Доступність посилання

ТОП новини

Хочеш у вищий навчальний заклад – готуйся до обшуку


Катерина Недеснова


Київ – Через тиждень (15 травня) стартує вступна кампанія 2012 року. Близько 400 тисяч випускників шкіл змагатимуться за звання студента, і лише 127 тисяч отримають можливість навчатись за кошти держави. Металошукачі, відеоспостереження, обшук та мобільні бригади контролю – це лише невелика частка тих випробувань, які чекають на абітурієнтів. Готовність – 100 відсотків, в один голос заявляють Міністерство освіти і науки та Український центр оцінювання якості освіти. Цього року на допомогу освітянам та випускникам прийшли ще й студенти, на яких покладена відповідальна місія – забезпечити прозорість роботи приймальних комісій та запобігати хабарництву.

400 тисяч випускників зареєструвались цього року на проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Це на 130 тисяч більше, ніж минулого року. У зв’язку з цим мережа пунктів тестування по всій Україні зросла до семи сотень. Уже через тиждень абітурієнти будуть складати своє перше тестування. Багатьох із них зустрінуть не лише спостерігачі зі списками, а й правоохоронці з обшуком.

Більше про те, що відбуватиметься на вході до пункту тестування розповіла директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

«Спочатку ми пропонуємо залишити всі пристрої у спеціально відведеному місці. Людина проходить крізь рамку, показує документи. Якщо ж знаходять заборонений пристрій, його пропонують вилучити. Якщо його буде знайдено під час тестування, то, на жаль, робота буде анульована. Будь-які зчитувальні пристрої, мобільні телефони заборонені. Навіть калькуляторами ми не дозволяємо користуватись», – пояснила Ірина Зайцева.

Така система контролю вже є на 20 відсотках пунктів тестування. Крім того, між пунктами курсуватимуть мобільні бригади, які можуть влаштувати перевірку на будь-якому з них без попередження.

Студентів залучать до вступної кампанії, щоб запобігти корупції

Після закінчення етапу тестувань, на абітурієнтів чекатиме ще один, не менш небезпечний, кажуть у Міністерстві. Саме під час подачі документів багато зі вступників і їхніх батьків припускаються помилок, які коштуватимуть молодим людям навчання у виші. Зокрема, шукаючи тіньові способи вступити на омріяну спеціальність. Для цього у нинішню вступну кампанію втрутяться студенти та громадські організації.

Вони стежитимуть за прозорістю роботи приймальної комісії й патрулюватимуть територію університетів, щоб не дати вступникам і їх близьким потрапити на гачок. До списку їхніх обов’язків також входитиме перевірка вступних бланків та розгляд апеляцій, повідомив координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

Державі потрібні фахівці ІТ, а економістів, юристів і менеджерів – забагато

Ще однією новиною, яка сколихнула випускників, стало скорочення державного замовлення. У 2012 році держава виділила 127 тисяч бюджетних місць на підготовку молодшого спеціаліста та бакалавра, що на 40 тисяч менше у порівнянні з минулим.

«У цьому році суттєво, на 23%, збільшили кількість місць за напрямком ІТ (інформаційні технології – ред.). Водночас, як і в минулі роки, ми зменшуємо обсяг державного замовлення на економічні напрями підготовки, менеджмент і право, які, як відомо, створюють перевиробництво кадрів», – розповів Радіо Свобода заступник директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Микола Фоменко.

У 2011 році державне замовлення на молодших спеціалістів складало 76 тисяч осіб, на бакалаврів – 106 з половиною тисяч.

Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні запровадили у 2008 році. З тестовими завданнями за минулі роки можна ознайомитись в архіві ЗНО, на сайті Київського регіонального центру оцінювання якості освіти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG