Доступність посилання

ТОП новини

Вступна кампанія-2012 розпочалася. Експерти застерігають


Київ – Другого липня в Україні розпочалася вступна кампанія і уже подано понад 600 заяв про вступ. Про це повідомила представник Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Алла Рибалко. За її словами, документи можна подавати як через єдину електронну базу, так і приносити їх в приймальні комісії. Експерти ж радять йти в університети і «на руки» здавати документи.

У системі Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО) уже зареєстрували 651 заяву від абітурієнтів для вступу до вищих навчальних закладів України. Термін подачі документів закінчується 31 липня. А 1 серпня уже буде перший рейтинговий список. Про це у понеділок повідомила начальник відділу природної та технічної освіти Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Алла Рибалко.

«Для тих абітурієнтів, які будуть проходити творчі конкурси, термін подачі документів завершується 17 липня, – каже вона. – Хто буде проходити вступні екзамени у ВНЗ, такі документи і заяви потрібно подати до 20 липня. Відповідно з 21-го по 31 липня будуть проведені вступні іспити. Якщо у вас на руках є основні необхідні сертифікати і ніяких особливостей при вступі ви не маєте, то ви можете зареєструватись в електронній формі й чекати конкурсу».

Проте Алла Рибалко застерігає, якщо абітурієнт має бодай якісь особливості при вступі, наприклад, є переможцем олімпіади або закінчив підготовчі курси, то окрім подачі заяви в електронній формі, потрібно обов’язково особисто прийти у приймальну комісію вишу і підтвердити наявність підстав для особливих умов вступу.

Експерт не радить довірять електронній системі

У будь-якому випадку краще іти до університетів і там здавати документи, переконує директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.
26 червня Табачник заявив, що приблизно 30 університетів ще повинні підключитися до системи ЄДЕБО
Дмитро Табачник

«Ще 26 червня Дмитро Табачник заявив, дослівно, що приблизно 30 університетів ще повинні підключитися до системи ЄДЕБО за 5 днів, що залишилися. Сьогодні система запрацювала. І тому я пропонував би всім абітурієнтам, реєструючись у системі ЄДЕБО, самостійно йти в приймальні комісії, подавати документи аби чогось не сталося», – сказав експерт.

Умови вступу рівні?

За словами Ігоря Лікарчука, цьогорічна вступна кампанія відбуватиметься за нерівних умов доступу до вищої освіти. І серед причин він називає відсутність інформації в університетах про обсяги держзамовлення та створення додаткових пільг для низки абітурієнтів. Зокрема, в цьому році при вступі до вишу можна отримати додаткових 20 балів, лише за закінчення підготовчих курсів в університеті. Проте далеко не кожен має змогу оплатити курси в 3-4 тисячі гривень, і особливо це стосується мешканців сіл, каже експерт.

Також цього року підвищили при вступі на бакалавра, спеціаліста і магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямування мінімальний прохідний бал із профільних предметів зі 124-х до 140 балів. За офіційною статистикою, чверть стільки не набирає, каже начальник відділу природної та технічної освіти Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Алла Рибалко.

«Проходячи ЗНО абітурієнт має отримати 124 бали мінімум з кожного предмету і 140 балів з того предмету, який вищий начальний заклад у своїх правилах прийому визначив як профільний. Вищий навчальний заклад сам обирав профільність предмету з трьох сертифікатів ЗНО. Він міг обрати один або два таких предмети, але це було обов’язково для вступників саме на бакалаврат, я підкреслюю. Приблизно 8 відсотків тих, хто пройшов ЗНО не набирають 124 балів і приблизно 27 відсотків – не набирають 140 балів», – зауважує Алла Рибалко.

«Є три критичні дати: 1, 5 і 8 серпня»

Абітурієнтам доведеться грати за правилами, які диктують їм згори, сказала Радіо Свобода Лілія Гриневич, координатор із питань освіти партії «Фронту змін». Тому вона радить звернути увагу на три критичні дати: 1, 5 і 8 серпня. «Це ті три дні, коли будуть публіковуватися рейтингові списки. І, за нашими спостереженнями, найбільше зловживань у приймальних комісіях відбувалося саме у дні оприлюднення рейтингових списків», – зазначає Алла Рибалко.

У профільному ж міністерстві кажуть, що цього року працюватиме система «Конкурс», де кожен абітурієнт зможе прослідкувати свою історію вступу – від моменту подання документів до зарахування. А також у міністерстві уже почав працювати оперативний штаб «Вступна кампанія 2012 року».
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG