Доступність посилання

ТОП новини

Європейська народна партія висуває умову владі Януковича


ЄНП закликала до звільнення із в’язниці лідерів української опозиції
ЄНП закликала до звільнення із в’язниці лідерів української опозиції
Брюссель – Без звільнення із в’язниці та участі у парламентських виборах опозиційних лідерів угоди про партнерство та асоціацію між Євросоюзом та Україною підписувати не слід. Такий заклик містить резолюція, ухвалена в четвер президією Європейської народної партії. У Брюсселі завершився саміт цієї найбільшої політичної сили Європи. Від партії «Батьківщина», яка є в ній спостерігачем, у ньому брав участь заступник Юлії Тимошенко Григорій Немиря. Він не виключає можливості застосування санкцій проти, за його словами, замовників та виконавців політично мотивованих судових розправ над опозиціонерами.

Коли вичерпуються традиційні дипломатичні й політичні інструменти, мусять використовуватися й інші, зокрема, такі, як обмежувальні заходи і санкції
Григорій Немиря
З огляду на те, що українська влада вперто не дослухається до європейських вимог та рекомендацій щодо порушень у державі демократичних норм, можливе застосування санкцій. Таку думку у рамках саміту Європейської народної партії (ЄНП) висловив заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря.

«Останні події засвідчили, що українська влада не дослухається до рекомендацій, резолюцій, вимог, які ставили до неї і Європейський парламент, і Парламентська асамблея Ради Європи і, вже зараз, ОБСЄ у рамках окремих структур, – каже він. – І коли вичерпуються ці традиційні дипломатичні й політичні інструменти, мусять використовуватися й інші інструменти, зокрема, такі, як обмежувальні заходи і санкції».

Треба чітко відрізняти громадян від представників влади, які були політичними замовниками розправи над опозицією
Григорій Немиря
При цьому у переговорах із провідними європейськими політиками Немиря закликав убезпечити українських громадян, які не повинні потерпати від можливих обмежень з боку Євросоюзу, або ж, що також можливо, – з боку окремих держав співдружності.

«Треба чітко відрізняти громадян від представників влади, які були політичними замовниками розправи над опозицією, а також виконавців цього політзамовлення», – заявив на саміті ЄНП Григорій Немиря, додаючи, що має на увазі «працівників прокуратури, Служби безпеки та інших представників державних органів, які знехтували зобов’язаннями, що їх Україна взяла на себе у багатьох міжнародних організаціях».

Слід перевірити, чи Тимошенко не отруюють – член Європарламенту

Я попросив Баррозу не підписувати угоду з Україною, доки не буде відповіді про стан прав людини, тобто здоров’я пані Тимошенко
Жозеф Доль
Занепокоєння європейських політиків, зокрема, пов’язані зі станом здоров’я Юлії Тимошенко.

«Ми маємо намір відрядити в Україну жінку, євродепутата (Зузану) Ройтову, яка є лікарем і яка займеться цією справою, – сказав Радіо Свобода голова Європейської народної партії Жозеф Доль. – Я попросив (голову Єврокомісії Жозе Мануеля) Баррозу не підписувати угоду з Україною доти, доки не буде відповіді про стан прав людини, тобто здоров’я пані Тимошенко».

Жозеф Доль також додав, що слід перевірити, чи не застосовують щодо ув’язненого лідера опозиційної партії «старих методів».

Права людини – це ще й можливість регулярних відвідин лікаря
Жозеф Доль
«Ще раз кажу: це – права людини, а права людини – це ще й можливість регулярних відвідин лікаря. Треба взяти аналізи крові та волосся, щоб побачити, чи пані Тимошенко не отруюють старими методами. Це – наша першочергова тривога. А після ми стежитимемо далі, бо в Україні мають відбутися вибори», – зауважив Жозеф Доль.

У резолюції саміту ЄНП також зазначили, що українська влада має дозволити проведення міжнародних медичних обстежень, включно із токсикологічними аналізами, що мають проводитися незалежними лабораторіями Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG