Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада-2012: висока ціна зусиль олімпійських перемог


Олена Костевич під час змагань 29 липня 2012 року
Олена Костевич під час змагань 29 липня 2012 року
На четвертий день літньої Олімпіади в Лондоні за кількістю золотих нагород лідирує Китай. Команда США лише набирає обороти і йде другою у загальному заліку. Бронза у стрільбі українки Олени Костевич в неділю і друга бронза в понеділок Юлії Каліни у важкої атлетиці, штанзі, помістила збірну України поки-що на 24-те командне місце серед 204 команд, учасниць Олімпіади. Перемоги даються атлетам ціною величезних зусиль, що після них, так як грузинові Лаша Шавдатуашвілі, золотому медалістові Лондона в дзюдо, навіть не віриться у перші години в перемогу.

У неділю в змаганнях зі стрільби з пневматичного пістолета на дистанції 10 метрів Олена Костевич здобула Україні першу медаль, бронзу. Cама переможниця назвала її ще ціннішою, ніж її перше золото в Афінах у 2004 році. У фіналі в Лондоні йшла надзвичайно вперта боротьба Олени з китаянкою Ґо Веньцзюнь і француженкою Селін Ґовервіль, коли упродовж серії з десяти пострілів терези хиталися від срібла до золота, потім знову до срібла, а після 10 фінальних пострілів був ще й 11-й – перестрілка з Ґовервіль за срібло. І врешті – така вистраждана для України перша бронза в Лондоні.
Бронза це також результат і це перша медаль в нашу українську скарбничку
Олена Костевич

Сама Олена Костевич зазначає, що важливий саме початок. «Бронза це також результат і це перша медаль в нашу українську скарбничку, – каже вона. – Сподіваюсь, що це лише початок і планка буде підвищуватися вище й вище і у нашої збірної буде все більше медалей з кожним днем. Через кілька днів у мене буде ще один старт. Спробую себе в іншому виді зброї. У мне новий спортивний пістолет і подивимося що з нього вийде».

Першого серпня вранці Олена Костевич стрілятиме зі спортивного пістолета на 25 метрів у кваліфікації і після обіду відразу ж – фінал.

«Я дуже щасливий і не можу повірити, що все це правда»

Унікальним можна назвати результат грузинського дзюдоїста Лаші Шавдатуашвілі, який у 20 років переміг у Лондоні чисто (іппон) досвідчених чилійця Алехандро Суніґу, француза Давіда Лароза, британця Коліна Оутса і вийшов у півфінал, де на нього чекав чемпіон із Японії, батьківщини дзюдо, Масасі Ебінума. А у фіналі Лаша мусів битися за золото з угорцем, триразовим чемпіоном Європи Міклошем Унґварі. Тому, вже даючи інтерв’ю Радіо Свобода, Лаша Шавдатуашвілі ще не міг повірити у свою першу перемогу на Олімпіаді.

Грузинський дзюдоїст Лаша Шавдатуашвілі в бою з японцем Масасі Ебінума
Грузинський дзюдоїст Лаша Шавдатуашвілі в бою з японцем Масасі Ебінума
«Вітаю Вас! Вітання всім в Грузії! Я дуже щасливий і не можу повірити, що все це правда. Я все ще відчуваю це, як мою мрію. Я сподіваюся, що моя перемога буде додатковим стимулом для моїх друзів по команді, щоб боротися з подвійної енергією вже завтра», – поділився першими враженнями від перемоги в Лондоні атлет з Горі, Лаша Шавдатуашвілі.

Оргкомітет Олімпіади та група його експертів вже виявили й перших «хитрунів» із використання допінгу, таких, як узбецька гімнастка Луїза Ґаліуліна.

Тим часом американські атлети закликають через Twitter дозволити їм з’являтися у рекламі будь-яких спонсорів, а не лише офіційних, яких на цій Олімпіаді лише одинадцять. Вони заплатили за це право Міжнародному Олімпійському комітетові кожен по 100 мільйонів доларів. Атлети ризикують дискваліфікацією, якщо порушать це правило.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG