Доступність посилання

ТОП новини

Медична реформа віддалила лікарню від селян на 70 кілометрів


Дніпропетровськ – Жителі села Миколаївка на Дніпропетровщині написали листа Президентові Віктору Януковичу – вони просять повернути їм лікарню, закриту в рамках медичної реформи. Тепер, скаржаться, хворим треба діставатись до найближчої лікарні з цілодобовим стаціонаром за 70 кілометрів. Вони вже звертались до Міністерства охорони здоров’я, однак безуспішно. Місцева ж влада на вимоги селян поки нічого конкретного не обіцяє.

До медичних новацій у селі Миколаївка-1 Дніпропетровського району діяла лікарня із цілодобовим стаціонаром на 20 місць. Заклад обслуговував, розповідають селяни, понад 7 тисяч жителів цього села та прилеглих сіл.

Тепер замість лікарні – амбулаторія сімейної медицини. Але їх, кажуть миколаївці, це не влаштовує: там є тільки ліжка денного перебування. Закінчився день – і хворому, в якому б стані він не був, треба повертатись додому, часто пішки, навіть у негоду, за 5-10 кілометрів. А зранку наступного дня – знову до амбулаторії. Ефект від такого лікування сумнівний, обурюється керівник ініціативної групи селян Галина Шкутова.

«Для кого і як проводились ці реформи? Зовсім не проводилось обговорення масового, з людьми, з тими, в ім’я кого проводиться ця реформа урядом, – каже вона. – Тепер ми, як прохачі при дорозі, стоїмо і просимо: поверніть нам те, що нас влаштовувало».

До реформи, зазначають селяни, у їхній лікарні були непогані умови: теплі (за рахунок власної котельні) палати, лабораторія, їдальня, уважний медперсонал. Зараз головного лікаря від керування закладом усунули, вона працює лікарем сімейної медицини – на півставки. Одразу після новацій лікарка про недоліки медреформи говорила відкрито, однак тепер не хоче.

«Я тут 31 рік пропрацювала. Я не боюсь, але нічого вже говорити не буду», – сказала Радіо Свобода колишній головлікар.

На певні поступки селянам пішли, але цього їм замало

У владних кабінетах у правильності рішення щодо закриття миколаївської лікарні не сумніваються. Пояснюють: усі не рентабельні і погано оснащені дільничні лікарні області в рамках «пілотного» проекту перетворили на амбулаторії.

Перший заступник голови обласної ради Анатолій Адамський зауважує: реально у Миколаївці треба не 20, а вчетверо менше лікарняних ліжок.

«Дільнична лікарня» – нема тепер такого поняття. Правильно це чи не правильно, але всі дільничні лікарні стали амбулаторіями сімейної медицини. Скільки людей потребує оцього цілодобового стаціонару в Миколаївці? Ви називаєте 20 ліжко-місць, а я називаю – 5 чоловік. Я буду в Миколаївці ще раз після свят. Давайте ще раз там проведемо збори», – пропонує Анатолій Адамський.

Наразі, як стало відомо Радіо Свобода, на певні поступки селянам пішли: цими вихідними хворим в амбулаторії дозволили залишатись на ніч. Однак харчування для них не передбачене.

Відтак жителі заявляють, що вимагатимуть все ж відновити лікарню і готові навіть до акцій громадянської непокори.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG