Доступність посилання

ТОП новини

Представникам ОБСЄ не дозволили зустрітися із Тимошенко


Прибуття представників ОБСЄ до в’язниці супроводжував мітинг під стінами тюрми
Прибуття представників ОБСЄ до в’язниці супроводжував мітинг під стінами тюрми
Представники ОБСЄ, які приїхали для зустрічі з ув’язненою Юлією Тимошенко, змогли потрапити у понеділок на територію виправної колонії номер 54 у Харкові, але далі, в камеру засудженої, їх не пустили.

Депутати шведського парламенту, керівники делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурґа Габсбурґ Дуґлас та Оса Ліндестам у понеділок прибули до Качанівської колонії в Харкові, щоб зустрітися з колишнім Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко. Оскільки пенітенціарна служба України та Міністерство закордонних справ їм відмовили у побаченні з лідеркою БЮТ, шведські депутати намагалися вмовити керівництво колонії дозволити поспілкуватися із засудженою телефоном. Телефонної бесіди їм не змогли організувати.

Прибуття представників ОБСЄ до в’язниці супроводжував мітинг під стінами тюрми, на який зібралися прихильники партії «Батьківщина» та чорнобильці.

Звичайний мітинг зі звичайними гаслами та партійними плакатами звеселяв трубач. Хоча Костянтин Олійник своє музикування називає теж протестним. «Я не грав 20 років, – каже він. – Почав грати далеко не через гарний настрій, гарне життя. Сил не вистачає на боротьбу».

Луганська делегація «Батьківщини» привезла з собою велике червоне серце з написом «Сєверодонецьк за Юлію Тимошенко». Лави мітингуючих цього разу поповнили і чорнобильці з Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Сумської та Полтавської областей.

За словами голови Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля Володимира Проскурина, вони ухвалили звернення до членів Парламенської асамблеї ОБСЄ про переслідування владою не лише політиків опозиціонерів, а й громадських організацій, зокрема чорнобильских.

Мету передачі звернення представникам ОБСЄ Володимир Проскурин пояснив так: «Ми хочемо введення санкцій, які б відчув наш уряд та керівництво країни в цілому. Ми вважаємо, що проводити Євро в країні, де уряд перетворює умови життя на табірні, неможливо. Євро-2012 не може проходити в Україні».

«Намагатимемося знов повернутися сюди, якомога скоріше» – Дуґлас

Виміряти пульс ситуації в Україні щодо політв’язнів, спираючись на основні європейські принципи верховенства права та демократії – окреслили мету свого приїзду до Качанівської колонії депутати парламенту Швеції, керівники делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурґа Габсбурґ Дуґлас та Оса Ліндестам.

«Нам важливо продемонструвати свою солідарність із ув’язненою жінкою, політв’язнем. На жаль, ми не змогли зустрітися з пані Тимошенко. Під час розмови з начальником колонії ми йому повідомили, що намагатимемося знов повернутися сюди, якомога скоріше», – заявила Вальбурґа Габсбурґ Дуґлас.

Пенітенціарна служба України ще в суботу повідомила про відмову представникам ОБСЄ у зустрічі з колишнім Прем’єр-міністром, мовляв, підстав на дозвіл побачення немає, згідно з українським законодавством.

Шведські політики наголошують, що офіційну відмову від Міністерства закордонних справ України посольство Швеції отримало лише в понеділок об 11:00, коли були вже в колонії у Харкові.

«Ми попросили начальника колонії прибрати прилади спостереження з камери Тимошенко, надати їй телефон, бо вона не в змозі дійти до телефону», – розповіла представник соціал-демократичної партії Швеції Оса Ліндестам.

За версією начальника Качанівської колонії Івана Первушкіна, де вже два місяці перебуває Юлія Тимошенко, колишній прим’єр мала бажання поспілкуватися з представниками ОБСЄ, втім, у неї була вимога, щоб таксофон встановили прямо у неї в камері.

«Згідно з кримінально-виконавчим кодексом та правилами внутрішнього розпорядку пенітенціарної служби, телефонні розмови відбуваються в черговій частині колонії. Там у нас і встановлені таксофони. Юлії Володимирівні неодноразово пропонувалося прийти до чергової частини, ми навіть готові були їй допомогти туди прийти. Утім вона наполягає, аби таксофон був встановлений у неї в камері», – сказав Іван Первушкін.

Полковник внутрішніх сил також зауважив, що під час розмови зі шведськими політиками пояснював, що їхні дії не узгоджені з міністерством МЗС – можливість узгодження з МЗС візиту іноземців до колонії прописана в спеціальному законі 1996 року.

Жінки-політики із Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці у Європі, які здійснили спробу потрапити в колонію до екс-голови українського уряду, мають намір поінформувати організацію ОБСЄ про наразі невтішні результати. Їхні враження набувають більшої актуальності з огляду на наближення 2013 року, коли Україна має очолити ОБСЄ.

«Що трапилося б, якби ми поспілкувалися з Тимошенко? Наше занепокоєння стало б меншим. А оскільки цього не сталося, наші переживання посилилися», – сказала наостанок журналістам шведський депутат Вальбурґа Габсбурґ Дуґлас.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG