Доступність посилання

ТОП новини

Перші враження українців від потягів Hyundai


Київ – Українці випробовують нові, швидкісні потяги. 27 травня південнокорейський електропоїзд Hyundai вперше вирушив за маршрутом Київ – Харків. До місця призначення він прибув із 20-хвилинним запізненням. Цього ж дня через зміни в графіку з Донецька на годину раніше виїхав майже порожній чеський потяг Škoda. В «Укрзалізниці» пояснюють ці випадки тим, що до вересня нові потяги будуть рухатись в експериментальному режимі і не вважають їх серйозними проблемами. Радіо Свобода вирішило дізнатись у пасажирів та працівників потягу про їхні враження від поїздок у новому транспорті

У вівторок рівно об 11:30 за графіком на 13-у колію прибув потяг Hyundai сполученням Харків – Київ. Людей небагато. Серед тих, хто прибув, переважно люди в ділових костюмах, в руках у них кейси замість дорожніх сумок. Вони відвертаються щойно помітивши камеру і неохоче діляться враженнями. Харків’янин Григорій приїхав до Києва у справах і цього ж дня вирушає далі – у Францію.
Це не супер-супер потяг. Він нормальний. Принаймні краще, ніж було
Харків’янин

«Це не супер-супер потяг. Він нормальний. Принаймні краще, ніж було, – каже він. – Зручно, сервіс хороший. Проте у Франції та Німеччині значно краще, м’якше і швидше. А у Китаї взагалі швидкість 220-250 кілометрів за годину».

Проте пересічних українців і менша швидкість влаштовує. Нарікають вони лише на ціну. Світлана і Андрій, пасажири наступного потягу, який прибув зі Львова, кажуть, що 314 гривень за другий клас – це занадто.

«Все добре, але ціна не влаштовує. Нехай хоча б гривень двісті. Їхали тихо, спокійно, але швидко. Тебе не хитає по всьому вагону. Ми «за» такі потяги, щоб тільки на більші відстані їздили».

Про особливості нових поїздів Радіо Свобода запитало у машиніста одного з поїздів. Відповідь була неоднозначною. «Я не пасажиром їздив, а в кабіні управління», – зауважив він. А на уточнююче запитання, чим відрізняється потяг, машиніст відповів: «Я без роботи залишусь…».

Чіткий графік руху та інші зручності слід очікувати у вересні

Більш говіркими виявились провідники. Вони із захопленням розповідали про нове обладнання, сервіс та підвищену заробітну плату.

«Тут все автоматизовано, і це полегшує роботу провідника. Хоча у нас один стюард на три вагони, але все ж тут більшість роботи за тебе робить машина. Квитки набагато дорожчі, але воно того варте. Умови кращі і сервіс», – розповіла Валентина Онищук.

– Туалет який забився, лівий-правий?

– В другому вагоні. Але вже почистили, вже не треба

– Так який?

– Та другий, з цієї сторони. Ну там трохи водичка текла…і ще в умивальнику…

Це звернення до провідника, що випадково потрапило у мікрофон, промовистіше ніж будь-які пояснення. Але в «Укрзалізниці» запевняють, що незручності, включно з недотриманням графіку поїздів, скоро вдасться подолати.
До вересня будемо намагатись вийти на чіткий графік руху і на усунення всіх незручностей, які будуть виникати
Прес-центр «Укрзалізниці»

«До 1 вересня поїзди курсуватимуть за експериментальним графіком. Це означає, що оскільки наші поясні бригади і машиністи будуть адаптуватися до нових умов роботи, то можливі будуть деякі відставання в графіку руху. Тому до вересня будемо намагатись вийти на чіткий графік руху і на усунення всіх незручностей, які будуть виникати», – повідомили Радіо Свобода у прес-центрі «Укрзалізниці».

Залізничники також обіцяють компенсувати вартість квитка пасажирам, які не потрапили з Донецька до Києва на початку тижня через зміну розкладу.

Від початку тижня між українськими містами курсує шість потягів Hyundai та два потяги Škoda. Після чемпіонату Євро-2012 український уряд планує завезти ще чотири південнокорейські машини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG