Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднання опозиційних сил могло б призвести до поразки Партії регіонів (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують про те, що в Україні стартувала виборча кампанія до парламенту. Оглядачі вважають, що основна боротьба на цих виборах розгорнеться між Партією регіонів Віктора Януковича та Об’єднаною опозицією, символом якої є ув’язнена на сім років колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Видання у Європі також звертають увагу на чергове перенесення у вівторок нового судового процесу над Юлією Тимошенко в Харківському районному суді, тепер вже на 14 серпня. Західна преса інформує і про те, як на літніх Олімпійських іграх відбирають медалі, що сталося саме з українськими гімнастами.

Польська Rzeczpospolita звертає увагу на старт цього тижня передвиборчої кампанії до Верховної Ради України, й про парламентські вибори, що мають відбутися 28 жовтня цього року. Газета зауважує, що, незважаючи на заборону балотуватися політику, який має судове покарання ув’язненням, все ж на своєму з’їзді партія «Батьківщина» включила до виборчого списку під першим номером свого ув’язненого лідера Юлію Тимошенко. Крім того, як інформує газета, у виборчому списку «Батьківщини» є також нині ув’язнений Юрій Луценко. Газета з Варшави також звертає увагу, що у виборчому списку Партії регіонів, крім чільних урядовців, є також відома українська співачка Таїсія Повалій. Видання звертає увагу і на те, що низка опозиційних партій, як УДАР Віталія Кличка та «Україна-Вперед!» Наталії Королевської, йдуть на ці вибори окремими списками. Газета цитує експертів, які вважають, що повне об’єднання опозиційних сил могло б призвести до поразки Партії регіонів на цих виборах, коли рейтинг правлячої сили Президента Януковича, як свідчать опитування, значно знизився.

Ще одне польське видання – Gazeta Wyborcza – інформує, з посиланням на польських експертів, що українці, які працюють у Польщі, в основному зайняті як чорнороби та, працюючи офіційно, заробляють до двох з половиною тисяч злотих на місяць. Але, як йдеться далі, українки-прибиральниці, які тяжко працюють в Польщі щодня і нелегально – заробляють до 4 тисяч польських злотих. Газета зауважує, що до 60 відсотків прибиральниць у Варшаві становлять українки. Українські няньки в Польщі, яких також чимало, заробляють нарівні з прибиральницями. Також багато українців працює на сезонних сільськогосподарських роботах у Польщі. Тут йдеться про покращення умов праці українців у цій країні останніми роками. Газета також звертає увагу на те, що українці добре працюють у нестандартних, несприятливих, кліматичних умовах.

Вже згадана Rzeczpospolita інформує, що новий судовий процес над Юлією Тимошенко в Київському районному суді Харкова за рішенням судді у вівторок вже вкотре відкладений, тепер до 14 серпня. Суддя не погодився, як пише варшавське видання, з включенням підсудної до судового процесу через відео-конференцію з лікарняної палати залізничної лікарні Харкова, де зараз лікується Юлія Тимошенко. Далі йдеться про вирішення питання про участь в суді безпосередньо самої обвинуваченої у справі корпорації «Єдиних енергетичних систем України».

Лондонська The Guardian розповідає про надзвичайне напруження у багатьох фінальних змаганнях літньої Олімпіади в Лондоні та звертає увагу на те, як українська фехтувальниця на шпазі Яна Шем’якіна змушена була занадто довго чекати на свій золотий фінальний поєдинок з німкенею Брітою Гайдеман. Причиною відкладення фіналу у цьому виді спорту стала південнокорейська фехтувальниця, яка не хотіла покидати поміст, вважаючи невірним рішення суддів щодо її бою з Гайдеман. Та все ж, не зважаючи на затримку, українка виграла важкий поєдинок проти німкені і завоювала в Лондоні першу золоту медаль для України.

Чеська iDNES розповідає, як судді, внаслідок протесту японської команди гімнастів під час командних змагань у понеділок, відібрали вже визначені комісією бронзові медалі в збірної України. Одразу ж після завершення змагань команди були розташовані суддями в такому порядку : Китай, Велика Британія, Україна і четверті – гімнасти з Японії. Але в наслідок протесту японців після завершення змагань, судді додали їхній команді ще майже бал, що змінило порядок розміщення команд на подіумі Олімпіади – Китай, Японія, Велика Британія і лише четверта – Україна.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG