Доступність посилання

ТОП новини

Як Росія «полює» за вірянами на окупованій частині Донбасу?


Маріупольська мечеть була пошкоджена Росією у квітні 2022 року. Тепер окупаційна влада її показово відновлює
Маріупольська мечеть була пошкоджена Росією у квітні 2022 року. Тепер окупаційна влада її показово відновлює

На окупованій частині Луганської області ФСБ Росії «затримало представників релігійної організації «Українська спілка церков «Свідки Єгови». У пропагандистських ЗМІ зазначають, що організація «вела діяльність, яка координується зі США», розповсюджувала листівки екстремістського змісту. Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) звернулися за коментарем до Центру Свідків Єгови в Україні. Там заявили, що не мають деталей щодо цього випадку, але опрацьовують отриману інформацію. Жорстокі переслідування представників різних релігійних громад на окупованій частині Донбасу розпочалися ще 2014 року. Неодноразово українська сторона заявляла про викрадення та незаконне позбавлення волі вірян, фізичні тортури, моральні знущання, захоплення храмів, які Росія проводила на окупованій частині сходу України. На новоокупованих територіях – РФ таку політику проводила на початку 2022 року, і ось знову активізувалося «полювання на вірян». Чому «боротьба з іноагентами» розпочалася саме зараз?

Окупований Луганськ. 19 квітня 2024 року. Дзвінок.

– Ти новини бачив? «Свідків Єгови» накрили. Знову почнуться перевірки...

– Та звідки у нас нові «Свідки...»? 10 років окупації. Вони (окупаційна влада – ред.) вже всіх з іншою вірою «позакривали» або взяли під свій контроль...

Це діалог Михайла та його друзів-вірян з окупованого Луганська. Вони греко-католики, але вже майже 10 років не ходили на службу. Кажуть: небезпечно.

«У 2014-му за греко-католицьку віру тут, в окупації, тебе одразу б приписали до «бандерівців» чи «нациків». Зараз можемо стати «шпигунами США». Наслідки однакові буде боляче: підвал та тортури тут ніхто не скасовував», розповідає Михайло.

Його виховували бабуся та дідусь, які були родом із західних областей України. Каже, привчили, що віри бувають різні, поважати треба всі, якщо вони «не приносять зла».

«У моєму розумінні це означало: не знищують націю, а потім почався 2014 рік і окупація Луганська прояснила, хто ж є релігійне «зло». Десять років тут нав'язують, як треба вірити і в кого вірити, ставлять своїх людей в церквах і перевіряють тих, хто був раніше в «релігійних сектах». Останнім же часом почали з'являтися чутки, що знову шукають «инакомыслюющих». Тому, коли побачили новини про затримку «Свідків Єгови», трошки ніяково стало, каже Михайло.

Він зізнається, бути греко-католиком чи вірянином української православної церкви не так небезпечно, як представником «американських сект».

«Ми можемо і самостійно помолитися. Нам не обов'язково збиратися з однодумцями. Інша справа «свідки», «баптисти». Але за 10 років уже давно їх всіх взяли на олівець. Навряд чи з'явилися нові представники цих релігій? Звідки?» каже Михайло.

Як на окупованих територіях Луганщини та Донеччини забороняли вірити

У 2014-му відбувалося захоплення церков «за бажанням» людей зі зброєю, розповідає пастор Сергій Косяк. Вони діяли без чітких «методичок», а тому постраждати міг будь-хто, якщо не відповідав їхній головній вимозі – «або за православну церкву, або на підвал».

«Було все по бєспрєдєлу. Це були «козачки», невідомі військові батальйони, типу «Руська православна армія». Вони були помішані на православ’ї «русского мира», і тому громили все, що не відповідало цій вірі. Крім того, тоді ж постійно змінювалася окупаційна влада. У цих ватажків була своя боротьба за місце у кріслі, тому вони не координувалися між собою. Сьогодні до тебе можуть прийти одні зі зброєю, а завтра – з перевіркою інші. Але всі вони наче перевіряють офіційність існування вашої релігійної організації», – розповідає пастор, волонтер Сергій Косяк.

У липні 2014 року отця Тихона (Сергія) Кульбаку арештували в окупованому Донецьку. Він 12 днів провів у полоні бойовиків і дивом залишився живим. Весь цей час священник був без необхідних ліків від діабету та води. Отця Тихона катували та тричі імітували його розстріл.


У травні 2015 року Олександр Захарченко, який на той момент очолював угруповання «ДНР», заявив, що на території, яка підконтрольна йому, визнається лише православ’я Московського патріархату, католицизм, іслам та іудаїзм. Інші конфесії автоматично були зараховані до «сект». Вже у грудні 2016 року схоже рішення ухвалюється і в окупованому Луганську. Там назвали «секти» загрозою безпеці.

З 2017 року усі представники релігійних організацій мали пройти перевірку угруповань «ЛДНР» та отримати дозвіл на «роботу», але були обмеження в кількості людей на зборах, місці вірувань тощо. Щоб контролювати релігійні течії, окупаційна влада встановила правила реєстрації таких організацій. Якщо церква чи громада не зареєструвалися, їх визнають незаконними на території під контролем угруповання «ЛДНР», а її засновників можуть заарештувати або ув'язнити.

Саме з цього часу на окупованих територіях активно впроваджується російське релігійне законодавство. Зокрема застосовуються так звані закони про боротьбу з екстремізмом і незаконною місіонерською діяльністю, які є формальною підставою для репресій проти релігійних меншин – тобто всіх конфесій, окрім православних громад, афілійованих із Московським патріархатом.

«Після цих «релігійних законів» вони почали, так би мовити, офіційно приходити до релігійних організацій. Обшуки, підкидання забороненої літератури, звинувачення в допомозі Україні. А тут вже не просто штрафи за незаконне зібрання виходить, а кримінальні порушення. Мовляв, екстремістська чи терористична організація», – каже пастор Сергій Косяк.

За словами Наталії Каплун, координаторки напрямку документування благодійного фонду «Схід-SOS», не всі ще й могли пройти цю «перереєстрацію».

«У 2014–2015-х переслідували очільників церков, пасторів і найближче їхнє оточення. Звичайних вірян не чіпали, якщо вони не були надто активними. Могли провести виховну роботу. Але серйозних порушень не було, так вважалося. А от після появи «цього законодавства» почалися справжні випробування. Протестантська церква чи церква Київського патріархату не могли існувати в рамках цієї окупаційної влади. Їм просто робили так, що вони не могли пройти всі пункти для «перереєстрації», – каже Каплун.

І додає, що тоді віряни починали збиратися таємно, а це вже було причиною для окупаційної влади нагрянути з обшуками.

Американські шпигуни

З 2017 року в окупованих частинах Луганської та Донецької областей заборонили діяльність релігійних організацій із «американським корінням».

У серпні 2017 року окупаційна влада звинуватила «Свідків Єгови» у співпраці зі Службою безпеки України та українськими радикальними організаціями.

Уже за рік під заборону потрапила «Всеукраїнська спілка церков євангелістів християн баптистів» (ВСЦЕХБ). Люди в масках перервали церковні збори та провели обшуки, під час яких знайшли релігійну літературу, ліки та, як повідомили, аркуш із текстом, написаним від руки – «подяка від захисників України».

Ось за такі «докази» угрупування «ЛНР» звинувачує в «екстремізмі та розпалюванні ненависті».
Ось за такі «докази» угрупування «ЛНР» звинувачує в «екстремізмі та розпалюванні ненависті».

Саму релігійну організацію оголосили «екстремістською». Організацію звинуватили у проповідуванні ідей силового захоплення окупованої частини Донбасу силами ЗСУ, підтримці зв'язків з українськими націоналістичними організаціями, дії на парафіян психотропними препаратами.

Причому будівлі цих релігійних організацій «націоналізували» і використовували на потреби угруповань «ЛДНР»: в окупованій Макіївці церква баптистів стала ЗАГСом, така ж ситуація склалася і з будинком мормонів у окупованому Донецьку.

Обшук баптистської церкви у 2018 році, які показували пропагандистські канали
Обшук баптистської церкви у 2018 році, які показували пропагандистські канали

«Зазвичай полювання на «американських шпигунів» та «іноагентів» починаються через кілька тижнів після чергової бавовни», – розповідає Донбас Реалії луганчанин Михайло.

Він пояснює: після вибухів на військових базах, які розташовані далеко від фронту, в соціальних мережах починалася паніка «диверсантів» та «ждунів».

«Коли «візитівки Яроша» та «Правого сектора» припинили діяти, як елементи ідентифікації «диверсант в окупації», цей ярлик замінили на «американських шпигунів». А хто на це підійде краще, ніж представники релігій, які не притаманні регіону, але «точно зі США?» – каже Михайло.

Він нагадує, що в суботу, 13 квітня, в окупованому Луганську було чутно вибух, а вже через кілька днів у місті знову з'являються «Свідки Єгови», про яких «в місті вже не чули кілька років».

Росія змінила підхід до контролю вірян?

Нинішній підхід окупаційної адміністрації на лівобережній частині Херсонщини та новоокупованих територій Донеччини та Луганщини відрізняється від тієї репресивної політики, яку російські ставленики вели у Луганську, Донецьку та Криму в 2014-му.

Показова свобода віросповідання

Тепер Росія прагне публічно продемонструвати нібито свою прихильність свободі віросповідання. Навіть дозволяла проводити богослужіння українською мовою.

«Російська влада не лише прагнула заручитися підтримкою місцевих лідерів суспільної думки, серед яких були релігійні діячі, а й використати їх для спостереження за місцевим населенням і доносів на нелояльних мешканців, виявлення учасників партизанського руху спротиву та проукраїнських активістів для їх ліквідації», – йдеться у звіті Інституту релігійної свободи.

За цією «картинкою свободи віросповідання» відбуваються жорстокі репресії проти місцевих релігійних лідерів. Головна вимога російської влади – співпраця і підкорення її вимогам. Якщо релігійні лідери не погоджуються – застосовуються тортури, залякують їх убивством та розправою над рідними.

  • У березні 2022 року російські військові затримали в Маріуполі пастора баптистської церкви Михайла Резнікова та її служителя Андрія Фоменка, коли вони вийшли за продуктами для людей, які сховалися від обстрілів у церкві.
  • У вересні 2022 року в тому ж Маріуполі силовики викрали пастора іншої баптистської церкви та його дружину за відмову надати храм для проведення псевдореферендуму.
  • Владислава Шабанця з Маріуполя затримали 21 березня, коли він евакуював із міста місцевих жителів, та відправили до колонії в Оленівці. Він провів у полоні 105 днів.

Проте про більшість випадків Україна дізнається не одразу, кажуть експерти. Одна з головних причин – інформаційна блокада окупованих територій, особливо це стосується сходу України.

ФСБ на зборах і «читають молитви»

Наприкінці серпня 2022 року в окупованому Маріуполі пастори з російського Ярославля відкрили представництво Російського об’єднаного союзу християн віри євангельської (РОСХВЄ) – церква російських п’ятидесятників «Серце Давида». При цьому на офіційному сайті організації, жодної інформації, що стало з пасторами-п'ятидесятниками, які були до цього в Маріуполі.

За даними Центру національного спротиву (ЦНС), Росія з початку повномасштабного вторгнення «завозить» на окуповані території представників Російської православної церкви (РПЦ), які займають посади в захоплених храмах.

«Так звані «священники» з РПЦ при цьому займаються агентурною діяльністю на тимчасово окупованих територіях, збираючи дані про патріотично налаштованих парафіян та священнослужителів. Ці дані потім передаються російським спецслужбам», – повідомляють в ЦНС.

Також в організації зазначають, що РФ на окупованих територіях зіткнулася з проблемою відсутності священнослужителів, які б посилювали її пропаганду.

«Так на синоді підконтрольної Кремлю РПЦ вирішено створити «міжєпархіальний центр підготовки спеціалістів луганської єпархії» на Луганщині. Курувати її діяльність буде митрополит Луганський і Алчевський УПЦ (МП) Пантелеймон (Василь Поворознюк)», – зазначається на сайті Центру національного спротиву.

Пастор Сергій Косяк каже, що зараз працівниками ФСБ контролюються всі релігійні зустрічі.

«ФСБ намагається всюди «засунути» свою людину. Якщо ж це великі збори, і церква працює відкрито, то там обов'язково є представник спецслужб. Там і зараз усе намагаються контролювати: і доноси відбуваються, і арешти. От нещодавно мого знайомого арештували за «Молитву за Україну». Тепер на 10 років за ґрати», – розповідає Сергій.

Російська пропаганда кращого життя

Попри так звану «свободу віросповідання», де Росія показує, що вона не проти жодної релігії, крім тих, які мають відношення до США, «дружба з мусульманами» теж награна.

«У 2022 році всіх імамів Луганської області, які залишилися на окупованій території, вивезли в невідомому напрямку. Десь 2-3 дні з ними не було зв'язку, а потім вони з'явилися в Луганській соборній мечеті, одягнені в релігійні облаштунки. І вони на камери розповідали про свою неймовірну любов до Росії, відданість їй, і як вони взагалі раді, що тепер будуть в мусульманському духовному управлінні Росії. Думаю, з ними була проведена роз'яснювальна робота, бо вони не виглядали щасливими, скоріше переляками», – розповідає Саід Ісмагілов, колишній муфтій Духовного управління мусульман України «Умма».

Він також додав, що зараз на пропагандистських телеканалах розповідають, як за гроші фонду Рамзана Кадирова відновлюють Маріупольську мечеть, яку ж Росія і знищила.

Як РФ руйнує релігійні об'єкти

За інформацією Інституту релігійної свободи, станом на 1 грудня 2023 року російські війська повністю знищили або пошкодили щонайменше 630 релігійних об’єктів в Україні. Найбільше церков, молитовних будинків, синагог і мечетей зруйновано на Донеччині – 146 та Луганщині – 83.

Святогірська лавра – чоловічий монастир УПЦ (МП), розташований на території Святогірського історико-архітектурного заповідника. Місто Святогоріськ було окуповано російською армією, яка й обстрілювала лавру, що розташована на іншому березі річки Сіверський Донець.

Російська бомба влучила в монастир ще 12 березня 2022 року, а 4 травня того ж року військові РФ пошкодили гуртожиток, поранивши щонайменше семеро людей. 30 травня та 1 червня внаслідок артилерійського обстрілу були вбиті троє монахів і одна монахиня та поранені щонайменше троє інших ченців. Також були пошкоджені або знищені кілька прилеглих до монастиря будівель, у тому числі дерев’яна церква-скит Всіх Святих – найбільша дерев’яна церква в Україні.

Святогірська лавра на Донеччині, 3 жовтня 2022 року
Святогірська лавра на Донеччині, 3 жовтня 2022 року

Фактично знищено основні споруди Свято-Успенського Миколо-Васильківського монастиря, Свято-Катерининський храм УПЦ МП у Щасті, Святої Матрони Московської в Рубіжному, Свято-Іллінський чоловічий монастир у селі Варварівці. І це ті релігійні об’єкти, які в Росії зараховують «до правильної православної віри», тобто УПЦ (Московського патріархату).

«Важка доля спіткала Бахмутську мечеть. Поруч було пару прильотів великих ракет, тобто це щось було на кшталт С-300. Були зруйновані поруч з мечеттю гуртожиток, приватні домівки були зруйновані. Ми зайшли після цього в мечеть, прочитали там священний Коран, і після цього нам вдалося ще 9 грудня 2022 року провести останню п'ятничну молитву в тій мечеті. А вже у лютому 2023 року вона була повністю знищена внаслідок наступальних дій наших ворогів. Знищили цю мечеть під фундамент. Від неї нічого не залишилось», – розповідає Саід Ісмагілов.

Він також додав, що мечеть у Константиновці декілька разів потрапляла під обстріли. Там був пробитий купол та дах, мечеть залишилася без вікон, був пошкоджений орнамент і розписи всередині, але вона вистояла.

Релігійні об’єкти, за даними Інституту релігійної свободи, є об’єктами особливої уваги з боку російських військових. Адже великі зали для богослужінь зазвичай мають підвальні поверхи, які використовувалися жителями міст, як укриття.

Так, 19 червня 2022 року російською армією було знищено ісламський культурний центр «Бісмілля» у місті Сєвєродонецьку. Внаслідок обстрілу загинуло 20 цивільних, які намагалися використати релігійну споруду як укриття.

Крім того, з 2022-го армія РФ неодноразово використовувала храми, церкви та мечеті, як прикриття для вогневих позицій. 24 березня 2022 полк «Азов» повідомив, що російська армія зайняла Собор Покрови Божої Матері та веде із вікон храму вогонь.

Що далі?

Пастор Сергій Косяк вважає, що на новоокупованих частинах Донеччини та Луганщини, а також Херсонській області, що контролюється російською армією, зараз розпочнеться процес, який окупована раніше частина Донбасу пройшла у 2014-му.

«Схема буде така ж сама: арешти, стукацтво, утиск релігійних організацій на підставі «законів», які вони почнуть потрохи вводити, як було у 2017-му. Змусять теж проходити реєстрацію, хто цього не зробить – буде поза законом. І почнуть вводити своїх людей в керівництво церкви і контролювати народ через релігію. А зараз просто чистка усіх інакомислячих», – каже Сергій Косяк.

За словами луганчанина Михайла, в окупованому Луганську зараз налякані влучними ударами України по військових об'єктах російської армії. Це може стати мотивацією для проукраїнськи налаштованих людей, які залишаються там, надавати інформацію спеціальним структурам України. Саме для того, щоб «придушити» такі «переможні настрої», зараз в окупації показово шукатимуть «американський слід».

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG