Доступність посилання

ТОП новини

У Карлових Варах відкрився 47-й міжнародний кінофестиваль


Прага – У Карлових Варах урочисто відкрився 47-й міжнародний кінофестиваль – найпрестижніший у Центральній і Східній Європі. Цього року в його програмі 217 художніх повнометражних фільмів і 56 документальних стрічок, причому близько третини з них саме в Карлових Варах матимуть свою європейську чи світову прем’єру.

На фестивалі у Карлових Варах, знаменитому чеському курорті, все так, як ми звикли бачити: червоний килим для променад кінозірок у вечірньому вбранні, карети, що підвозять особливо шанованих гостей, натовпи глядачів, які ловлять найцікавіші моменти, і, звичайно, заповнені вщерть кінозали.

Господарі постарались: програма складена з урахуванням різних смаків, окремо, наприклад, виділені прем’єрні стрічки, в секції «На Схід від Заходу» зібрані фільми авторів зі Східної Європи, а ще є «Форум незалежних» чи «Фільми опівночі» – це для тих, хто не справляється з переглядом денної програми.

Найцікавіші фільми у секції «На Схід від Заходу»

На думку художнього директора Карловарського фестивалю Карела Оха, саме фільми із секції «На Схід від Заходу» цього року є найбільшою його гордістю.

«Цього року ми надаємо більшої, ніж у минулі роки, ваги саме цій секції. У секції «На Схід від Заходу» зібрані фільми – дебюти митців, а також стрічки відомих талановитих авторів, їх усього 12. Думаю, що ці фільми дають цікавий і пластичний образ того, що діється на наших землях, і представляють, наскільки талановитими є наші майстри», – зазначає Карел Ох.

Саме в цій секції єдиним фільмом на фестивалі представлена Україна. Це чорно-біла стрічка режисера родом з Одеси Єви Нейман «Будинок з вежонькою», який, за словами Карела Оха, вартий особливої уваги.

«Цей художній фільм другий у біографії дуже талановитого українського режисера Єви Нейман. Її перша стрічка була представлена на фестивалі в Роттердамі й називалась «Біля річки». «Будинок з вежонькою» мене зацікавив дуже високою культурою образу, він знятий за твором письменника Фрідріха Горенштейна, який, до речі, був автором стрічки Тарковського «Соляріс». Нинішній фільм розповідає про долю 8-літнього хлопчика, який посередництвом захопливих образів спостерігає за невтішними подіями кінця Другої світової війни», – розповів директор Карловарського фестивалю.

Гості фестивалю –Гелен Міррен і Сьюзен Сарандон

Особливістю програми Карловарського фестивалю є найдовший у його, і мабуть, в цілому в історії фестивалів, фільм – 15-годинна стрічка британського режисера Марка Казінса «Одісея». А закриє фестиваль нова стрічка Вуді Алена «До Рима з любов’ю».

І ще така цьогорічна фестивальна «родзинка»: відразу дві кінозірки найбільшої величини завітають до Карлових Варів: відкриє фестиваль британка Гелен Міррен, власниця «Оскара», відзначена також чотирма нагородами «Еммі». Вона представить свій новий фільм «Двері», в якому грає головну роль. А на закриття фестивалю приїде американка Сьюзен Сарандон – також лауреат премії «Оскар». Обох кінозірок у Карлових Варах чекають найвища нагорода фестивалю: «Кришталевий глобус» за вклад у розвиток світового кіно. Нагороди будуть вручені 7 липня, у день закриття фестивалю.

І цього року не відійшов Карловарський фестиваль від своєї традиції, завдяки якій його ще називають найдемократичнішим. Ціна квитків на кіноперегляди для студентів не перевищує в перерахунку 2 євро, також для молоді влаштовані кінозали просто неба і наметові містечка.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG