Доступність посилання

ТОП новини

Від Януковича вимагали припинити «тортури» над Тимошенко


Київ – Близько 1000 осіб провели пікет біля Адміністрації Президента України, вимагаючи припинити «тортури» над колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, забезпечивши їй належне лікування, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини. За словами опозиціонерів, за невиконання цього рішення до України можуть бути застосовані санкції з боку Євросоюзу. Водночас представники влади переконують, що належні умови для лікування Тимошенко створюються.

Учасники акції біля Адміністрації Президента тримали державні прапори та карикатури на Президента Віктора Януковича. Вони скандували: «Юлі волю!» і «Банду геть!»

У перебігу акції також відбулася театралізована вистава «вигнання Януковича». Посеред вулиці Банкової були розміщені декорації, які зображали резиденцію «Межигір’я», звідки учасники дійства вигнали людину у масці Президента.

Водночас, вимогою учасників акції було надання Юлії Тимошенко можливості повноцінно лікуватися, заявив депутат від «БЮТ-Батьківщини» Андрій Павловський.
Рішення Європейського суду проігнорувати неможливо, бо ми підписували відповідні міжнародні зобов’язання
Андрій Павловський

«Рішення Європейського суду проігнорувати неможливо, бо ми підписували відповідні міжнародні зобов’язання», – зазначив Павловський.

Було роз’яснення Міністерства юстиції
Валерій Бондик
Опозиціонери даремно переймаються, зауважив депутат від Партії регіонів Валерій Бондик.

«Було роз’яснення Міністерства юстиції. Відповідно до закону і ратифікації усіх конвенцій Україна не відмовляється від виконання рішень Європейського суду», – нагадав Бондик.
Прихильники Тимошенко вимагають її лікування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тимошенко потрібно зробити операцію за межами колонії – Одарченко

За словами депутата від «БЮТ-Батьківщини» Юрія Одарченка, влада лише намагається створити хибне уявлення того, що рішення Європейського суду з прав людини виконується, і Юлія Тимошенко отримує медичну допомогу, відповідну до своєї хвороби.
Ми маємо однозначні свідчення лікарів, стан здоров’я Тимошенко можна виправити лише шляхом складних нейрохірургічних операцій
Юрія Одарченко

«Ми маємо абсолютно однозначні свідчення, документально закріплені, лікарів, які приїжджали у складі комісії з Канади та Німеччини. Вони засвідчують складний стан здоров’я Тимошенко, який можна виправити лише шляхом складних нейрохірургічних операцій. Німецькі лікарі кажуть про те, що навіть у Німеччині в подібних закладах провести таке лікування неможливо», – сказав Радіо Свобода Одарченко.

У Державній пенітенціарній службі спочатку заявили про відмову Юлії Тимошенко від рекомендованого німецькими лікарями курсу лікування. Водночас, у партії «Батьківщина» пояснюють, що Тимошенко, посилаючись на сильний біль у спині, відмовилася лише від того, щоб її щодня вивозили з Качанівської колонії до лікарні.

ЄС може застосувати санкції до окремих представників влади – Павловський

Відповідальність за невиконання рішення Страсбурзького суду лежить на владі, тому Євросоюз має застосувати до України санкції, вважають депутати-б'ютівці.

Тим часом депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов заявив Радіо Свобода, що подібні заяви можуть робити лише недоброзичливці.

«Це їхнє ставлення до держави Україна. Їм байдуже, що в Україні проживає 45 мільйонів українців. Їм байдуже, що буде з цієї державою. Їм головне, щоб тільки виконувалися їхні забаганки. Їм немає ніякого діла до громадян України», – зауважив Лук’янов.

Санкції не обов’язково мають стосуватися усіх українців, вони можуть бути застосовані до окремих представників влади, зазначає Андрій Павловський.

«У разі ігнорування рішень Європейського суду з прав людини керівництво Євросоюзу має право застосувати санкції. Починаючи від заборони в’їзду в європейські країни і закінчуючи блокуванням офшорних рахунків», – відзначив Павловський.

Тим часом співдоповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта де Пурбе-Лундін та Майліс Репс на зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином висловили занепокоєння з приводу відмови представників пенітенціарної системи України в організації їхньої зустрічі в колонії з Юлією Тимошенко. Але в повідомленні про це прес-служби Верховної Ради не уточнено, яку саме відмову вони мали на увазі. Обидві представниці ПАРЄ раніше отримували відмову в зустрічі з Тимошенко в перебігу свого візиту до України в листопаді минулого року.

У свою чергу Володимир Литвин повідомив, що він звернувся до Кабміну з проханням надіслати автентичний текст рішення Європейського суду з прав людини щодо лікування Тимошенко. При цьому він зазначив, що рішення суду має бути виконане.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG