Доступність посилання

ТОП новини

До України їдуть «місіонери» Європарламенту у справі Тимошенко


Брюссель – Голова Європарламенту Мартін Шульц у четвер мав зустріч із призначеними ним спостерігачами за розглядом «справи Юлії Тимошенко». Колишній президент Польщі Александр Квасневський та спікер Європейського парламенту, ірландець Пат Кокс, розпочинаючи «українську місію», вочевидь, отримали останні настанови. Обидва спостерігачі характеризують ситуацію в Україні як дуже складну, однак вони, попри вивчення всіх деталей касації у справі засудженого українського екс-прем’єра, ще й виконають особливу політичну місію. Про це свідчать заплановані зустрічі з головою Кабінету Міністрів України Миколою Азаровим та іншими представниками українського політикуму.

Політики із бездоганною міжнародною репутацією, а нині «місіонери» Європейського парламенту – Квасневський та Кокс – мають на меті насамперед спостереження за роботою українського судочинства у справі Юлії Тимошенко.

При цьому голова Європарламенту Мартін Шульц, який їх обрав для цієї місії, каже, що це тільки початок, а спостерігачі будуть мати доступ до всіх необхідних документів та осіб.

«Це початковий момент, який може посприяти справедливому й чесному (касаційному) процесові та належному (медичному) доглядові за пані Тимошенко. І, можливо, покращити стосунки між Євросоюзом та Україною, будуючи взаємну довіру», – зазначив Шульц.

Однак, як вважають у європейських дипломатичних колах, двом незалежним спостерігачам буде слід не лише подивитися, чи процес іде правильним шляхом, але й переконати українську владу припинити те, що в ЄС вважають політично мотивованими кримінальними переслідуваннями.

«Вивести Україну з темної вулиці»

З огляду на делікатність завдання, колишній голова Європарламенту Пат Кокс та екс-президент Польщі Александр Квасневський на зустрічі з пресою після розмови у Європарламенті були небагатослівними. Проте давно відомий своїм лобіюванням українських інтересів у Європі, колишній польський лідер на нещодавній міжнародній конференції у Варшаві заявляв, що з одного боку, українське суспільство дуже поділене, з іншого – росіяни намагаються втягнути Україну до своїх євроазійських проектів, і, нарешті, дуже багато кризових явищ є в самій державі. Зокрема, у владнанні останнього наразі й полягає його завдання.

Як раніше зауважував Александр Квасневський, «треба вивести Україну з темної вулиці, на якій вона опинилася». До того ж, таке міжнародне спостереження за касаційним розглядом, як висловлює надію спікер Європарламенту Мартін Шульц, має «зробити внесок у відновлення взаємної довіри між Україною та ЄС».

Але і Александр Квасневський, і його ірландський колега Пат Кокс – насамперед політики, а не юристи. З огляду на це, оглядачі цікавляться, як вони мають намір владнати таку складну справу в нелегкій українській судочинній сфері?

«Відомо, що ситуація в Україні дуже складна, а касаційна процедура – це тільки частина цих складнощів, – каже на це Александр Квасневський. – Ми на порозі (парламентських) виборів, європейці очікують, що вони будуть вільні й справедливі. Ми маємо багато про що поговорити і на політичному рівні».

Нині настав час щось зробити для українсько-європейських відносин, додає колишній польський президент.

Свідченням особливого, зокрема політичного, завдання двох впливових європейських місіонерів від Європарламенту є і їхній графік роботи: вони виїдуть в Україну вже тепер, хоча касаційний розгляд у справі Тимошенко відбудеться тільки 26 червня. На 11 червня у них призначена зустріч із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, потім плануються переговори з родиною та захистом екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Загалом, за оцінками Мартіна Шульца, з огляду на нелегкість та делікатність завдання, місія цих спостерігачів триватиме два-три тижні. Причому її тривалість буде точніше визначена після зустрічей, запланованих на понеділок.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG