Доступність посилання

ТОП новини

Митники України і Росії інтенсивно готуються до Євро-2012


Ідеться про спільний контроль на кордоні, а також про окремі коридори пропуску для гостей футбольного чемпіонату
Ідеться про спільний контроль на кордоні, а також про окремі коридори пропуску для гостей футбольного чемпіонату
Харків – До Євро-2012 на українсько-російському кордоні у Харківській області запровадять спільний митний контроль, а також виділятимуть окремі коридори пропуску для гостей футбольного чемпіонату. Про це заявили у п’ятницю керівники Державних митних служби України і Росії, які зустрілися у Харкові.

Голова Державної митної служби України Ігор Калєтнік говорить, що для пересування вболівальників митники роблять найсприятливіші умови.

«Головне навантаження прийдеться на аеропорти. Ми очікуємо від півтора до двох мільйонів вболівальників. При організації перетину кордонів ми використовуватимемо досвід польських колег, наприклад, окремі смуги Євро-2012, і спільне проведення усіх контрольних процедур. Якщо брати польський напрямок, то планується, що туристам, які їдуть з Європи в Україну, доведеться зупинятися лише один раз для митного і прикордонного контролю. Такий пункт для спільної роботи українських та польських фахівців працюватиме на польській території», – поінформував голова митної служби.

Із Росії очікують меншу кількість туристів, зауважує Ігор Калєтніков. Про спільне проведення митного та прикордонного контролю поки-що говорити зарано, бо Верховна Рада України і Державна дума Росії мають ратифікувати відповідний договір.

Голова російської федеральної митної служби Андрій Бельянінов каже, що до ратифікації готові усі документи, а отже його служба готова до нового етапу співпраці з українськими колегами.

Передбачаються пілотні проекти зі спільного митного контролю на українсько-російських пунктах у Донецькій області – «Успенка-Матвеєв курган», на Луганщині – «Куйбишево-Дьяково». До цього переліку хочуть додати прикордонні пункти в Харківській області – «Плетнівка-Шебекино».

«Ми запускатимемо цей проект, хоча певні хвилювання є. У нас немає такого позитивного досвіду щодо спільного контролю як в українських колег», – говорить Бельянінов.

Утім, російські та українські митники готуються в дні Євро-2012 визнавати результати митного контролю одне одного, розповідає Ігор Калєтнік.

«Йдеться про визнання окремих результатів митного контролю, бо кожна зі сторін діє згідно законодавства своєї країни. І все ж, якщо, наприклад, росіяни проведуть сканування вантажівки і на це буде відповідний акт, то ми його зараховуватимемо, а отже в Україні повторного контролю цього авто не буде, і навпаки», – уточнив голова української митниці.

Обіцяють, що простоювання автомобілів не буде

На підготовку усіх пунктів українського кордону до початку єврозмагання планується виділити ще 110 мільйонів гривень. А що стосується реконструкції міжнародного автомобільного пункту поблизу Харкова – Гоптівки, то на ремонтні роботи виділено вже 20 мільйонів гривень, у цьому році чекають ще 50.

За два з половиною місяці до початку Чемпіонату Європи з футболу Гоптівка готова лише на 40 відсотків. Сучасний прикордонно-митний комплекс планували відкрити у травні. Залишається відкритим питання, чи встигнуть до літнього напливу туристів збільшити пропускну здатність автомобільного пункту вдвічі. Замість 8 смуг на в’їзд має бути 12, і на виїзд в Росію – 11.

«Ми докладаємо максимальні зусилля, все залежатиме від фінансування», – зазначив голова Державної митної служби України.

На митниці обіцяють, що кількагодинне простоювання автомобілів – це вже минуле, і якщо й траплятимуться такі факти, то це сприйматиметься як надзвичайна ситуація. А туристів вони закликають, стежити в інтернеті за ситуаціями на кордонах – там працюють вебкамери. Це має допомогти планувати свій проїзд та запобігти великих черг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG