Доступність посилання

ТОП новини

День Перемоги: Янукович обіцяє інновації, Тігіпко перекриває вулиці


У Києві військові розганяли хмари, афганці годували всіх солдатською кашею
У Києві військові розганяли хмари, афганці годували всіх солдатською кашею
Київ – Військові розганяли хмари, афганці годували всіх солдатською кашею, а віце-прем’єр Сергій Тігіпко з однопартійцями перекрив вулиці Мазепи та Лаврську. Так відзначали державне свято – День Перемоги – у Києві. На відміну від інших українських міст, в українській столиці 67-а річниця завершення Другої світової війни пройшла без конфліктів.

На ранок 9 травня у Києві прогнозували дощ, однак урочистості до Дня Перемоги злива оминула. Як з’ясувалося, напередодні військова авіація розганяла хмари над столицею, посипаючи їх речовинами, що перешкоджають опадам, розповів міністр оборони Дмитро Саламатін. За його словами, ці речовини є екологічно безпечними.

Вранці підходи до Парку Слави та вихід із метро майдан Незалежності перекрили правоохоронці: у цей час Президент України Віктор Янукович поклав квіти до могили Невідомого солдата, а після цього взяв участь в урочистостях на майдані Незалежності.

Вітаючи українців зі святом, Янукович пообіцяв боротися за подолання бідності та за розвиток економіки на основі нових технологій.


«Ми стали на нелегкий шлях модернізації України. Будуємо нову державу, де не буде місця корупції та свавіллю чиновників. Ми створюємо економічну базу для подолання бідності, для стимулювання інноваційного розвитку», – заявив на майдані Президент.

День Перемоги – під знаменами Партії регіонів

Невдовзі після Президента квіти до Парку Слави принесли представники опозиції. Тим часом, на площі біля станції метро Арсенальна відбувся мітинг прихильників Партії регіонів, який очолив віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

«Україна втратила у тій війні загиблими, зниклими безвісти 10 мільйонів людей. Про що ж думали вони у окопах, у концтаборах, біля верстатів? Щоб ми зараз жили краще, – наголосив віце-прем’єр. – Тож зараз перед нами стоїть безпрецедентна задача – розбудувати державу соціально орієнтовану, яка б спиралася на економіку, яка б забезпечувала і ветеранів війни, і всіх, хто не може сам подбати про себе, і давала б можливість працювати всім, хто хоче працювати».

9 травня у Києві – під символікою Партії регіонів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

До мітингу долучилися і заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич, який виступив публічно вперше за останній рік, і організатор протестів проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко Олег Калашников.

Зрештою, Сергій Тігіпко запропонував перекрити вулицю Мазепи і нею вирушити у бік Парку Слави та музею війни. Правоохоронці не перешкоджали, і навіть завертали автівки, які могли зупинити колону. Між тим попереду урочистої ходи їхали автомобілі учасників загальноукраїнського автопробігу до Дня Перемоги, який так само організували прихильники Партії регіонів.

Втім, коли хода регіоналів закінчилася, вулицями Мазепи та Лаврською відновили рух, і десятки тисяч киян, які з родинами йшли в бік Співочого поля та музею війни, юрмилися на тротуарах та блокували підземні переходи.

Очевидці Другої світової згадували, як було насправді

На Співочому полі, на майдані Незалежності та в інших районах столиці тривали святкові концерти, мітинги і виступи самодіяльних колективів.

Наприклад, У Парк Партизанської слави, що на Дарниці, в обід в’їхало близько сотні танків, бронемашин та інших одиниць техніки часів війни. Тут показали сценки з побуту фронтовиків, а згодом організували частування близько 500 ветеранів.


Організації ветеранів Афганістану привезли польові кухні і пригощали всіх охочих солдатською кашею. А ветерани і очевидці війни ділилися своїми спогадами. Здебільшого, вони дуже відрізнялися від тих картин війни, до яких українці звикли у радянських фільмах про війну.
Станіслав Ільїнський
Станіслав Ільїнський

Ветеран війни, киянин Станіслав Ільїнський пригадав, як він мало не загинув у розвідці поблизу Берліна, 1 травня 1945 року

«Нас було 40 людей. Що робили німці? Я всю війну пройшов, а такого не бачив. У рот встромляли гвинтівку і стріляли. І цими газами все розривало, першим упав наш командир батальйону. Із 40 людей в живих лишилось тільки двоє», – зауважив ветеран війни.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Увечері 9 травня святкування тривало. На Хрещатику організували концерт. До охорони порядку в центрі міста залучили близько 3 тисяч правоохоронців. За повідомленням МВС, провокацій та сутичок, як і в інших містах, у Києві не було.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG