Доступність посилання

ТОП новини

Мрії про доступне житло і обіцянка Азарова


Прем’єр Азаров заявив, що програма будівництва «доступного житла» має розв’язати житлові проблеми за 10 років
Прем’єр Азаров заявив, що програма будівництва «доступного житла» має розв’язати житлові проблеми за 10 років
Київ – На квартирному обліку в Україні стоїть понад мільйон сімей, котрі розраховують на краще житло. У середу Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що державна програма будівництва «доступного житла» має розв’язати житлові проблеми усіх українців за 10 років. Ця програма має охопити сім’ї з середнім доходом близько 5 тисяч гривень на місяць. Подібні проекти українська влада починала і раніше, але від слів не завжди переходили до діла.

Для українців, які мріють про ліпше житло, але не можуть собі його дозволити, діє кілька програм: це пільгове кредитування молодих родин, компенсування відсоткової ставки кредиту і відшкодування державою 30% від вартості квартири. Водночас, за даними Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, минулого року всіма програмами змогли скористатися лише близько 10 тисяч сімей.

До цього списку не змогла потрапити родина Козачуків, яка виховує чотирьох дітей в маленькій двокімнатній квартирі у Києві. За словами мами, Тетяни Козачук, в черзі за доступним житлом сім’я стоять понад 5 років.

«Ми стоїмо в черзі, але вона майже не рухається, бо те, що вони зараз дають – це мізер! – каже вона. – Щоб просто потрапити у чергу програми «70 на 30» (коли держава платить 30%, а ти – 70%), ти повинен відстояти у черзі як мінімум 5 років. А потім ці 70% виплатити за 10 днів, це дуже багато! Я навіть вже не знаю, на що нам сподіватися, бо є ж ще малозабезпечені, багатодітні сім’ї, які живуть в комуналках та гуртожитках!»

Кредит під 3 відсотки

Утім, як стверджує Леонід Рисухін, голова ДСУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», програма «30 на 70», за якою сім’я сплачує 70 відсотків від вартості квартири, а решту 30 відсотків компенсує держава, є перспективною. Іншою можливістю для малозабезпечених є пільгове кредитування від держави – кредит на квартиру можна отримати всього лише під 3 відсотки річних. Сім’ї з середнім достатком купити квартиру таким чином цілком реально, зауважує Леонід Рисухін.

«Виходячи з граничної вартості квадратного метра, яка декларується за програмою доступного житла: для Києва – це 7990 гривень. Для сім’ї, що претендує на квартиру площею 68 квадратних метрів, вартість складатиме 546 тисяч гривень. Якщо взяти кредит під 3 відсотки річних на 30 років, то ця сім’я повинна сплачувати щомісяця 2865 гривень. Це при тому, що середня зарплата в Києві становить 4148», – зазначив голова ДСУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

«Справжня іпотека»

Україні необхідна «справжня іпотека» – тобто кредит на квартиру, відсотки за яким будуть значно нижчими, ніж ті ставки, які існують зараз в комерційних банках. А можливість скористатися такими умовами має бути не лише в тих, хто стоїть у черзі, зауважує депутат від Партії регіонів, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов.

«Така іпотека в нас працювала в 2008 році, сьогодні ті відсотки, які є в банках, не може собі рядова сім’я дозволити. Для нашої держави відсоток річних за іпотекою має бути в районі 10 відсотків. Два роки тому парламент ухвалив закон про подолання кризи в будівельній галузі. Стаття 4 цього закону говорить про те, що ставка іпотеки не може бути більше, ніж облікова ставка Нацбанку (а це зараз 7.75) плюс 2. Цю статтю треба реанімувати і запустити в дію», – зазначив Ігор Лисов.

Щоб втілити нову програму «доступного житла» прем’єр Микола Азаров заявив у середу, що треба буде щороку будувати 100 тисяч квартир. За даними Держкомстатистики, минулого року в Україні збудували 83 тисячі нових помешкань.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG