Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада взялася за «трубу»


Опозиція звинуватила владу в тому, що вона готує приватизацію газотранспортної системи
Опозиція звинуватила владу в тому, що вона готує приватизацію газотранспортної системи
Київ – Верховна Рада перенесла на 16 березня розгляд законопроекту про реформування нафтогазового комплексу. Опозиція звинуватила владу у тому, що вона готує приватизацію газотранспортної системи і заблокувала у вівторок парламентську трибуну. Натомість представники влади запевняють, що йдеться насамперед про виконання європейських вимог.

Характеризуючи законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів для забезпечення реформування нафтогазового комплексу», влада та опозиція звертали увагу на різні його аспекти. Представники більшості та спікер Володимир Литвин наголошували, що ухвалення цього законопроекту відповідає вимогам Європейської енергетичної хартії, яку підписала Україна.

«Кабінет Міністрів запевняє, що мова йде виключно про виконання енергетичної хартії, яка свідчить про те, що не може бути монополіст, який добуває газ, доставляє газ, який транспортує газ. А якщо мова буде йти про приватизацію, що турбує депутатів, то треба переглядати закон, в якому міститься перелік об’єктів, які не підлягають приватизації. Там знаходиться газотранспортна система», – зазначив Литвин.

До енергетичної хартії апелював і лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Депутати вирішили дочекатися міністра

Натомість член парламентського комітету з питань енергетики депутат-бютівець Олександр Гудима наголошує, що законопроект містить також норму, згідно якої подальшу долю ГТС зможе визначати уряд.
Пан Литвин і більшість дуже гарно ховаються за деякими аспектами європейського законодавства
Олександр Гудима

«Пан Литвин і більшість дуже гарно ховаються за деякими аспектами європейського законодавства. Сьогодні нічого не можна зробити з газотранспортною системою, тому що є пряма заборона в законі «Про трубопровідний транспорт». Якщо ж цей закон буде прийнятий, а Президент його підпише, тоді достатньо рішення уряду – і українська газотранспортна система передається в консорціум, в концесію, чи в якесь підприємство з гарною назвою, де 50% матиме «Газпром», – наголосив Олександр Гудима.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу запевняв журналістів, що цей законопроект не повинен сьогодні розглядатися. Але приблизно за годину після цих його слів законопроект винесли на розгляд. У відповідь депутати з фракцій «БЮТ-Батьківщина» та НУНС заблокували парламентську трибуну. Під час суперечки депутати вирішили, що суперечливий законопроект розглянуть після того, як у п’ятницю заслухають міністра палива та енергетики Юрія Бойка. За таке рішення у напівпорожній сесійній залі парламенту проголосували 373 народні обранці.

Газовий консорціум все більше подобається українцям

Провідний експерт енергетичних програм центру імені Разумкова Володимир Омельченко зазначає, що даний законопроект не дає можливості приватизувати українську ГТС, проте може стати одним із кроків до цього.
Це не кінцеве рішення, але може створити певні передумови, щоб надалі газотранспортна система втратила національний статус
Володимир Омельченко

«Закони – це інструмент. Тут все залежить від намірів влади. Це не кінцеве рішення, але може створити певні передумови для того, щоб надалі газотранспортна система втратила національний статус», – сказав експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

А тим часом, ставлення українців до ідеї створення тристороннього «газового» консорціуму за участю України, Росії та ЄС – покращується. За даними опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», впродовж останнього року – із січня 2011 року – підтримка ідеї створення тристороннього консорціуму зросла з 30 до 35%. Однак абсолютна більшість опитаних – 78% – не підтримують ідею передати контроль над українською газотранспортною системою Росії. Підтримують – лише 8%, а 14% опитаних не змогли визначитися зі своїм ставленням. Дослідження проводилося 10-24 лютого 2012 року, було опитано 4 тисячі респондентів віком від 18 років.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG