Доступність посилання

ТОП новини

Політичні репресії в Україні та М’янмі схожі – Євгенія Тимошенко


«Як може країна, де є політичні в’язні, головувати в ОБСЄ»
«Як може країна, де є політичні в’язні, головувати в ОБСЄ»
Прага – У Празі перебуває дочка колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко – Євгенія Тимошенко. Тут вона зустрілась з міністром закордонних справ Чехії Карелом Шварценберґом, а також із сенаторами Яроміром Штетіною та Петром Братскім, які є членами постійної делегації Чеської Республіки в ОБСЄ. У Празі Євгенія Тимошенко також зустрілася з відомим ученим, колишнім міністром економіки України, керівником неурядової організації «Українська європейська перспектива» Богданом Данилишиним. Вона також дала ексклюзивне інтерв’ю Радіо Свобода.

– Яка мета Вашої зустріч з міністром закордонних справ Чехії Карелом Шваценберґом, про що Ви розмовляли?
Режим використовує і нелегітимні, обманні методи, щоб затягнути судові процеси, котрі самі по собі також нелегітимні. Режим намагається утримувати маму, інших політв’язнів у тюрмі щонайдовше

Я попросила міністра продовжувати підтримувати нас і через його представників, і через чеських членів Комітету ОБСЄ
– Я передала пану Карелу Шварценберґові вдячність від нашої родини за те, що він та Комітет з міжнародних відносин Сенату Чехії підтримують боротьбу мами, демократичних сил в Україні. Я також розповіла йому про ситуацію, яка виникла у зв’язку з перенесенням суду в касаційні інстанції. Термін уже кілька разів незаконно переносився з ініціативи прокуратури та Адміністрації Президента. Цим затягується наша можливість отримати швидке рішення в Європейському суді (з прав людини). Усвідомлюючи це, режим використовує і нелегітимні, обманні методи, щоб затягнути судові процеси, котрі самі по собі також нелегітимні. Режим намагається утримувати маму, інших політв’язнів в тюрмі щонайдовше.

Про все це я розповіла пану міністрові, і, звичайно, я говорила про те, які ми бачимо виходи, рішення з цієї ситуації. По-перше, мама подала заяву до FATF – міжнародної міжурядової організації, що займається відмиванням брудних грошей, про початок публічних розслідувань корупційних справ Януковича та його оточення, які вже відомі, вже всі ЗМІ – в Англії, в Німеччині, в Європі описуються ці факти його корупції, що пов’язані не тільки з підготовкою Євро-2012. Я попросила пана міністра продовжувати підтримувати нас і через його представників, і через чеських членів Комітету ОБСЄ.

– Ви в понеділок зустрічались із чеськими сенаторами Яроміром Штетіною та Петром Братскім, які є члени Парламентської асамблеї ОБСЄ. Відомо, що вони займаються підготовкою до розгляду на Парламентській асамблеї ОБСЄ, що розпочнеться 5 липня, резолюції щодо політичних переслідувань в Україні. Що Ви про це знаєте?
Як може країна, де є політичні в’язні, головувати в ОБСЄ і говорити, що вибори будуть чесними і справедливими, якщо всі головні опоненти режиму знаходяться в тюрмі!

– Так, ця резолюція по Україні викликана ситуацією в Україні, тим, що в Україні відбуваються політичні репресії. Вже неодноразово Європейський парламент ухвалював резолюцію по Україні, ухвалювала резолюцію і Рада Європи. Ця резолюція в ОБСЄ дуже важлива, тому що Україна від жовтня буде головувати в ОБСЄ. Дуже важливо зрозуміти, що в регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних в’язнів. Як може країна, де є політичні в’язні, головувати в ОБСЄ і говорити, що вибори будуть чесними і справедливими, якщо всі головні опоненти режиму перебувають у тюрмі!

Дуже важливо, що пан Карел Шварценберґ, його міністерство і комітети підтримують нас. Вони бачать правду за подіями, які відбуваються, розуміють, чому зараз затягуються судові процеси і чому політв’язні все ще сидять у тюрмі.

– Кілька днів тому в Парижі Ви зустрічались із лауреатом Нобелівської премії миру, лідером опозиції М’янми пані Аун Сан Су Чжи Наскільки вона в курсі українських справ?
Пані Аун Сан Су Чжи вважає, що процеси, які відбуваються в Україні, дуже схожі з репресіями, які проводились в М’янмі проти неї упродовж 20 років

– Так, для мене то була дуже велика честь зустрітись з пані Аун Сан Су Чжи. На початку розмови вона відразу мене запитала про маму, як вона себе почуває. Пані Аун Сан Су Чжи вважає, що процеси, які відбуваються в Україні, дуже схожі з репресіями, які проводились у М’янмі проти неї упродовж 20 років. Вона розуміє мамину ситуацію і передає їй слова солідарності, підтримки, побажання бути сильною, і що вона підтримуватиме маму і далі.

– З ким ще у Празі Ви зустрічались, зокрема, чи Ви підтримуєте контакти з «Українською європейською перспективою» та її керівником Богданом Данилишиним?

– Так, звичайно, я в контакті з «Українською європейською перспективою» та паном Данилишиним. Пан Данилишин підтримує зв’язки з чеськими політиками. Він, а також мій батько, роблять усе, щоб усі знали, що відбувається в Україні, вони спілкуються з чеськими політиками і в парламенті, і в міністерстві.

– Коли Ви востаннє бачили маму, як вона почувається?

– Я її бачила тиждень тому, її стан не змінюється, тобто фізично вона себе погано почуває, вона досі не може ходити, відчуває болі в спині. Це все ускладнюється психологічним тиском, постійним стресом. Зараз її знову абсурдно звинувачують навіть не надавши обвинувачень чи якихось підтверджень і відразу заявляють, що вона винна. Просто влада її хоче очорнити без законних підстав. Цілий світ дивиться на це як на сліпу боротьбу проти головного опонента режиму. Тобто, вона себе почуває як людина, яка перебуває незаконно за ґратами.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG