Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонників упіймали на хабарах на кордоні з Польщею


Львів – Три кримінальні справи порушені проти військовослужбовців Державної прикордонної служби. Близько 30 осіб відсторонені від прикордонного контролю. Це результат службової перевірки Західного регіонального управління Державної прикордонної служби після сюжету на одному з польських телеканалів, у якому мовилось про корупцію на українсько-польському кордоні.

Польський журналіст у своєму сюжеті наприкінці березня, знятому прихованою камерою, розповів: щоб перетнути кордон швидко і поза чергою, потрібно заплатити від 50 до 500 гривень українському прикордоннику або ж людині цивільній. Журналіст перетнув п’ять із шести автомобільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні по обидві сторони і давав хабар. Правда, не побував журналіст на пункті пропуску Смільниця, де ведеться спільний контроль українських і польських прикордонних та митних контрольних служб.

На інформацію у ЗМІ про корупцію серед прикордонників реакція була миттєва і проти трьох осіб порушені кримінальні справи, а близько 30 військовослужбовців, які працювали з ними під час зміни, ніколи не зможуть контролювати у пунктах пропуску, розповів Радіо Свобода начальник прес-служби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби Володимир Шеремет.

«Ми висновки зробили і такі люди у наших рядах не працюватимуть. Звісно, що люди не є ідеальні. Хтось пропонує хабар і знайдеться той, що візьме, не всі розуміють, що треба служити Україні, а не 50 гривням, які тобі пропонують. Але ми були здивовані поведінкою польських журналістів, які обіцяли допомогти цю справу довести до кінця, до суду. У цьому сюжету не було показано облич прикордонників, тому ми попросили робочий матеріал, надіслали офіційний лист на канал, але нам відмовлено. У сюжеті є чимало неправди. У нас після цього виникла підозра, що це була провокація не проти прикордонників, а проти держави Україна, що, мовляв, ми не спроможні провести Євро-2012», – зазначив Володимир Шеремет.

«Щоб подолати корупцію потрібна політична воля»

Перетнути без черги українсько-польський кордон на автомобілі легше у вихідний або ж у свята, коли на кордоні немає учасників малого прикордонного руху. У будні доводиться простоювати у черзі на зелений коридор від 2 до 6 годин по обидва боки кордону. Українські прикордонники вказують, що не пропускають польські колеги, а польські прикордонники і митники – навпаки.

Для мешканців прикордоння, понад 75 тисяч осіб отримали посвідчення учасників малого прикордонного руху, кордон – це заробіток. І саме ці люди створюють черги, деколи штовхаючи через пункт пропуску свої машини і мотоцикли, економлячи паливо, адже його вже продали у Польщі. Вони не звертають ні на кого уваги, сміливо намагаються залагоджувати свої справи «зеленими картами», як вони кажуть, тобто грішми. Радіо Свобода стало свідком такої розмови на пункті пропуску, коли прикордонник на пропозицію про «зелену карту» відповіла, що в неї ввімкнена камера.

Для того, щоб подолати корупцію на кордоні, потрібна передусім політична воля, вважає директор ВАТ «Троттола» Ярослав Рущишин, підприємство якого є найбільшим експортером в регіоні.

«Я заборонив водіям щось платити на кордоні, хоча, думаю, вони щось підплачують, щось мале, щоб там не «жити». Але я це не можу стверджувати, бо просто забороняю платити», – каже підприємець.

Експерти вважають, що ефективною боротьбою з корупцією можуть бути несподівані перевірки на кордоні і запровадження жорсткіших методів покарання як хабарників, так і тих, хто пропонує гроші.

Нещодавно на польському кордоні затримали громадянина України, який нібито два місяці тому намагався дати хабар польському митнику. «Якби у нас діяли такі жорсткі заходи, то навряд чи польський журналіст наважився б дати хабар», – зауважив Володимир Шеремет.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG