Доступність посилання

ТОП новини

Судові слухання у справі Оксани Макар будуть відкритими


Олександр Молодцов

Миколаїв – У вівторок у Миколаєві відбулося друге засідання суду у резонансній справі про зґвалтування і вбивство Оксани Макар. Судді пішли на зустріч вимогам прокуратури і представників потерпілої, які клопотали про розгляд справи у частково відкритому режимі. Щоб домогтися цього, активісти під стінами суду розбили наметове містечко.

Перша частина судового засідання над Максимом Присяжнюком, Артуром Погосяном та Євгеном Краснощоком, яким інкримінують зґвалтування та вбивство Оксани Макар у березні цього року, пройшла у закритому режимі.

Перед початком судового слухання з журналістами спілкувався прокурор державного обвинувачення в суді Ярослав Кривов’яз. Він відзначив чималий суспільний резонанс «справи Оксани Макар» і запевнив, що тримати в таємниці перебіг судових слухань не будуть.

«Державним обвинуваченням планується заявлення клопотання щодо відкритості судового засідання, окрім дослідження доказів, які стосуються інтимної сторони життя осіб» – наголосив Ярослав Кривов’яз.

Про наміри домагатися відкритості суду заявив і представник потерпілої сторони, народний депутат Микола Катеринчук.

Представники миколаївської громадськості збирали підписи з вимогою прозорості судових слухань.

Активісти три дні тому розбили намети під стінами суду. Там чергувало до 30 осіб.

Активіст громадської організації «Гард-N» Юрій Круцилов підтвердив: мета, оголошена на початку акції – це часткова відкритість судових засідань. Крім того, активісти «Гард-N» зібрали понад тисячу підписів під відповідним проханням.

Представник потерпілої сторони Микола Катеринчук запевнив, що всі зібрані підписи будуть долучені до клопотання до судді.

Адвокат висловив думку, що без активної реакції громадськості судовий процес міг би не розпочатися взагалі. «Як і в тисячі інших випадків, коли людей вбивають, ґвалтують і грабують, і їм все це сходить з рук лише через те, що у злочинців є якісь знайомства, є гроші і все інше», – сказав Микола Катеринчук.

Під час першої частини судового засідання, яка пройшла у закритому режимі, представники громадської організації «Громада проти беззаконня» під стінами суду провели театральний перформанс – символічні двері, немов би зачинені для громадськості та журналістів, з яких виходить немов би суддя, який таємно ухвалює рішення.

Активіст, який грав роль судді, роздав присутнім порції локшини.

Питання про міру покарання наразі передчасне – держобвинувачення

На суді колегія ухвалила рішення про часткову відкритість судових слухань.
Судові засідання, на яких будуть розглядатися подробиці інтимного життя учасників процесу, залишаться закритими.

Після обідньої перерви журналістам дозволили бути присутніми у залі суду, однак їм заборонили фіксувати процес на аудіо- та відеоносії.

З огляду на те, що у вівторок відбулася «лише підготовча частина» судового засідання, то питання про міру покарання підсудним державне обвинувачення називає передчасним.

Раніше мати Оксани Макар, Тетяна Суровицька, наполягала на найвищій мірі – довічному ув’язненні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG