Доступність посилання

ТОП новини

Українські терези схиляються в бік Митного союзу з Росією?


Із початку цього року більше українців віддають перевагу Митному союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, ніж вступу до Європейського Союзу. Про це свідчить опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг» на замовлення американців. Офіційний курс України на євроінтеграцію при цьому незмінний, а з Митний союзом Україна хоче співпрацювати. З чим пов’язані коливання громадської думки і які висновки з цього варто зробити?

Якби Україна могла обрати лише один міжнародний економічний союз, куди варто долучитися? 41 відсоток українців за Митний союз із Росією, Білоруссю і Казахстаном, а 37 відсотків за вступ у Європейський Союз. Це результати опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг» у травні-на початку червня цього року на замовлення Міжнародного республіканського інституту (США). У березні прихильників пострадянської інтеграції було 43 відсотки, а європейської – 36. Минулого року, за даними подібного опитування, переважав європейський вектор.

При цьому нині 60 відсотків українців позитивно ставляться до Росії (27 відсотків нейтрально), а до ЄС – 40 відсотків (47 відсотків нейтрально).

Директор соціологічної групи «Рейтинг Олексій Антипович пов’язує таке коливання в бік Москви з критикою, яка лунає останнім часом на адресу української влади з боку європейських структур. «Відповідно шансів вступити у Євросоюз все менше і менше. Щонайменше, така думка могла з’явитися у наших респондентів», зауважує соціолог.

Але газові переговори з Росією два останні роки також у глухому куті. «Вони безрезультатні, але кожен українець відчуває, що ціна велика і треба інтегруватися в економічний простір Росії і, відповідно, отримати певні знижки на ті ж енергоносії», – сказав у коментарі Радіо Свобода Олексій Антипович.

Конкретної і доступної інформації бракує

За свідченням соціолога, кожному п’ятому українцеві взагалі байдуже, куди приєднуватися, лише б поліпшити економічну ситуацію.

Якщо російський лідер Володимир Путін гучно заявляє про немовби багатомільярдний зиск Україні від вступу до Митного союзу, то доступної інформації від європейців про перспективи економічних проектів Євросоюзу з Україною не вистачає, вважає колишній віце-прем’єр з питань євроінтеграції, а нині громадський активіст Олег Рибачук.

Він закликає підготувати такий аналіз на основі Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі Україна – ЄС, тексти яких цього року парафували, але не оприлюднили.
Громадськість неодноразово зверталася до Брюсселя дати більше конкретики стосовно самої Угоди
Олег Рибачук

«Громадськість неодноразово зверталася до Брюсселя дати більше конкретики стосовно самої Угоди. Європейський Союз міг би зробити, або навіть ми могли спільно зробити, значно якіснішу аналітику, значно більш продуману, адаптовану до українських реалій інформацію. Про це говориться, що це найбільший ринок в світі, але це дуже загальні речі», – вважає Олег Рибачук.

Колишнього віце-прем’єра з євроінтеграції не здивував останній зріз громадської думки на користь Митного союзу, бо й раніше опитування показували половинчастість настроїв людей. Але якщо запитати глибше, про стандарти життя, то вибір українців на користь європейських цінностей буде вже однозначним, переконаний оглядач.

Нова модель можлива?

Україна не має іншого виходу, ніж шукати порозуміння із Євросоюзом, і Росією, зазначає політолог Михайло Погребінський. Росія відкинула пропозицію співпраці України з Митним союзом за формулою «3+1», з якою виступив Президент Віктор Янукович, але нова модель можлива і необхідна, сказав Радіо Свобода політолог.
З розмов із послом Росії зрозумів, що без вирішення питань Третього пакету жодних поступок від Росії не буде
Михайло Погребінський

«Треба винести значну частину цього процесу на світ Божий. Я розмірю, що може це виглядає не дуже реалістично, але я іншого шляху не бачу. Показати, які в нас карти. Звичайно, європейці будуть незадоволені, що ми відмовляємося від «Третього енергопакету» ЄС, росіяни будуть не задоволені, що ми не йдемо в Митний союз на умовах Білорусі, а хочемо окремі умови, але це буде шлях до компромісу. Я просто з розмов із послом Росії зрозумів, що без вирішення питань Третього пакету жодних поступок від Росії не буде», – сказав Радіо Свобода Михайло Погребінський.

Він радить Україні не тягнути з ратифікацією Третього енергетичного пакету ЄС, що дав би змогу європейським компаніям рівне право доступу до української ГТС і газових сховищ, і проти чого горою стоїть Росія, а чітко пояснити свою позицію. Треба знайти «золоту середину», яка буде задовольняти і Росію, і Європу, а Україна мусить допомогти саме такому варіанту, зауважив політолог.

«Золота середина» може стати і відповіддю на настрої українців, які знову коливаються, яка ж економічна співпраця вигідніша.

Довідка
«Третій енергопакет» ЄС містить шість законодавчих актів, які передбачають обмеження на діяльність вертикально-інтегрованих компаній, таких, як «Газпром», що обмежує діяльність російського газового холдингу. Пакет, зокрема, передбачає, що компанії, які продають газ, не можуть володіти транспортними мережами.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG