Доступність посилання

ТОП новини

У парламентарів Чехії тепер менше привілеїв і більше відповідальності


Довічний імунітет скасовано. А голосування чужою карткою вже карають штрафами
Довічний імунітет скасовано. А голосування чужою карткою вже карають штрафами
Прага – Парламент Чехії ухвалив новий закон, який скасовує довічний імунітет – недоторканність депутатів і який довгий час забезпечував їм майже безкарне життя. Цього року в чеському парламенті також почали пильніше ставитись до праці й етичної поведінки депутатів. Свою особливу роль у цьому процесі відіграють незалежні чеські ЗМІ.

Близько 20 років в обох палатах парламенту Чехії тривала напружена боротьба за скасування довічного імунітету – недоторканності депутатів. Нарешті на початку цього місяця такий закон був ухвалений, причому за нього проголосувала більшість депутатів як із владної коаліції, так і з опозиції.

Досі депутата від тюрми, навіть якщо він скоїв злочин, оберігав закон – довічна недоторканність. Потрібно було чекати окремої згоди парламенту на відкриття судової справи. Від початку 2013 року цьому привілеєві настає кінець: депутата, який складає свої повноваження, можна буде відразу на другий день притягнути до відповідальності.

Всенародна ганьба за голосування чужою карткою

У чеському парламенті особливо прискіпливо ставляться до дотримання законів депутатської етики. Показовим, наприклад, був останній випадок з кінця минулого року, коли новообрана депутат помилково проголосувала чужою карткою. В країні знялась хвиля обурення, Комітет з питань регламенту і депутатської етики парламенту Чехії відреагував негайно.

Депутат, яка голосувала чужою карткою, заплатила штраф у перерахунку 200 євро, вона також привселюдно вибачилась перед присутніми й усією країною, оскільки засідання парламенту транслюють канали громадського телебачення.

Заступник голови цього комітету Франтішек Дєдіч розповів Радіо Свобода: «Справою займався Комітет з питань регламенту і депутатської етики. На основі його рішення ми винесли нашій колезі покарання – штраф у розмірі 5 тисяч крон. Вона також вибачилась за свої дії. Думаю, що подібне більше не повториться. У нас абсолютно недопустимо, щоб депутати взаємно голосували один за одного, щоб вони маніпулювали чужими картками. Колись у минулому подібні дії обходились без покарання, але ми хотіли підвищити культуру в чеському парламенті. Якщо б ще щось таке трапилось, ми готові накладати штрафи».

Депутати звітують за свої дії й свою роботу перед своїми виборцями, і не можна собі уявити, щоб вони не ходили на засідання парламенту. Причому контроль за їхньою роботою значною мірою здійснюють незалежні ЗМІ, зазначає Франтішек Дєдіч.

«Не існує якогось регулярного чи повторного контролю присутності на засіданнях, ми цю роботу залишаємо журналістам, – каже він. – Але на сторінках парламенту в інтернеті такі дані є: як і хто із депутатів голосував, скільки разів був на засіданнях, чи брав участь у роботі комітетів. Ці дані доступні в інтернеті всім громадянам».

Звичайно, хтось може не прийти на засідання. В Чехії, згідно з ухваленою Комітетом з питань регламенту нормою, на початку кожного засідання головуючий зачитує прізвища відсутніх депутатів і причину їхньої відсутності. Таким чином вся країна відразу довідується про «героїв»-прогульників і відразу ж формує свою думку про народного обранця.

Діти народних обранців учаться в рідних вишах

Комітет з питань регламенту і депутатської етики також уважно стежить, щоб виборці діставали вчасну і точну інформацію про прибутки депутатів, їхнє рухоме і нерухоме майно. Ці справи також постійно в полі зору чеських ЗМІ.

Наприклад, журналісти першими намагалися з’ясувати, чому і скільки дітей народних депутатів навчаються за кордоном, а не в рідних вишах (до речі, в Чехії таких дітей одиниці), і хто з народних обранців на відпочинку дав перевагу заморським курортам замість рідної чеської Шумави.

У Чехії вважають, що ставлення депутатів і членів їхніх родин до національної культури, освіти, громадської роботи є часткою депутатської етики.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG