Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: судова реформа підірвала підвалини незалежності суддів


Сьогодні Коаліція правозахисних організацій України представила звіт для Верховного комісара ООН з прав людини щодо дотримання прав і свобод людини у державі. Правозахисники мають намір створити «м’який тиск» з боку ООН на уряд та судові інституції України, які не виконують ні резолюцій ООН, ані норм вітчизняного законодавства щодо захисту прав і свобод громадян. Про це повідомив на презентації звіту координатор Коаліції правозахисних організацій України Аркадій Бущенко.

«Ми звертаємо увагу на стан правосуддя, оскільки без належно функціонуючого правосуддя ніяких розмов про додержання прав людини і про захист прав людини бути не може. Тобто, ми висловили певні зауваження щодо реформи судової системи України. З нашого погляду, ця реформа підірвала підвалини незалежності суддів. Ситуація катастрофічна – з незалежністю суддів, і з функціонуванням правосуддя взагалі», – зазначив Бущенко.

У звіті правозахисників також ідеться про вибірковість судочинства, корупцію у системі правозахисту та у судах, про катування заарештованих та ув’язнених у місцях позбавлення волі та у міліцейських дільницях тощо. Окремий розділ звіту присвячено проблемам дитячого правосуддя та порушенням прав дитини.

Альтернативна доповідь українських правозахисників буде представлена у рамках проходження Україною Універсального періодичного огляду у Раді ООН з прав людини; цього року відповідне засідання відбудеться у жовтні у женевській штаб-квартирі ООН. Як зазначив Бущенко, уряд України теж представить свою доповідь-звіт про ситуацію з правами людини.
XS
SM
MD
LG