Доступність посилання

ТОП новини

Протести в азербайджанській Ґубі досягли мети


У п’ятницю з азербайджанського міста Ґуба вивели бронетехніку, яку напередодні, у четвер, використовували разом із підрозділами внутрішніх військ Азербайджану проти тисяч демонстрантів. Влада і опозиція виступили з різними оцінками цих подій. Протестувальники вимагали відставки керівника району Рауфа Габібова, якого звинувачували в «продажності і зраді». Акції в Ґубі минулого четверга переросли в безлади, влада застосувала спецназ, бронетехніку і сльозогінний газ. Та все ж вимоги демонстрантів задовольнили, бо Габібова відправили у відставку.

Протести у четвер в азербайджанському райцентрі Ґуба (160 тисяч жителів), що за 170 кілометрів на північ від Баку, стали чи не найбільшими проявами незгоди поза межами столиці Азербайджану після приходу до влади президента Ільгама Алієва у 2003 році. І Алієв-молодший, і його попередник при владі, батько Гейдар Алієв, обіцяли стабільність, коли їхня влада базувалася на величезних енергетичних багатствах країни.

Від однієї до 10 тисяч людей (за різними оцінками) зібралися у четвер поблизу місцевої районної адміністрації Ґуби і вимагали негайної відставки керівника району Рауфа Габібова, який, як стверджували тисячі невдоволених громадян Ґуби, звинувачував їх у «продажності і зраді».
Сутички в Ґубі (Азербайджан)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
Глава району звинувачував напередодні жителів міcта у спекуляції їхніми землями в Ґубі та зраді міста. Цей відеоролик з’явився в YouTube і став однією з причин обурення жителів Ґуби. У перебігу протестів чимало жителів у відповідь заявляли, що глава району Рауф Габібов принижував і ображав їх.

«Він ображав жителів Ґуби! Він звинувачував нас у зраді! Жителі Ґуби завжди підтримували свою державу», – сказав Радіо Свобода один із жителів міста.

Демонстрація переросла у безлади. Влада послала до Ґуби спецназ та бронетехніку. Для розгону протестів було застосовано сльозогінний газ. Понад 20 осіб було заарештовано, до вечора четверга їх відпустили. Разом з тим влада Баку звільнила Габібова того ж дня з посади глави району.

Азербайджаном більше не можна керувати старими методами – опозиція

У п’ятницю віце-спікер парламенту Азербайджану Бахар Мурадова заявила, що було б неправильно вважати події в Ґубі «масовими безладами, як це намагаються представляти деякі опозиційні сили», і запевнила, що правоохоронні органи розслідують причини невдоволення місцевих жителів.

«Події в Ґубі засвідчили, що Азербайджаном більше не можна керувати старими методами. Вимогами сьогоднішнього дня є докорінні реформи в соціальній та економічній сферах», – сказано в заяві «Громадської палати», що об’єднує провідні опозиційні сили Азербайджану.

Силові відомства, прокуратура і міністерство внутрішніх справ Азербайджану, заявили, що спочатку події в Ґубі мали «характер підтримки державності», але надалі «через підбурювачів акція переросла з мирного протесту у брутальне порушення громадського порядку», з чим розбереться слідство.

У п’ятницю на вулицях Ґуби ще залишалися підрозділи МВС Азербайджану, але ситуація у місті в цілому спокійна. За інформацією місцевих кореспондентів Радіо Свобода, у соціальних мережах поширене повідомлення про те, що 2 березня у різних регіонах Азербайджану планувалися акції на знак солідарності з жителями Ґуби.

РОЗШИРЕНИЙ ВІДЕОЗАПИС
Сутички в Ґубі (Азербайджан)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG