Доступність посилання

ТОП новини

«Звільніть усіх політичних в’язнів!» – заклик європарламентарів на стадіоні у Харкові


Харків – Рішення про проведення чемпіонату Євро-2012 в Україні та Польщі від самого початку було політичним. Про це в четвер у Харкові, після спілкування з колишнім Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко, наголосила депутат Європарламенту Ребекка Гармс. Напередодні вона разом зі своїм колегою з фракції «зелених» Вернером Шульцом під час футбольного матчу німців із голландцями розгорнула плакат на підтримку «політв’язнів» в Україні».

У Харкові на стадіоні «Металіст» у середу було майже 38 тисяч вболівальників – німецькі з нідерландськими перегукувалися, відчувалося напруження. Ребекка Гармс та Вернер Шульц були серед вболівальників своєї, німецької збірної. Коли звучав національний гімн Німеччини, то члени фракції «зелених» Європарламенту розгорнули два плакати. На одному було написано: «Звільніть усіх політичних в’язнів!», а на іншому – «Чесна гра і в футболі, і в політиці!»

Ребекка Гармс каже, що люди, які сиділи поруч, фотографували і було лише кілька критичних відгуків.
Футбольні вболівальники мають використовувати будь-яку можливість, щоб висловити власну політичну позицію
Ребекка Гармс

«Ми зробили це тому що, якщо людина вступає в демократичну гру, то вона має робити все за правилами. Не лише політики, а й звичайні громадяни, зокрема, футбольні вболівальники, мають використовувати будь-яку можливість, щоб висловити власну політичну позицію», – пояснила в четвер євродепутат.

Німець, що сидів на трибуні поруч зі мною, співав гімн і схоже не звернув уваги на акцію європейських політиків.

Цей протест у прямих трансляціях футбольного матчу не побачили і українські глядачі. Стюарди швидко відреагували на незаплановану акцію: транспаранти у німецьких політиків відібрали, а повернули вже після фінального свистка.

Тож Ребекка Гармс і Вернер Шульц свої плакати розгорнули вдруге – вже у четвер на території клініки «Укрзалізниці», де лікується колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За транспорантами вишиковується маленька група підтримки ув’язненого екс-прем’єра. Вони вигукують: «Юлі волю!»

На зауваження харківського журналіста, мовляв, ви змішуєте політику з футболом, Ребекка Гармс заявила, що проведення єврочемпіонату в Польщі та Україні вирішили довірити саме з політичних причин, але про це сьогодні мало хто згадує.

«Це рішення мало посприяти Україні на шляху до демократії та Європейського Союзу», – наголосила Ревека Гармс.

Європарламентарі чекають на касаційний суд

Європарламентарі висловили переконання, що звинувачення, які висувають проти Юлії Тимошенко, абсурдні.

«Що стосується подальших обвинувачень проти Юлії Тимошенко, з якими Європою роз’їжджає перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, то їх буде розглядати європейська сторона і, скоріш за все, вони будуть спростовані», – розмірковує член фракції зелених Вернер Шульц.

Заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін раніше розповідав європейським політикам про можливу причетність Юлії Тимошенко до вбивства народного депутата Євгена Щербаня у Донецьку в середині 90-х років. Соратники колишнього прем’єра це спростовують і кажуть, що за цим вбивством бачать руку нинішніх керівників України.

26 червня будуть розглядати касацію за «газовою справою» Тимошенко і за цим процесом вперше будуть стежити представники Європейського парламенту. Українська влада раніше заявляла, що критичні висновки європейців є недобросовісними, бо вони ще не бачили матеріалів справи.

За майже тиждень перебування в Харкові голландських та німецьких вболівальників прибічники Тимошенко встигли роздати їм близько сотні футболок із малюнком м’яча за ґратами та провести кілька перфомансів на підтримку ув’язнених колишніх урядовців.

Читайте більше тут:


Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG