Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі відбувся мітинг із нагоди Дня пам’яті жертв депортації


Понад 20 тисяч осіб взяли участь у загальнокримському жалобному мітингу з нагоди шістдесят восьмої річниці депортації кримськотатарського народу з Криму. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Зранку колони репатріантів пройшли з транспарантами «Вічна пам’ять жертвам геноциду», «Вимагаємо відновлення кримськотатарської мови», «Відновимо права кримськотатарського народу під егідою міжнародної громадськості», «Вимагаємо прийняти закон України про відновлення прав кримськотатарського народу», національними прапорами й прапорами України від околиць Сімферополя до центру міста, де зібралися на мітинг.

За даними організаторів, у мітингу взяли участь мешканці більшості регіонів автономії, а також гості з Києва і зарубіжних країн. На мітингу також присутні колишні радянські політв’язні й дисиденти.

Влада була представлена на рівні заступників голови Верховної Ради і Ради міністрів Криму. Від імені Президента до присутніх звернувся представник глави держави в Криму Віктор Плакида.

Від імені об’єднаної опозиції віце-спікер парламенту Микола Томенко запевнив учасників мітингу, що демократичні політичні сили України зроблять все на законодавчому рівні, щоб визнати депортацію кримських татар геноцидом і злочином проти людства.

Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров, виступаючи перед учасниками вимагатимуть від глави держави адекватної реакції на виступ лідера комуністів Петра Симоненка в парламенті, в якому той виправдовував злочини сталінізму, зокрема депортацію кримських татар.

18-20 травня 1944 року співробітники НКВС провели депортацію за рішенням Державного комітету оборони, підписаним Йосипом Сталіним. За різними даними, було депортовано від 183 до 188 тисяч кримських татар. Масове повернення татар на півострів почалося наприкінці 80-х – початку 90-х років.

Із 1993 року в Криму 18 травня відзначається як День пам’яті жертв депортації.
XS
SM
MD
LG