Доступність посилання

ТОП новини

Іващенко пообіцяв засудити прокурорів і суддю Вовка


«Прокурори і судді, маючи життєвий досвід, нехтують інстинктом самозбереження»
«Прокурори і судді, маючи життєвий досвід, нехтують інстинктом самозбереження»
Київ – П’ять років в’язниці, три роки без права на керівні посади і скасування статусу держслужбовця – такий вирок оголосили в четвер колишньому виконувачу обов’язків міністра оборони, якого суд визнав винним у зловживанні посадою, та в нібито незаконному продажу майна Феодосійського судно-механічного заводу. Іващенко назвав вирок неправосудним, і пообіцяв, що його автори теж постануть перед судом. Представники обвинувачення, зі свого боку, наголошують, що запропонували максимально м’який вирок.

У четвер в залі засідань Печерського районного суду, де читали вирок у справі Іващенка, не було вільного місця. Суд дозволив знімати на відео, як він читає вирок.

Коли до суду зайшла Валентина Іващенко, дружина колишнього керівника Міноборони, вона привітала свого чоловіка з днем космонавтики (він працював у аерокосмічній галузі), і звинуватила у цинізмі суддів, які вирішили оголосити людині вирок у її професійне свято. А крім того, висловила думку, що справа проти її чоловіка є помстою одного з заступників Міноборони, який, вважає вона, змовився з представниками прокуратури.

Брату Іващенка за спробу поговорити з ним нам’яла боки міліція

Коли суддя Сергій Вовк дійшов до оголошення міри покарання, і оголосив, що на Іващенка чекає ще понад три роки ув’язнення (разом із перебуванням у СІЗО – 5 років), а на керуючого санацією Феодосійського судно механічного заводу Сергія Міхеєва –3 роки, то зала вибухнула криками обурення.

Не обійшлося без конфліктів. Коли журналістів стали змушувати вийти з зали засідань, брат Валерія Іващенка Євген хотів поговорити з підсудним, але його виштовхали міліціонери.

Міліція виштовхує з суду брата Іващенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Валерій Іващенко назвав весь процес сфальшованим, і пообіцяв, що судді й прокурори невдовзі самі постануть перед судом.
Прокурори і судді, маючи життєвий досвід, нехтують інстинктом самозбереження. Суддя Сергій Вовк забезпечив собі кримінальну відповідальність за неправосудні дії
Валерій Іващенко

«Я щиро дивуюся, що і прокурори і судді, маючи життєвий досвід, нехтують інстинктом самозбереження. Суддя Сергій Вовк, проти якого порушила справу Генпрокуратура, думає, що з моїм вироком зіслизнув із цього гачка. Хай не сподівається. Він забезпечив собі кримінальну відповідальність за неправосудні дії щодо мене. Це лише питання часу. Це брутальне, грубе замовлення щодо мене. Бо я не вчиняв не лише жодних неправових, але й неморальних дій на посаді», – заявив Валерій Іващенко.

Іващенкові оголошують вирок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прокуратура запевняє, що пом’якшила вирок

Зі свого боку, керівник групи обвинувачення прокурор Петро Коваль наголосив, що, на його думку, вирок є справедливим. Більше того, за словами Коваля, саме обвинувачення запропонувало суддям пом’якшити його.
Ми самі запропонували застосувати принцип «нижче нижчого» у виборі міри покарання
Петро Коваль

«Ми самі враховували особи Іващенка та Міхеєва, їхні заслуги та нагороди, і запропонували застосувати принцип «нижче нижчого» у виборі міри покарання. Рішення суду ми вважаємо справедливим. Оскаржувати його в нас немає підстав», – зазначив Коваль.

Несправедливим називають вирок Іващенка його колеги з попереднього уряду. Зокрема, з його осудом виступили колишній заступник керівника СБУ, а нині депутат від НУНС Геннадій Москаль, і попередній міністр оборони, теж нунсівець, Анатолій Гриценко.
Вирок – необґрунтований, суд порушив усі процесуальні норми, які тільки можна
Анатолій Гриценко

«Іващенко нікого не вбивав і не ґвалтував, до того ж – це хвора людина, яку не можна кидати за ґрати. Вирок – необґрунтований, суд відмовив захистові у допиті свідків, у долученні важливих доказів – порушив усі процесуальні норми, які тільки можна», – сказав Радіо Свобода екс-міністр Гриценко.

Членів уряду Тимошенко судять за одною схемою – експерт

Валерій Іващенко не є такою ж вагомою політичною фігурою, як Юлія Тимошенко або Юрій Луценко, але його засудили за тією ж схемою, вважає аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.
Це вже стає певною традицією у взаєминах чинної та попередньої влади
Юлія Тищенко

«Це вже стає певною традицією у взаєминах чинної та попередньої влади. Велика імовірність, що якби колишній міністр економіки Богдан Данилишин не виїхав за кордон, він теж потрапив би за ґрати. Вирок Луценкові та Іващенку – це явища одного порядку, й обидва вони є лакмусовим папірцем взаємин влади і опозиції. Хоча, окрім політичних, у справі Іващенка є й економічні мотиви – бо такою вже є посада керівника Міноборони», – зауважила Юлія Тищенко.

Вона припускає, що саме п’ятирічний термін ув’язнення Валерію Іващенку могли обрати для усунення його від цих та наступних виборів до парламенту.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG