Доступність посилання

ТОП новини

Журналістка Ісмаїлова бореться з корупцією в Азербайджані


«Я вела розслідування про комерційну діяльність президента (Алієва) і членів його родини, про їхні офшорні компанії за кордоном»
«Я вела розслідування про комерційну діяльність президента (Алієва) і членів його родини, про їхні офшорні компанії за кордоном»
Прага – Журналістка Радіо Свобода в Баку Хадіджа Ісмаїлова здобула високу репутацію як у самому Азербайджані, так і за його межами, як смілива дослідниця корупції у владі президента Ільгама Алієва та його родини. Нині Ісмаїлову шантажують спецслужби Алієва та провладна преса Азербайджану. Президент корпорації Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Стівен Корн став на захист Хадіджі Ісмаїлової, він планує наступного тижня обговорити це питання в Баку під час зустрічі з представниками азербайджанської влади.

Хадіджа Ісмаїлова отримала конверт із фотографіями особистого характеру та записку зі словами: «Хвойда, веди себе як слід. Інакше будеш ославлена». На своїй сторінці у Facebook Хадіджа написала з цього приводу, що не боїться цих залякувань та додала: «Я переконана та вирішила, що можу протистояти будь-якій кампанії шантажу проти мене», «це вже не перший раз, коли намагаються мене шантажувати та використовують при цьому провладних журналістів». Хадіджа також звертається прямо до президента Ільгама Алієва, щоб наказав розслідувати факт шантажу і захистити її.
Я вела розслідування про комерційну діяльність президента (Алієва) і членів його родини, про їхні офшорні компанії за кордоном
Хадіджа Ісмаїлова

На запитання Радіо Свобода, хто і чому може це організовувати, Хадіджа Ісмаїлова відповіла: «Останнім часом я вела розслідування щодо родини президента Алієва, про комерційну діяльність президента і членів його родини, про їхні офшорні компанії за кордоном. Йдеться про те, як родина президента і він сам використовують свою владу в державі, просуваючи свої комерційні інтереси. Так що ці наїзди можуть бути пов’язані з родиною президента».

«Ми пишаємося Хадіджею і підтримуємо її» – Стівен Корн

Хадіджа Ісмаїлова раніше керувала в Баку регіональним бюро Радіо Свобода (2008-2009 роки). Сьогодні вона автор популярного радіо – ток-шоу Свободи – «Після роботи». Також Хадіджа часто готує репортажі для Радіо Свобода.

Президент корпорації Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Стівен Корн заявив, що атаки на Ісмаїлову – це «огидні спроби шантажу, котрому не місце у цивілізованому суспільстві». «Ми пишаємося Хадіджею, підтримуємо її та її діяльність», – наголосив президент Радіо Свобода.

Стівен Корн повідомив, що планує порушити це питання перед владою Азербайджану під час візиту до Баку наступного тижня. Він також зауважив, що з нетерпінням чекає особистої зустрічі з Ісмаїловою, щоб підтримати її.

Хадіджа Ісмаїлова отримала чимало професійних нагород за її журналістські розслідування корупції в Азербайджані. Предметом її розслідувань стали комерційні оборудки президента Алієва та його родини, включно з фінансами та активами цієї родини за кордоном. Ісмаїлова нещодавно консультувала відому американську телекомпанію CNBC під час зйомок документального фільму під назвою «Брудне багатство», що вийшов у ефір 23 лютого. Там йшлося про авуари і нерухомість родини Алієва в Дубаї. Після цього Ісмаїлову викликали кілька разів на допити до поліції в Баку та проводили проти неї наклепницькі кампанії в державних ЗМІ Азербайджану.

Тим часом міжнародні правозахисні та журналістські організації вимагають розкриття вбивства азербайджанського журналіста Ельмара Гусейнова, який загинув 7 років тому. Громадськість у світі також засуджує постійні напади та безкарне насильство над журналістами в Азербайджані.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG