Доступність посилання

ТОП новини

У Києві роздають «георгіївські» стрічки, а в Рівному їх заборонили (ФОТО, ВІДЕО)


У Києві роздають «георгіївські» стрічки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві роздають «георгіївські» стрічки

Під аркою Дружби народів у Києві стартувала акція «Слідами пам’яті». Активісти організації «Молоді регіони» роздавали «георгіївські» стрічки перехожим. Стрічки роздавали також на майдані Незалежності та біля входу на станцію метро Хрещатик.

Паралельні акції проводилися у Росії, Білорусі, Молдові та сепаратистському Придністров’ї активістами місцевих проросійських молодіжних організацій, зокрема, «Молодої гвардії Єдиної Росії».

В рамках проекту з 4 травня по 22 червня 30-метрова стрічка побуває у кожній з держав-учасників (всього 27 міст), де на кожній зупинці буде організовано зустріч із молодими людьми та активістами.

Як стверджують організатори, «Велика Георгіївська стрічка стане символом єднання поколінь і єднання держав, які перемогли у Великій вітчизняній війні».

Тим часом у Рівному роздача «георгіївських стрічок» не передбачається, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Таке рішення ухвалив міськвиконком. Депутати аргументували свою позицію тим, що ця стрічка та її назва є символами Російської імперії.

За задумом організаторів, «георгіївські стрічки» мали роздавати 9 травня працівники управління культури міста – з пропозицією почепити їх на груди, сумки чи автомобільні антени.

Таке використання «георгіївських стрічок» започаткували останніми роками в Росії в рамках створюваної там традиції масового вшанування Дня перемоги, яку Москва поширює і на інші післярадянські держави. Критики акції нагадують, що стрічка ордена Святого Георгія Російської імперії не має ніякого стосунку до Другої світової війни, і називають її сучасне використання «символом російського шовінізму», а також профанацією самої ідеї вшановувати перемогу, коли ту стрічку пов’язують на авта німецького виробництва, собак, пляшки горілки чи як шнурки до взуття.
XS
SM
MD
LG