Доступність посилання

ТОП новини

Україна за один крок від «невільної» преси – експерт Freedom House


Директор проекту «Перехідних країн» Сильвана Хабданк-Колачковська
Директор проекту «Перехідних країн» Сильвана Хабданк-Колачковська
Рейтинг свободи преси в Україні стрімко падає і нині опинився на межі «частково вільної» і «невільної», мовиться у звіті Freedom House. Україна нині посідає 130-е місце у світі зі 197 у рейтингу свободи преси і за класифікацією недержавної дослідницької організації вона зупинилася «за один крок» від «невільного» статусу. Про це в інтерв’ю для Радіо Свобода наголосила регіональний експерт Freedom HouseДому свободи»). За словами директора проекту «Перехідних країн» Сильвани Хабданк-Колачковської, така швидкість відкочування назад дивує навіть експертів, адже ще два роки тому Україна могла похвалитися тим, що єдина з пострадянських країн, крім держав Балтії, мала вільну пресу.

– Згідно з новим звітом Freedom House, рейтинг України впав із 56 до 59 пунктів «через дедалі більший контроль влади над засобами масової інформації». Що це означає?

– Згідно з нашою методологією, ми надаємо кожній країні рейтинг від нуля до ста, де нуль – найкращий рахунок, а сто – найгірший. Отже, країни, які мають рейтинг від 0 до 30, є вільними, від 31 до 60 – частково вільні, і від 61 до 100 – невільні.

– Тобто Україна опинилася за один крок від того, щоб стати «невільною» щодо стану свободи преси?

– Саме так. Цей прискорений рух почався минулого року, і цього року вона продовжує наближатися небезпечно близько до стану «невільної». І з тими темпами, які ми спостерігаємо цього року, можна лише здогадуватися про те, яким буде рейтинг наступного року.

– Чи Україна є унікальним випадком у регіоні щодо таких швидких темпів погіршення стану свободи преси?

– Угорщина є ще однією країною, яка просувається по тій самій траєкторії, що і Україна, хоча і зі значно вищого місця. Рейтинг цієї країни щодо свободи преси падає дуже стрімко протягом останніх двох років внаслідок дій уряду прем’єр-міністра Віктора Орбана. В цій країні з’явилося Національне агентство з захисту даних, яке різко обмежило доступ до інформації, з’явилися докази політичного впливу на видачу ліцензій, з’явилися повідомлення про цензуру та самоцензуру, особливо на громадських каналах.

Але є в світі і такі країни, які різко поліпшили свій рейтинг. Наприклад, Туніс, де ситуація зі свободою преси різко поліпшилася.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG