Доступність посилання

ТОП новини

«Справа Арсенія»: як митрополит УПЦ (МП) допомагав Росії зі Святогірської лаври


Настоятеля Свято-Успенської Святогірської лаври Арсенія взяди під варту за підозрою у розголошенні місць розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі
Настоятеля Свято-Успенської Святогірської лаври Арсенія взяди під варту за підозрою у розголошенні місць розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі

СБУ 24 квітня повідомила про підозру, а вночі 25 квітня взяла під варту без можливості внесення застави настоятеля Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині – митрополита Арсенія (Ігор Яковенко). Святогірська – одна з двох лавр, що досі перебувають під управлінням УПЦ (МП). Це найбільш значуща пам'ятка сходу України, місце постійного паломництва і водночас фігурант скандалів, пов'язаних з російською агресією. За 10 років війни настоятель Арсеній та священники лаври багато разів називали напад РФ на Україну «братоубийственной смутой», а місцеві на Донбасі не раз висловлювалися про лавру як про осередок «русского мира». Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) з власних джерел відомо, що до монастиря періодично навідувалися спецслужби. Але досі підозр не було.

Якщо суд визнає настоятеля лаври винним – він може сісти за ґрати на 8 років. Чим Арсеній відомий від початку війни Росії проти України в 2014 році та чому йому закидали допомогу агресору? Коротко пояснюємо.

Митрополита Арсенія взяли під варту без можливості внесення застави
Митрополита Арсенія взяли під варту без можливості внесення застави

Як повідомили в СБУ, вони задокументували «підривну діяльність» митрополита Арсенія: там стверджують, що високопосадовець Української церкви Московського патріархату «здав» окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі.

За даними СБУ, Арсеній це зробив публічно і під відеозапис під час літургії.

В обласній прокуратурі уточнили: «У вересні 2023 року настоятель Святогірської Свято-Успенської лаври Української православної церкви (Московського патріархату) поширював інформацію воєнного характеру. Зокрема, під час своєї проповіді він розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської міської громади».

У проповіді Арсеній називає назву села у Святогірській громаді Краматорського району Донецької області та подає розташування силовиків з прив’язкою до місцевості: «Сьогодні три пости у … (назва села ред.) стоять. Одні на горі коло … (назва пам’ятника ред.); тут пост унизу; і на кінці … (назва того ж села – ред.) біля в’їзду до монастиря. Стоять, перевіряють паспорти, фотографують людей, записують номери паспортів…»

Майже о 2-й годині ночі 25 квітня в обласній прокуратурі повідомили, що суд взяв Арсенія під варту без можливості внесення застави.

Проте, дії і висловлювання настоятеля цієї церкви на Донбасі привертали увагу громадськості протягом останніх 10 років: деякі заяви робилися публічно – а деякі епізоди циркулювали як непідтверджені легенди серед місцевих.

У лаврі базувались російські спецпризначенці?

Про те, що на території Святогірської лаври від початку «російської весни» у 2014 році ховалися російські військові, «казаки» або диверсанти, – періодично згадували у середовищі місцевих активістів. Проте – бездоказово.

Все змінилося 16 січня 2021 року, коли в інтерв’ю Радіо Свобода Юлія Лапутіна, генерал-майор СБУ і тоді – міністерка у справах ветеранів – підтвердила цей факт.

Юлія Лапутіна
Юлія Лапутіна

«Про Святогірську лавру можна багато чого розповідати, але я сама туди виїжджала, ще коли була на окупованій Донеччині. І я на власні очі бачила там російських спецслужбовців. Скажімо так, спецпризначенців», – сказала Лапутіна.

За її словами, про це повідомили до штабу АТО.

«Які рішення ухвалювалися – я не знаю. Але так було. З російською зброєю, з радіостанціями, з перемовинами з підрозділами, які розташовувались поблизу кордону з Україною з російської сторони. Це те, що ми бачили на власні очі», – заявила Юлія Лапутіна.

Суто церемоніально у Святогірській лаврі практикували охорону з так званих «казаків»: кожен, хто бував у Святогірську, бачив цих людей у характерній формі на території монастиря. Щоправда, керівництво лаври стверджувало, що це історичний «казачий патруль», ніяк не причетний до проросійських бойовиків зразка 2014 року.

«Безсмертний полк» і «братоубійствєнная смута» в Україні

Принаймні у 2017 та 2019 роках на 9 травня лавра у Святогірську влаштовувала «хресні ходи», ідентичні російській пропагандистській акції «Безсмертний полк».

Хтось із учасників приносив плакати зі своїми родичами. А комусь плакати на держаках видавали служителі церкви. При чому люди навіть не знали, чиє фото вони несуть вулицями Святогірська.

Після ходи відбувалася панахида. На ній священники згадували, зокрема, «всех православних христиан, в братоубийственной смуте в Украине убиенных».

Через ці слова, суголосні з тезою Кремля про «громадянську війну» в Україні, з 2014 року відбувалися конфлікти між Арсенієм та представниками громадянського суспільства Донбасу, які вбачали в цьому заперечення факту нападу РФ на Україну.

Ось як усе це відбувалося до повномасштабного вторгнення, та що казав Арсеній про війну:

«Народ Криму», ЗСУ «обстрілюють» Слов’янськ

У листопаді 2018 року настоятель Арсеній зробив низку заяв в інтерв’ю РБК-Україна. Ці заяви суголосні з класичними тезами російської пропаганди. Зокрема:

  • «За вказівкою Турчинова сюди прийшли війська і почали бомбардувати Слов'янськ, казали, що це Росія бомбить. Я бачив українські гаубиці, «Урагани», які стріляли по Слов'янську. Депутати Верховної Ради кажуть: «Ви неправду кажете. То були перевдягнені росіяни». Я свою «неправду» скажу і на Страшному Суді».
  • «Чий Крим, нехай вирішує народ Криму, у нього й питайте. Усі люди, які там живуть. У моєму церковному розумінні це досі канонічна територія УПЦ».
  • «Говорили, що тут у братії переодягнені російські спецназівці. Так, у мене особливі спецназівці: отець Селафіїл, 96 років, отець Каріон, 85 років, отець Трифон лежить паралізований, його братія доглядає – одні спецназівці в монастирі».

«Ми за мир»

У 2020 році, коли Кремль у Мінську намагався подати угруповання «ЛДНР» сторонами переговорів та домогтися особливого статусу для окупованих територій у складі України, у Святогірській лаврі відбувся форум «Люди миру».

Це дійство транслював наживо афілійований з політиком і кумом очільника Кремля Віктором Медведчуком «112 канал». У форумі взяли участь, зокрема, учасники російських пропагандистських шоу та гості каналів, підконтрольних угрупованню «ДНР».

Там «радили» ЗСУ рити окопи у себе вдома, говорили, що політики, мовляв, хочуть війни – а примирення мають ініціювати прості люди. Про участь у війні Росії не згадувалось взагалі.

Арсеній на форумі повторив одну із засадничих тез російської пропаганди про «один народ»: «Ось ви кажете: примирення. А ми й не розділялися. Ми були та лишилися одним народом однієї святої нашої матері церкви».

Призупинення громадянства

У січні 2023 року видання LB повідомило подробиці указу президента України Володимира Зеленського про призупинення громадянства низки служителів УПЦ (МП). Серед них, за даними журналістів, був і митрополит Арсеній.

Настоятель Святогірської лаври митрополит УПЦ (Московського патріархату) Арсеній (Яковенко) під час відзначення Великодня у лаврі, 19 квітня 2020 року
Настоятель Святогірської лаври митрополит УПЦ (Московського патріархату) Арсеній (Яковенко) під час відзначення Великодня у лаврі, 19 квітня 2020 року

«Порушення прав» та «ізоляція»: позиція святогірської «братії»

З біографії Арсенія відомо, що він народився у Карелії (республіка в РФ – ред.), служив у радянській армії, закінчив Московську духовну семінарію.

УПЦ (МП) у повідомленні на офіційному сайті підтвердила арешт настоятеля Святогірської лаври та додала, що на території Свято-Успенської Святогірської лаври відбулися обшуки.

Після 18-ї години 25 квітня на сайті лаври опублікували «Звернення святогірської братії у зв’язку з арештом митрополита Арсенія».

У тексті подали позицію захисту митрополита: звинувачення назвали надуманим та необґрунтованим, мовляв, «жодної інформації воєнного характеру владика не розповсюджував».

Арсеній має проблеми зі здоров’ям, потребує постійного медичного нагляду та лікування, які у СІЗО неможливо забезпечити, йдеться у зверненні.

«Арешт владики є відвертим порушенням прав людини і спрямований на примусове усунення митрополита Арсенія від виконання послуху намісника Святогірської Лаври, яка є одним з головних духовних центрів України, та його ізолювання», – зазначили у лаврі.

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року підтримала у першому читанні законопроєкт, яким можуть припинити діяльність УПЦ (МП). Ідеться про урядовий проєкт №8371, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з Росією. Його називають найм’якшим із-поміж інших ініціатив заборони УПЦ (МП). До прикладу, альтернативний законопроєкт від «Європейської солідарності» передбачав негайну заборону УПЦ (МП), а пропозиції групи деяких депутатів від різних фракцій взагалі швидке позбавлення майна УПЦ (МП) і спрощений перехід громад до Православної церкви України (ПЦУ). В цілому цей законопроєкт досі не ухвалили.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG