Доступність посилання

ТОП новини

Українські акценти міжнародного кінофестивалю Freedom Film у Ризі


Рига – До 18 травня у Ризі триває перший кінофестиваль Freedom Film. На суд латвійського глядача представлені кінофільми режисерів різних країн світу, в яких висвітлюється тема політичної свободи та боротьби за неї. Зокрема німецький режисер Якоб Пройсс у фільмі «Інший Челсі» через реалії Донецька пропонує ознайомитися із ситуацією в Україні. А український режисер Роман Бондарчук у документальному фільмі «Поліна» представляє свою версію розповіді про життя покоління незалежної України.

Фестиваль Freedom Film відкрився латвійсько-французьким проектом документального кіно «15 розповідей про нове». В рамках проекту молоді режисери з пострадянських країн представили 15 короткометражних документальних фільмів, у яких йдеться про життя молоді після розпаду СРСР.

Ідея проекту належить кінопродюсеру з Латвії Ілоні Бічевській. В інтерв’ю Радіо Свобода вона зазначила, що 15 кращих режисерів вибиралися з точки зору професійної діяльності та досягнень. Кожний із них представляє унікальне покоління – народився в радянський час, а склався як особистість – в незалежній державі. Наразі герої їхніх фільмів – представники покоління незалежності.

«Одне покоління розповідає про наступне покоління. В проекті показано портрет сучасної молодої людини. Наймолодшому герою проекту 2 роки, найстаршому – 29 років», – зазначила Ілона Бічевська.


Європейська можливість для режисерів

Україну з 13-хвилинним фільмом «Поліна» представив режисер Роман Бондарчук. Це розповідь про дівчинку, яка добре грає на саксофоні, але хоче навчитися грати на інших музичний інструментах.

«Мені здається, що для України досить типова ситуація, коли треба грати на всіх інструментах одразу, щоб досягти якихось результатів. І нам не хотілося якогось сумного фільму чи занадто гострого, тому що можливо це з Латвії виглядає цікаво, але, живучи в Україні, хочеться бачити все-таки інших людей, які мають надію. Мені здається, що 10-річна дівчинка, яка захотіла і змогла навчитися грати на 9 чи 10 інструментах, має майбутнє, навіть у такій складній ситуації, в якій зараз перебуває Україна», – розповів про свій фільм Роман Бондарчук.

За його словами, проект «15 розповідей про нове» є гарною можливістю для молодих режисерів країн, які не є членами ЄС, вийти на кіноринок Європи.

«В Україні ми, як кінематографісти, перебуваємо в певному вакуумі, тому що немає замовлень на нашу роботу. Є якість комерційні та державні замовлення, але вони доволі сумнівні з різних причин. А якогось цивілізованого засобу робити кіно, як це робиться в Європі, у нас таких виходів не має. Тому, латиський продюсер надала трамплін у принципі усім 15 режисерам з їхніх закритих у плані можливостей продюсування країн, вона їх всіх витягла в Європу на світло», – вважає український режисер.

Водночас Роман Бондарчук зазначив, що відчуває відповідальність за те, щоб показувати документальне кіно в Україні, тому він та сценарист фільму «Поліна» Дар’я Аверченко є членами організаційного комітету українського міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays.ua.

Дар’я Аверченко, яка також є піар-директором цього фестивалю, розповіла, що проект «15 розповідей про нове», а також фільм «Інший Челсі» були презентовані в Україні в рамках фестивалю Docudays, де отримали схвальні відгуки з боку українського глядача.

«Молодь і влада в Україні – два різних світи»

Ілона Бічевська зізналась Радіо Свобода, що, спілкуючись з українською командою проекту, вона відкрила для себе багато нового про Україну.

«Я двічі в рамках проекту була в Україні. І мене здивувала молодь, така сучасна, відкрита, комунікабельна, яка мислить по-європейськи. Дуже потужні молодіжні громадські організації в країні. З іншого боку, знаючи про політичну ситуацію в Україні, відчуваєш якийсь контраст. Влада і молодь в Україні – це ніби два різних світи», – каже латвійський кінопродюсер Ілона Бічевська.

За її словами, існують задуми зробити з 13-хвинного українського фільму «Поліна» повнометражний фільм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG