Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Туркменистан: газ в обмін на технології?


Президенти України і Туркменистану після переговорів віч-на-віч у Києві підписали комюніке про зміцнення відносин у різних сферах та низку міждержавних угод, 13 березня 2012 року
Президенти України і Туркменистану після переговорів віч-на-віч у Києві підписали комюніке про зміцнення відносин у різних сферах та низку міждержавних угод, 13 березня 2012 року
Київ – У вівторок Президенти України і Туркменистану після переговорів віч-на-віч у Києві підписали комюніке про зміцнення відносин у різних сферах та низку міждержавних угод. Одне з ключових питань у підписаних домовленостях – поглиблення співпраці у нафтогазовій галузі, заявив після їх підписання Президент України Віктор Янукович. Експерти припускають, що в угодах ідеться про купівлю туркменського газу Україною, однак не очікують найближчим часом зростання поставок блакитного палива з Туркменистану, через небажання Росії забезпечувати його транзит.

За останній рік товарообіг між Україною і Туркменистаном виріс утричі, обидві держави мають намір і далі поглиблювати економічну співпрацю. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час офіційного візиту до України його туркменського колеги Ґурбанґули Бердимухамедова.

У вівторок глави обох держав зустрілися віч-на-віч, а потім очолили міжурядові переговори України і Туркменистану. Їхнім результатом стало підписання українсько-туркменського комюніке про зміцнення відносин обох держав та низки угод у галузі економіки, охорони здоров’я, зв’язку, науки та спорту. Серед іншого, була створена міждержавна комісія з економічного і культурно-гуманітарного співробітництва та ухвалена програма торговельно-економічної співпраці на три роки.

Обидва Президенти кажуть, що задоволені підписаними угодами

Одним із найважливіших моментів українсько-туркменських угод є домовленості у нафтогазовій сфері, заявив після підписання міждержавних документів Президент України Віктор Янукович.

«Ми з паном Президентом обговорили можливість співпраці у паливно-енергетичній сфері, агропромисловому секторі, металургії, транспорті, освіті та інших напрямках, що мають взаємний інтерес. Комплексний характер цієї роботи забезпечить підписана сьогодні програма міждержавного співробітництва», – зазначив Віктор Янукович.

Зокрема, він пообіцяв, що у новому навчальному році більша кількість туркменських студентів зможуть навчатися в українських вишах.

Економіка Туркменистану активно розвивається, тому держава зацікавлена в економічній співпраці з Україною, зокрема у спільному запровадженні новітніх технологій, наголосив президент Туркменистану Ґурбанґули Бердимухамедов.

«Ми, як і ваша країна, цікавимося питаннями розвитку промисловості, використання останніх досягнень науки, і хотіли би у перспективі співпрацювати у паливно-енергетичній сфері, у нафтохімії, машинобудуванні, транспорті, комунікаціях, у сільському господарстві, у будівництві – у галузях, де нам потрібні нові технології та обладнання».

Серед конкретних економічних домовленостей Бердимухамедов назвав розвиток туристичної зони «Алаза» в Туркменистані, серед культурних – співпраця у сфері кінематографу та проведення року Туркменистану в Україні.

Україна готова розробляти туркменські родовища

Перед тим, під час українсько-туркменських переговорів у розширеному складі Віктор Янукович визнав, що Україну цікавлять можливості спільного з Туркменистаном розвитку нафтогазовидобувного сектору.
Україні, може повною мірою бути задіяним Туркменистаном у розвитку видобутку і транспортуванні природного газу
Віктор Янукович

«Той потенціал, який є в Україні, може повною мірою бути задіяним Туркменистаном у розвитку видобутку і транспортуванні природного газу», – наголосив Янукович, і додав, що Україна готова брати участь у проектах щодо розробки газових родовищ і надати відповідне обладнання вітчизняного виробництва тощо.

Глава української держави також назвав цікавою та важливою для України участь у будівництві запроектованої частини газопроводу Туркменистан-Китай та газогону «Схід-Захід» через території Туркменистану, Афганістану, Пакистану та Індії.

Україна має долучатися до проектів газогонів в обхід Росії – експерт

Під час попереднього візиту Віктора Януковича до Туркменистану голови обох держав домовилися про постачання туркменського газу до України за ціною 200 доларів за тисячу кубометрів.

Учасник переговорів, міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко на запитання журналістів, про що домовилися у газовому секторі цього разу, не став вдаватися до подробиць. Він лише сказав, що підписана сьогодні міждержавна програма торговельно-економічної співпраці між урядами України й Туркменистану включає в себе багато напрямків співробітництва, важливих для України, зокрема й у паливно-енергетичному секторі.

Україна вже отримала 1,7 мільярда кубів газу з Туркменистану, дещо менше – з Узбекистану і Казахстану, тож головним завданням найближчого часу є зберегти ці обсяги, вважає президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.
Триває важка робота з «Газпромом», який має в Україні свій найприбутковіший ринок, і боротиметься за кожен куб
Олександр Тодійчук

«Головна мета – зберегти ці обсяги, хоча їх бажано збільшувати. Триває важка робота з «Газпромом», який має в Україні свій найприбутковіший ринок, і боротиметься за кожен куб. Об’єднавши зусилля з Туркменистаном, діяти буде легше. Україна дотримується такої позиції, що тариф для транзиту газу і російською територією має збігатися з тарифом для транзиту Україною російського газу. За таких умов купівля туркменського блакитного палива буде дуже вигідною», – резюмував експерт.

Він наголошує, що для диверсифікації газопостачання Україна має приєднуватися до європейських проектів транзиту блакитного палива з країн Середньої Азії в обхід Росії. Тим паче, що зараз увага до таких проектів зростає, констатує Олександр Тодійчук.

Домовленості з Туркменистаном є дуже важливими для України, хоча найближчим часом вони навряд чи допоможуть їй у газовому питанні, констатує заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«У двосторонніх взаєминах України і Туркменистану є перспектива, хоча вона й не пов’язана зі змінами на газовому ринку. Але слід зважати на те, що Туркменистан є ринком збуту для техніки, труб та іншої української продукції, зокрема й тому, що зараз там реалізується низка інфраструктурних проектів, серед яких і спорудження газогонів до інших азійських держав», – зазначив Данилов

У рамках свого офіційного візиту Президент Туркменистану Ґурбанґули Бердимухамедов зустрівся з представниками українського бізнесу. У середу, за програмою візиту, глави обох держав мають відвідати спільну циркову виставу українського та туркменського колективів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG