Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці погрожують знову пікетувати Верховну Раду


Акція протесту ліквідаторів чорнобильської катастрофи біля Верховної Ради, листопад 2011 року
Акція протесту ліквідаторів чорнобильської катастрофи біля Верховної Ради, листопад 2011 року
Київ – Верховна Рада знову може залишитися без паркану, як це було після акцій протесту чорнобильців та «афганців» проти скасування пільг. У вівторок пропрезидентська більшість ухвалила законопроект про державні гарантії виконання рішень суду, який, за твердження опозиції, містить ті ж антисоціальні норми. Відтак у громадських організаціях обговорюють акції протесту.

Ухвалення закону про державні гарантії виконання рішень суду суперечить обіцянкам влади, які вона давала мітингувальникам, заявив Радіо Свобода голова Львівської обласної організації Вceукраїнського об’єднання «Спілка ветеранів Чорнобиля» Анатолій Бугай. За його словами, депутатам та урядовцям варто чекати на нову хвилю протестів.
Ми не влазимо у політичну боротьбу, нас цікавлять виключно соціальні речі
Анатолій Бугай

«Є така ймовірність, бо це не справедливо. Але коли, і в якому форматі це буде, я не можу сказати, бо ще немає ніякого рішення. До цього часу усі мали надію, що у них вистачить совісті не приймати. Ми поки що у розпачі – конкретного рішення немає. Це не має бути кулуарно, це має бути одна стратегія, всеукраїнська. Ми не влазимо у політичну боротьбу, нас цікавлять виключно соціальні речі», – сказав Бугай.

Тим часом луганські чорнобильці вже провели акцію протесту під стінами обласної державної адміністрації. За словами голови Луганської обласної організації «Союз Чорнобиль» Івана Волчанського, чорнобильці не згідні з тим, що за новим законом рішення судів щодо соціальних виплат виконуватимуться лише у разі виділення коштів на ці цілі з держбюджету.

Крім того, розмір соціальних виплат залежатиме від рішення Кабінету Міністрів. Закон містить таку норму: «Державні соціальні гарантії нараховуються у розмірах і порядку, визначених Кабінетом Міністрів України в межах видатків, передбачених законом України про Державний бюджет України на відповідний рік».

«Я одразу можу сказати, що це омана» – Єфремов

Утім, за словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, документ покликаний лише привести до європейських стандартів порядок виконання рішень судів.

«Кажуть, що цим законопроектом у Верховній Раді тишком-нишком провели можливість не виплачувати відповідні пільги чорнобильцям, афганцям та іншим. Я одразу можу сказати, що це омана. У цьому законопроекті немає нічого пов’язаного з цим. В цьому документі залишилися лише норми, які регламентують виконання рішень європейських судів», – наголосив Єфремов.

Закон ускладнює виконання судових рішень – Павловський

Закон про державні гарантії виконання рішень суду не містить жодної згадки про європейські суди, відзначив член парламентського комітету з питань соціальної політики, депутат від «БЮТ-Батьківщини» Андрій Павловський. Крім того, за його словами, тепер громадянам буде ще важче отримати відсуджені у державних установ кошти.

«Там передбачається, що всі ці відсуджені соціальні виплати, ті ж пенсії чорнобильцям та «афганцям», будуть через держказначейство йти. Держказначейство тільки держустанови обслуговує. А тут пенсіонер прийде за своєю пенсією. Тобто це просто ускладнює виконання судових рішень. Механізму немає. Кабінет Міністрів повинен розробити відповідний порядок. Якщо буде бажання, це можна затягнути не на один рік», – зазначив Павловський.

Проект Закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень був зареєстрований у Верховній Раді у вересні 2011 року. Відтоді країною пройшла хвиля акцій протесту. У грудні того року в Донецьку помер один із учасників протесту. А в листопаді протестувальники в Києві кілька разів ламали огорожу навколо Верховної Ради.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG