Доступність посилання

ТОП новини

Рада відмовилася розглядати законопроект про лікування ув’язнених закордоном


Верховна Рада України відмовилася розглядати законопроект, який би давав можливість в’язням, в тому числі екс-прем’єру Юлії Тимошенко, лікуватися за кордоном.

За включення до порядку денного проекту закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України» щодо звільнення від покарання за хворобою, проголосували лише 131 народний депутат з 418, зареєстрованих в сесійній залі.

Законопроект, внесений позафракційним народним депутатом Тарасом Чорноволом, передбачав, що особа, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування.

При вирішенні цього питання суд враховує тяжкість вчиненого злочину, характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи. Також судом може вирішуватися питання про направлення такої особи на лікування до медичного закладу, який знаходиться на території України або за її межами, за умови загрози її життю та здоров’ю в результаті хвороби до початку судового розгляду справи про звільнення від покарання за хворобою, про що судом виноситься відповідна ухвала.

Юлія Тимошенко, ув’язнена на 7 років за вироком у «газовій справі», на яку також чекає процес у справі корпорації «Єдині енергетичні системи України», нині перебуває в лікарні в Харкові на лікуванні. В її оточенні заявляють, що повноцінне лікування вона може отримати тільки закордоном.

Раніше Генеральний прокурор Віктор Пшонка багато разів наголошував, що лікування ув’язнених поза межами України не передбачене законодавством і було б незаконне. А уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що пропозиція дозволити лікувати ув’язнених за кордоном суперечить Конституції України.
XS
SM
MD
LG