняти з досягненнями та званнями глави Міністерства охорони здоров’я України, яка має таку ж спеціалізацію в медицині».

Чому канадські лікарі знають українську

Конгрес звертає увагу на те, що представників української влади вразило вільне володіння канадськими лікарями українською мовою. З цього приводу в громаді нагадують, що у Канаді мешкають понад мільйон українців, та українська ідентичнісь та мова користуються повагою, і «деякі депутати канадського парламенту, перем’єри провінцій, члени різного рівня урядів, а також багато професіоналів та членів загальної українсько-канадської громади добре зберегли і знають українську мову, мабуть краще, ніж деякі представники української влади».

Канадська лікарська допомога була вислана на безпосереднє звернення
Юлії Тимошенко і спроби політизації цього процесу, на думку представників української громади Канади, створюють зайві бар’єри в проведенні гуманітарної місії, яка була запланована ще на листопад 2011 року.

Водночас Конгрес українців Канади подякував усім, хто допоміг у роботі медичної комісії і висловив сподівання на проведення успішного лікування на основі висновків комісії та продовження її роботи у випадку необхідності.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG