Доступність посилання

ТОП новини

Рекламний ролик ЄС звинуватили в расизмі


Рекламний відеоролик, який мав показати Європу, як джерело глобального миру і гармонії, звинуватили у пропаганді расизму та сексизму. Але інтернет-аудиторія відреагувала негативно на кліп, знятий в традиціях голлівудського бойовика, побачивши у ньому образ не лише інших рас і народів, а й просто чоловіків. Європейському Союзу довелося вибачитися і відкликати невдалий ролик, за який заплатити 127 тисяч євро.

Півторахвилинний рекламний ролик починається з того, що молода жінка в жовтому комбінезоні, точно такому, який був на героїні фільму «Вбити Білла», іде порожнім залізничним пероном. Раптом на неї з вікон, дверей та інших місць нападають чоловіки. Один – азіат, який практикує кунг-фу, другий персонаж ніби зійшов зі сторінок «Тисяча і однієї ночі», має тюрбан і криву шаблю й переноситься у повітрі, наче на килимі-літаку, а третій – чорношкірий, що використовує бразильське бойове мистецтво капоейра.

Усі вони дивляться на молоду жінку озлоблено, а вона набирає повітря, як на заняттях йогою, закриває очі, складає руки долонями разом і починає розмножувати свій образ. Далі 12 ідентичних жінок оточують прибульців, всі сідають в коло, і жінки перетворюються на золоті зірки Європейського Союзу на тлі блакитного прапора.


Кліп не зрозуміли, значить це проблема ЄС

За словами речника комісара ЄС із розширення Петера Стано, ролик був розрахований на аудиторію віком від 16 до 24 років, якій він сподобався. Але коли він поширився інтернетом і його побачили глядачі інших вікових груп, вони виступили з різкою критикою його змісту.

«Кліп був розрахований на певну вікову групу, був зроблений їхньою мовою і поширювався їхніми каналами. Ми шукали образи, зрозумілі цьому поколінню, яке виросло на відеоіграх, якому зрозумілі теми бойових мистецтв, дії, та трилерів», – зазначає Петер Стано.

Коли ж інші люди почали критикувати ролик за расизм і сексизм, ЄС просто вирішив відкликати його. «Ми хочемо пропагувати Європу. Ми не хочемо витрачати сили на суперечки, тому ми вирішили відкликати кліп», – сказав речник єврокомісара.

Але «відкликати» щось, що потрапило в Інтернет, не так і просто. Цей ролик і далі критикують у мережі YouTube як «жалюгідну» гру на стереотипах. Хоча є і прихильники такого бачення Європи. Вони говорять, що ролику все ж вдається донести думку, що Європа воліє вирішувати конфлікти мирно, а у відмінностях шукає джерело сили.

Матеріал підготувала Марія Щур та Rikard Jozwiak
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG