Доступність посилання

ТОП новини

Два роки після авіакатастрофи біля Смоленська


Москва – Головна військова прокуратура Польщі оголосила про продовження до жовтня розслідування причин катастрофи президентського літака біля російського міста Смоленськ. Прокуратура зазначає, що великий обсяг матеріалів не дозволяє завершити розслідування в намічений раніше термін – до 10 квітня. Саме цього дня минає друга річниця аварії ТУ-154, в якому перебували члени офіційної польської делегації на чолі з Президентом Лехом Качинським. Тоді загинули всі 96 осіб, які перебували на борту.

Напередодні другої річниці авіакатастрофи біля Смоленська екс-Президент Польщі Лех Валенса заявив, що не потрібно розцінювати катастрофу літака ТУ-154, як замах. Це була саме авіакатастрофа, наголосив Валенса. Причиною її він назвав безвідповідальність і нехтування процедурами організації польотів вищих посадових осіб Польщі.

Міждержавний авіаційний комітет Росії та Польщі у січні оприлюднив остаточний звіт про результати технічного розслідування. Згідно з ним, безпосередньою причиною катастрофи стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром, а системними причинами – недоліки в забезпеченні польоту та підготовці екіпажу.

«Їм сказали: «Летіти, сісти…»

Герой Росії, льотчик-випробувач Магомед Толбоєв упевнений, що екіпаж польського урядового літака виконував вимоги високопоставлених осіб, які перебували на борту.

«Екіпаж не має жодного стосунку до цієї катастрофи. Їх змусили. Екіпаж – остання інстанція. Винна у всьому адміністрація польського Президента, яка організовувала політ. Готувалися до цього служби, військово-повітряні сили Польщі... Ось хто винен. Їм сказали: «Летіти, сісти…» Але людина не все може. Вони працюють в рамках своєї професійної придатності. Треба враховувати це, а не наказувати. Вони в кріслах сидять, вони всемогутні. Ми ходимо під Богом!», – каже Магомед Толбоєв.

«Росія ще тяжче захворіла на синдром обложеної фортеці»

У перші дні після трагедії 2010 року росіяни висловлювали польським громадянам щирі співчуття. І виникла навіть надія на потепління відносин між двома країнами. Однак зрештою цього не сталося, констатує заступник головного редактора видання «Совершенно секретно» Леонід Велєхов.

«Здавалося, що настане момент просвітлення для Росії, і для російського політичного керівництва. І спочатку так і було, коли були якісь щирі емоції й вибачення. А потім все пішло знову за старою колією. Не змогли навіть прийти до необхідності справжнього покаяння за Катинь. Не змогли навіть досягти справжнього прориву позитивного в політичних відносинах за ці два роки. Росія ще тяжче захворіла на синдром обложеної фортеці. Зараз це вже дійшло до такого ступеню шизофренії», – каже російський журналіст.

Тим часом, розслідування причин смоленської авіакатастрофи триває. І як вважають експерти, немає впевненості, що восени їх назвуть остаточно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG